İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında, İzmir’de merak uyandıran bir gelişme yaşandı. Soruşturma kapsamında ‘firari şüpheli’ sıfatıyla aranan Murat Gülibrahimoğlu’nun banka hesapları ve banka bünyesinde bulunan kişisel para, altın gibi değerli eşyalarını kaçırmasını önlemek amacıyla şirketi Güney Cebeci Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş., Gülibrahimoğlu’nun kripto varlıkları ve banka hesaplarına el konulmasına karar verildi.

İBB soruşturmasında Tanık Ö.K, Gülibrahimoğlu’nun İstanbul’daki hafriyat döküm işlerinde tekel haline getirildiğini ve fahiş fiyatlar uygulayarak şahısları mağdur ettiğini iddia etmişti. Ö.K ifadesinde, İBB’nin büyük gelir kalemlerinden olan bir alanı Gülibrahimoğlu’na devrettiğini ve bu devir sebebiyle belediyenin gelirlerinde aylık 1,5 milyar TL’lik bir kayıp olduğunu öne sürmüştü. Gülibrahimoğlu hakkındaki gelişme, İzmir’in Aliağa ilçesinde 2018 yılında gerçekleşen ve o dönem kamuoyunun ve Cumhuriyet Halk Partili siyasetçilerin tepkisini çeken satışı akıllara getirdi. Gülibrahimoğlu o dönemde, Aliağa’nın Çaltılıdere Mahallesi’ndeki 247 bin metrekarelik araziyi belediyeden satın almıştı.

İzmir'de orman yangınına neden oldular: 5 şüpheli tutuklandı İzmir'de orman yangınına neden oldular: 5 şüpheli tutuklandı

Arazi neden satıldı?

Gülibrahimoğlu, 2018’de Çaltılıdere’de bulunan 253 bin metrekarelik bin 30 parselin, Aliağa Belediyesi’ne ait 247 bin metrekarelik kısmını, metrekare başına 50 TL’ye satın almış, 247 bin metrekarelik arazi Gülibrahimoğlu’na yalnızca 12 milyon 369 bin TL’ye gitmişti. Encümen kararı ile satışı gerçekleştirilen parsel, Aliağa ve İzmir kamuoyunda tepki çekmiş, dönemin CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz satışa, “Affınıza sığınarak ‘Yazıklar olsun. Yuh olsun’ diyerek başlayacağım. Aliağa Belediyesi geçmişte tüm kamuoyunun tepkisini çeken Çaltılıdere’deki arazi satışını sessiz sedasız yeniden gündeme aldı ve aynı araziyi aynı kişiye, satış kisvesi altında devretme kararı aldı” diye tepki göstermişti.

Durmaz, satışa karşı dönemin İzmir Büyükşehir Belediye (İzBB) Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bir ‘formül’ sunduğunu ifade etmişti. Durmaz’ın ifadelerine göre arazi İzBB tarafından aynı bedelle satın alınabilir ve Aliağalılar için ‘Rekreasyon Alanı’ olarak kullanıma açılabilirdi. Durmaz’ın bahsettiği formül uygulanmadı ve arazi, Durmaz’ın ifadelerine göre Gülibrahimoğlu’na ‘bedavaya yakın bir rakama’ satıldı.

Resmi Görevi var mı?

CHP Aliağa Belediye Meclis Grubu, MHP’li Belediye Başkanı ve ilgili kişilerin cevaplaması üzerine bir soru önergesi verdi. Önergede, Murat Gülibrahimoğlu ve Süleyman Bozkurt isimlerinin Aliağa Belediyesi’nde resmi bir görevlerinin olup olmadığı sorusu yöneltildi. CHP Grubu, önergelerine ‘tatmin edici’ bir yanıt alamadıklarını kaydederek aynı soruya yeniden yanıt istedi.

Aliağa FK'yı da almış

Gülibrahimoğlu kamuoyunda ‘tartışmalı’ bir isim olarak anılmaya ve Aliağa’da gerçekleştirdiği alış tartışılmaya devam ederken, kamuoyunda ‘İstanbullu İş İnsanı’ olarak bilinen ismin Aliağa’da bir alış daha gerçekleştirildiği öğrenildi. İz Gazete’nin ulaştığı belgelere göre Gülibrahimoğlu, 10 Ağustos 2023 Tarihli-Sayılı Genel Kurur Kararı ile Aliağa FK’nın Yönetim Kurulu Üyesi seçildi. İz Gazete gerçekleştirdiği araştırmayla, Gülibrahimoğlu’nun 14 Kasım 2024’ten sonra Aliağa FK Yönetim Kurulu Üyesi olarak görünmediği bilgisine ulaştı. Gülibrahimoğlu’nun Aliağa FK’yı neden satın aldığı ve 13 ay gibi bir sürenin ardından neden elden çıkardığı öğrenilemedi.

Muhabir: BATUHAN KAYA