İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada 26 Mayıs sabahı düzenlenen operasyonla tutuklanan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay'ın başkanvekilliği için belediye meclisi, seçimli olağanüstü toplantı yapacak.

İzmir Valiliği, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve örgüte üye olma”, “rüşvet”, “görevi kötüye kullanma” ve “İmar Kanunu’na muhalefet”suçlamaları yöneltilen ve görevden uzaklaştırılan Günay'ın yerine başkanvekili seçiminin 5 Haziran Cuma günü yapılacağını duyurdu.

Valilik, açıklamasında şunları kaydetti:

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa GÜNAY, Anayasanın 127’nci maddesinin 4’üncü fıkrası ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesi uyarınca, İçişleri Bakanlık Makamının 27 Mayıs 2026 tarihli Onay'ı ile görevden uzaklaştırılmıştır. Valiliğimizce, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesine göre, Belediye Başkan Vekili seçimi için, Belediye Meclisinin 05 Haziran 2026 Cuma günü saat 15:00’te Güzelbahçe Belediyesi Hizmet Binası Meclis Salonunda olağanüstü toplanmasına karar verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İzmir İl Başkanı Güç'ün Özel'in bayramlaşma töreni için ilçelere baskı yaptığı iddia edildi
İzmir İl Başkanı Güç'ün Özel'in bayramlaşma töreni için ilçelere baskı yaptığı iddia edildi
İçeriği Görüntüle

NE OLMUŞTU?

Operasyonda, Mustafa Günay'ın yanı sıra İmar ve Şehircilik Müdürü Özgür Bayraktar da tutuklandı. Eşi Nermin Günay, Özden Mustafa İnce ve Sezgin Kuş hakkında ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Operasyonla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada, tespit edilen usulsüzlük iddialarını şöyle sıraladı:

Güzelbahçe Belediye Başkanı, eski belediye başkanı ile imar müdürü, eski zabıta müdürü, Güzelbahçe Belediye Başkan Vekili/Encümen Üyesi, İlgili Encümen üyesinin eşi, Belediye Başkanının eşi hakkında yukarıda belirtilen suçları icra ettiğinin tespiti ve değerlendirilmesi ile soruşturmaya başlanılmıştır.

- Şüphelilerin organize olarak hareket ederek imara aykırı yapı yapılmasını sağlama, imara aykırı yapıların yıkılmasını engelleme, imara aykırı yapıların yapılması konusunda maddi menfaat temin ettiği tespit edilmiştir.

- İmara aykırı yapılması konusunda müteahhitleri aracı şirket ve muameleciler vasıtası ile malvarlıklarını arttırdığı öğrenilmiştir.

-Mevcut şuç şebekesinin 2009 yılından itibaren birlikte hareket ettiğine ilişkin tespitler mevcuttur. Şüphelilerin suça müzahir eylemlerinin geçmiş soruşturma kayıtları, İzmir Valiliği araştırma Raporları, uzman bilirkişi raporları ile delillendirilmiştir.

- Rüşvet alındığı hususunda dekont, mağdur ve tanık beyanı bulunmaktadır.

- Belediye Başkanının eşinin yetkilisi olduğu şirketin; rüşvet para akışını sağladığı tespit edilmiştir.

- Yine şüpheli Belediye Encümeni ile eşinin şirketi aracılığı ile rüşvetin alınmasına yönelik görüşmeler yapıldığı alınan beyanlardan anlaşılmıştır.

- Şüpheli Belediye Başkanı Mustafa Günay’ın Yarımada Belediyeler Birliği başkanı da olduğu tespit edilmiştir. Yine Belediyeler Birliği aracılığı ile belediyelerin mal varlıklarından 3,5 Milyon TL miktarında kamusal zarara sebebiyet verecek şekilde usulsüz harcama yaptığının bilirkişi raporu ile tespit edilmiştir.

- Belirlenen tespitler ile şüpheliler hakkında 26.05.2026 günü saat 05.30-15:00 saatleri arasında ikametleri, işyerleri, araçları üzerinde arama ve el koyma kararı alınmış olup arama el koyma işlemi yapılmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ