Sosyal medya platformlarına çocukların korunması amacıyla yeni yükümlülükler getirildi.

Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 10 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtilen düzenlemeye göre, 15 yaşını doldurmayan çocuklar sosyal medya platformlarından hizmet alamayacak.

Mevcut hesaplar için de yaş doğrulaması zorunlu olacak.

Peki, sosyal medyada yaş sınırı ne zaman başlayacak, e-Devlet üzerinden yaş doğrulaması nasıl yapılacak?

15 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE NE ZAMAN YASAKLANACAK?

Yeni düzenlemeye göre sosyal medya platformları, 15 yaşını doldurmamış çocukların hesap açmasına izin vermeyecek. Kullanıcıların yaşları, e-Devlet üzerinden oluşturulacak doğrulama belgesiyle kontrol edilecek.

Yaşının 15'in altında olduğu belirlenen kullanıcıların yeni hesap başvuruları reddedilecek. Mevcut hesapları ise kapatılacak.

ÇOCUK HESAPLARINA KISITLAMALAR NASIL OLACAK?

15 yaşını dolduran çocukların sosyal medya hesapları varsayılan olarak gizli olacak. Bu hesaplarda canlı yayın yapılmasına ve kişiselleştirilmiş reklam gösterilmesine izin verilmeyecek.

Ayrıca sonsuz kaydırma özelliği sınırlandırılacak. Çocuklar yalnızca takip ettikleri hesaplardan mesaj alabilecek. Takipçi ve takip edilen listeleri de diğer kullanıcılara kapalı olacak.

EBEVEYNLERE HESAP DENETİMİ YETKİSİ VERİLECEK

Sosyal medya platformları, ebeveynlerin çocuklarının hesaplarını yönetebilmesi için denetim araçları sunacak.

Manisa'da çekici ile tur otobüsü kazasında otobüs şoförü gözaltına alındı
Manisa'da çekici ile tur otobüsü kazasında otobüs şoförü gözaltına alındı
İçeriği Görüntüle

Bu araçlarla ebeveynler hesap ayarlarını kontrol edebilecek, günlük kullanım süresini sınırlandırabilecek ve ücretli işlemler için izin verebilecek.

SOSYAL MEDYADA YAŞ SINIRI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Düzenleme, 1 Kasım 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. Mevcut sosyal medya hesaplarında yaş doğrulama işlemlerinin ise 31 Mart 2027 tarihine kadar tamamlanması gerekecek.

Belirlenen süre sonunda 15 yaşından küçük olduğu tespit edilen kullanıcıların hesapları kapatılacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ