MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Efes Selçuk Belediyesi’nin düzenlediği Çocuklar İçin Gıda Dayanışması projesinin tanıtım toplantısı gerçekleşti. Gıdaya ihtiyaç duyan Efesli hamile kadınlar, çocuklar ve anneler için hazırlanan proje hakkında konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu, “Ülke olarak çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Pazarda, markette ve kasapta fiyatlar arttıkça geçim derdi büyüyor ve yoksulluk derinleştikçe lokmalarımız küçülüyor. Ancak bunun diğer tarafında da bu küçülen lokmalar bizlerin boğazından geçemiyor. Komşumuz açken tok yaşayamıyoruz. Derinleşen gıda krizi, artan yoksulluktan en çok çocuklar etkileniyor. Böyle zorlu dönemden geçerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve saygıdeğer eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun çocukların yoksulluk nedeni ile yaşadıkları beslenme yetersizliği ile ilgili yaptıkları çağrılar üzerinden çalıştığımız ‘Çocuklar İçin Gıda Dayanışması’ projesinin hızlanmasına vesile oldu. Artık projemizi hayata geçirmeye de hazırız” diye konuştu.

f09d945a-1a7c-49ed-80f9-a5f06476d2bd

 ‘İYİLİK HAREKETİ’

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Çocuklarımızın iyi ve yeterli beslenmesi için hep birlikte adım atmak istedik. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmesin, evler, okullar, sokaklar çocukların neşesi ve yaşam enerjisiyle dolup taşsın diyerek elimizi taşın altına koyduk. Selçuk Gıda Dayanışması'nı çocukların gıda güvenliğini sağlamak için belediye, sivil toplum örgütleri ve yurttaşların desteği ile kent dayanışması ruhuyla iyilik hareketi olarak hayata geçiriyoruz. Kentteki hanelerin dayanışma haritasını ortaya çıkararak hani hanenin neye ihtiyaç duyduğunu öğrenebiliyoruz. Yeni doğum yapmış, hamile ya da çocuklu kadınlara, ihtiyaç sahibi annelere destek sağlamak için projemizi hayata geçiriyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanında aynı bakış açısına sahip dost belediyelerimiz var ve ortaklaşmayla gıda dayanışmasını tüm ülkeye yayamaya hazırlanıyoruz. Amacımız bu dostluk belediyeler ile el ele vererek çocuklarımızın hepsine güvenli bir gelecek hazırlamak. Tüm yurttaşlarımızı bize katılmaya, iyiliği çoğaltmaya davet ediyoruz” diye konuştu. 

956c549d-15cf-4347-b59e-a5c925b710ab

‘SEÇİM VURGUSU’

CHP’nin halkçı belediyecilik anlayışını yayan Efes Selçuk Belediyesi’ni ve bu sürece emek veren herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, “Umarım tüm bu proje tüm Türkiye’ye yayılır. Geçenlerde okullarda en az 1 öğünün ücretsiz olarak verilmesi için kanun teklifi sunduk fakat AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Genel başkanımızın sürekli bu konuyu gündeme getirmesi sonucunda daha sonra bunu kısıtlı da olsa yaptılar. Sonucunda kötü bir kopyasını uygulamaya geçirdiler ve sadece anaokulu öğrencileri için 1 öğün geçerli yemek yardımı verdiler. Biz buna hayır diyoruz. Bizim iktidarımızda bütün devlet okullarında okuyan çocuklarımız iki öğünü ücretsiz olarak temin edebilecek. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği günleri kucaklayacağız. Böyle zorlu günlerden geçerken ve çocukların beslenme hakları ellerinden alınırken bu proje son derece değerlidir” dedi.

Seçim vurgusu yapan Nazlıaka, “Artık ilk seçimlerden sonra herkesin eşit, tok, özgür ve güvende olduğu günleri kucaklayacağız. Önümüzdeki seçimler iki aday arasında olan bir seçim olmayacak. İki zihniyet arasında gerçekleşen bir seçim olacak. Dolayısıyla güzel, aydınlık günleri kucaklamak amacıyla hep beraber dayanışma içinde emeğimizi akıtmalı ve o güzel sonuca ulaşmalıyız” ifadelerini kullandı. 

‘İYİLER KAZANACAK’

Böyle bir projede bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, “Hocalarımızı, milletvekillerimizi ve yaptıkları işi dinledim. Bunlar aslında çoğumuzun yaşadığı ve gördüğü şeyler. Çocukların ne kadar önemli olduğu hakkında konuşuyoruz. Gelecek onların çünkü ülkeye ve ülkenin geleceğine onlar sahip çıkacak. Bundan sonra ne yapabiliriz onu konuşmamız gerek. Bu projeye benzer projeler çoğalıyor. Daha da çoğalacaktır umarım ama bu projenin kent konseyi, sivil toplum kuruluşları ile hep beraber ortak bir şekilde yapmak da çok önemli. Aynı zamanda şehir dayanışmasını da sağlıyor. Burada belediyelerin çözümleri bir süre gidebilir ama asıl önemli olan kökten çözümdür. Umarım iktidar değişince bunları başaracağız ve 2023 geldiğinde seçim iyiler ve kötüler arasında olacak. Sonunda da iyiler kazanacak” şeklinde konuştu. 

‘TERCİH DEĞİL MECBURİYET’

Çevre ve iklim krizinin en çok çocukları etkilediğini vurgulayan Gıda Mühendisi Bülent Şık, çocukların sağlıklı beslenmesinin mecburiyet olduğunu da söyledi.

Şık, “Maalesef Türkiye’de çocukları önemseyen bir toplum değiliz. Çocukların eğitim sorunlarını çok konuşuyoruz, hatta bazen eğitim sorunları sağlık sorunlarının önüne geçiyor ve bu durum çok tuhaf. Çocukların sağlıklı beslenmeye kavuşmasını sağlamak tercih değil mecburiyettir. Buna bütçe ayırmak gerekiyor. Çocuk nesli kaybetmek üzereyiz. Çocuk sağlığını ilke edinen bir siyasal bakış açısına ihtiyacımız var. Her türlü kamusal politikayı konuşmamız gerekiyor. Ayrıca bu çalışmaların devamlılığının sağlanmasını çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.

‘DAYANIŞMA GEREKLİ’

Projeye olan katılımın ve sürekliliğin devamının önemine değinen Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Burada aslında küresel bir sorunu konuşuyoruz ve yerelde bu sorunu çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Çocuklar için dayanışmamız çok önemli. Asıl önemli olan ise katılımcılığı sağlamaktır. Yaşanan kuraklık, pandemi, savaş gibi problemler sonucunda gıda fiyatları artıyor ve bu durumdan da en çok yoksullar ve çocuklar etkileniyor. Dolayısıyla böyle bir dayanışma çok önemli. TÜİK bile Türkiye’de her 3 çocuktan 1’inin aç ve yoksul olduğunu söylüyor. 7 milyon 378 bin çocuğun yoksulluk ile yaşıyor. Bu da yapılan işin ve sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunu gösteriyor” dedi.

Editör: Duygu Kaya