Ekonomim yazarı Abdullah Tolu kısa süreli konut kiralama platformu Airbnb üzerinden gelir elde eden mükellefleri yakından ilgilendiren vergi davasında önemli bir viraj dönüldüğünü yazdı. Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, Maliye’nin Airbnb işlemlerine yönelik yayımladığı Genel Yazı hakkındaki yürütmeyi durdurma kararını usulden bozdu. Kurul, dosyanın Danıştay 3. ve 7. daireleri tarafından müşterek bir heyetle değerlendirilmesi gerektiğine hükmederek, vergilendirme sürecinin önünü yeniden açtı. Önümüzdeki günlerde iki ihtisas dairesinin bir araya gelerek vereceği ortak karar, Airbnb kazançlarının geçmişe dönük ve mevcut vergi yükümlülüğünün kaderini tayin edecek.
"DANIŞTAY VDDK MALİYE’NİN İTİRAZ TALEBİNİ KABUL ETTİ ANCAK..."
Danıştay'ın Maliye’nin Airbnb işlemlerinin vergilendirilmesiyle ilgili uygulamasının dayanağını oluşturan Genel Yazısı’nın yürütmesini durdurduğu aktaran Tolu, yeni karar ile ilgili şunları aktardı:
Danıştay VDDK,
“Davacının gelir vergisi, KDV ve konaklama vergisi bakımından bir takım düzenlemeler içeren Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 24.01.2025 tarih ve 7877 sayılı Genel Yazısı’nın tamamının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle bu davayı açtığını, dava dilekçesinin konusu ve netice-i talep başlıklı kısımlarına göre anılan istemini genel yazının belirli bir kısmına değil tamamına yönelttiğini, Danıştay Başkanlık Kurulu’nun Kararı çerçevesinde konaklama vergisine yönelik davalar ile temyiz başvurularının, Danıştay 7. Dairesi’nce çözümlenmesi gerektiğini, bu durumda dava konusu genel yazının iptali istemiyle açılan davanın gelir vergisi ve KDV’den kaynaklanan kısmının Danıştay 3. Dairesi’nin; konaklama vergisinden kaynaklanan kısmının ise Danıştay 7. Dairesi’nin görevinde olduğu, bu nedenle dava konusu genel yazının yürütmesinin durdurulması istemi hakkında Danıştay 3 ve 7. Dairelerinin birlikte yapacakları toplantıda karar verilmesi gerekirken, anılan istemin Danıştay 3. Dairesi’nce karara bağlanmasının hukuka uygun düşmediği”
Danıştay 3 ve 7. Daireleri, Danıştay VDDK’nın bu kararına istinaden, bu konuda birlikte (müşterek) yapacakları toplantıda yeniden bir karar verecekler.
Kararın sonucuna göre bu karara karşı ya Maliye ya da davacı tarafından Danıştay VDDK’ya yeniden itirazda bulunulması bekleniyor.''




