İZ GAZETE/ BÜŞRA MURATDAĞI- eTwinning eylemi, Avrupa Birliği, eTwinning'e üye okulların gerekli altyapıyı sağlayarak Bilgi ve İletişim Teknolojilerini kullanarak iş birliği yapmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir Avrupa Komisyonu girişimi. 2005 yılında başlayan eTwinning projesinin amaçlarından biri de okulların Avrupa'nın başka bir yerindeki başka bir okulla öğrenci değişim programı gerçekleştirmesi.

eTwinning, iletişim kurmak, iş birliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak amacıyla Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunuyor. 2005 yılında Avrupa Komisyonunun öğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2014 yılından bu yana AB Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor programi olan Erasmus+'a, sıkı bir şekilde entegre edilmiş.

İKİNCİ KEZ SEÇİLDİ

 2021 yılında ikinci kez eTwinning okulu seçilen ve Avrupa kalite ödüllü eTwinning projelerine sahip olan Bornova Hatice Güzelcan Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Emre Nasuhoğlu İz Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu.

eTwinning projelerini Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yüzlerce okul ve öğretmeni kapsayan dev bir ağ olarak tanımlayan Bornova Hatice Güzelcan Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Emre Nasuhoğlu konu hakkında şunları söyledi:

 “2017 yılından beri bu güçlü ağa üyeyiz ve eTwinning projeleri yürütmekteyiz. eTwinning projelerinde etkinlikler Erasmus projelerinden farklı olarak online yürütülmekte. Oluşturduğumuz projelerle Avrupa'nın ya da Türkiye'nin çeşitli yerlerinden okullarla eşleşerek online etkinlikler planlıyor ve her online etkinlik sonunda ortaya e-dergi, e-gazete, poster ya da sanal sergiler gibi ortak ürünler çıkarıyoruz. Bu çalışmaları gerçekleştirirken ortak dil olarak İngilizce kullanmamız öğrencilerimizin dil gelişimine katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra hem öğretmenler hem de öğrenciler olarak Avrupa'nın her yerinden yeni arkadaşlar edinme şansı buluyoruz. Öğretmenler olarak yaptığımız ortak çalışmalarda çeşitli web 2.0 araçlarını derslerimize adapte etmeyi öğreniyoruz. Ayrıca Avrupa'daki meslektaşlarımızla iş birliği yapma şansını buluyoruz.” 

ALTIN ETİKET ALDIK

Nasuhoğlu, 2021 yılında okul olarak öncelikle Avrupa e güvenlik ağına dâhil olduklarını ve altın etiket aldıklarını belirterek, "Bunun yanı sıra okulumuzun Avrupa'daki görünürlüğünü arttıran etken ikinci kez eTwinning okulu olma şansına sahip olmasıdır. Ayrıca İngilizce öğretmenimiz Ayşe Çıplak'ın pandemi döneminde öğrencilerimizle yürüttüğü 'Bookworms' isimli eTwinning projemiz Türkiye Ulusal Destek Servisi tarafından önce Ulusal Kalite Etiketine layık görülmüş, daha sonra da Avrupa Kalite Etiketi almaya hak kazanmıştır. Yine 2021 yılı temmuz ayında İzmir eTwinning ekibinin düzenlediği törende İngilizce öğretmenimiz Ayşe Çıplak, Muntwinning isimli projemizi sergilemiş, Okul Müdürümüz İbrahim Özdemir'e, eTwinning Okulu kitimiz ve Avrupa Kalite Etiketi Tabelamız Türkiye Ulusal Destek Servisi Başkanı Sayın Mehmet Fatih Döger tarafından takdim edilmiştir. eTwinning çalışmaları bu yıl da kurucularından biri olduğumuz 'Sustainable Development For Future' (Gelecek için Sürdürülebilir Kalkınma) ve 'Literature Diaries' (Edebiyat Günlükleri) adlı projelerimizle devam etmektedir” ifadelerini kullandı. 

AMAÇ OKUMA KULÜBÜ

2020 yılında Erasmus+ KA101 öğretmen hareketliliği projesine Bornova'dan kabul edilen tek okulun Hatice Güzelcan Anadolu Lisesi olduğunu hatırlatan Müdür Yardımcısı Emre Nasuhoğlu yürütülen projeler hakkında da şu bilgileri verdi:

 “Bilgi çağında öğrenciler derinlemesine düşünme, sorunları yaratıcı biçimde çözümleme, takımlar halinde çalışabilme, farklı araçları kullanarak anlaşılabilir biçimde iletişim kurabilme, sürekli değişen teknolojileri öğrenme ve çok büyük bir bilgi yığınıyla başa çıkabilme becerilerini kazanmak durumunda. Dünyanın değişen koşulları öğrencilerin esnek, gerektiğinde inisiyatifi ele alabilen, yeni ve işe yarar ürünler ortaya koyabilen bireyler olmalarını gerektiriyor. Öğrencilerimiz bilgi ve becerilerini yabancı dil gelişimleri ile birleştirerek mezun olmak istediklerini ifade ettiler. Avrupa standartlarında yenilikçi eğitim öğretim metotlarına sahip ulusal ve uluslararası meslek gelişimlerine sahip olmak istediklerini söylediler. Erasmus+KA101 projesi kapsamında eğitim almak amacıyla ‘’Okul ve Hayatın Uyumu’’ isimli projemizi yazdık ve bu projemiz Ulusal Ajans tarafından hibe almaya uygun görüldü. Ayrıca okulumuzda ‘’Bookpackers Around Europe: Booki Cult’’ isimli İspanya, İtalya, Portekiz ve Polonya ile ortak Erasmus+KA229 projesi de yürütülmektedir. Pandemiden önce başlayan projemizin amacı öğrencilerimizin İngilizce kitap okuma alışkanlığını teşvik etmek ve Avrupa'daki en büyük okuma kulübünü oluşturmaktır. Öğrencilerimiz ortak seçilen kitapları okuduktan sonra online ve yüz yüze olarak kitap münazaraları yapmaktadırlar. Projemizin ilk hareketliliği pandemiden önce Portekiz'in Soure kentine yapılmıştı. Pandemiden dolayı online olarak yürütülen münazaalara, 2022 Ocak ayında Polonya'nın Krakow kentinde yapılacak yüz yüze münazaralarla devam edildi.”


 

Editör: Haber Merkezi