Gizem TABAN ŞEBER- Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Türkiye’de 31 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimlerde göreve gelen belediye başkanlarından taleplerini açıkladı. ‘eşitlik’ vurgusu yapan Güllü, yerel yönetimlere çağrı yaptı.

Mektup göndereceğiz

Kadın cinayetlerindeki artışın etkenlerine ilişkin açıklamalarda bulunan TKDF Başkanı Canan Güllü, yerel yönetimlerde eşitlik politikasının uygulanması için izleyecekleri yol haritasını anlattı. Belediyelerden öncelikli taleplerinin yaşlı bakım merkezi, kreş ve sığınak olduğunu kaydeden Güllü, “Kadın cinayetlerindeki artışın sebeplerine baktığımızda; sığınakların, kadının istihdamının, kreşlerin yetersiz olması,  kentlerde güvenli sokakların oluşturulamaması gibi faktörler önem taşıyor. Dolayısıyla biz iktidardan bu konularda gereken kadın politikasını göremiyorsak  ‘eşitlik yerelden başlar’ diyerek yerel yönetimlerden bu politikayı üstlenmesini isteyeceğiz. El değiştirsin ya da değiştirmesin yeni seçilen tüm belediye başkanlarına eşitlik politikalarına dair bir mektup göndereceğiz. Mektuplarda bu taleplerin altını çizeceğiz.  Mektuplar yerine ulaştığında ise her belediyeye ‘Ne yaptınız?’ sorusunun sorabileceğimiz dönemin gelmesini bekleyeceğiz. Göreve geldikten bir süre sonra tüm belediye başkanlarına; ‘Eşitlik birimi kurdunuz mu? Yerel eşitlik eylem planınız var mı? Sığınak açmak için meclisten karar çıkardınız mı? Danışma merkeziniz var mı? Şiddete uğrayan kadınların anında ulaşabileceği bilgilendirme çalışmalarını yaptınız mı? Yeterli sayıda kreş açtınız mı?’ sorularını yönelteceğiz” diye konuştu.

Kıyamet kopar

Belediye başkanlarının bürokraside yapacakları görevlendirmelerde eşitliğin sağlanmasını çok önemsediklerini vurgulayan Güllü, “Örneğin İzmir’de 8 kadın arkadaşımız belediye başkanı oldu, tüm başkan yardımcılıklarını erkeklere verirlerse kıyamet kopar. Mutlaka eşitliği gözetmeleri lazım… Tüm belediye başkanları için aynı durum geçerli… Daire başkanlıklarının hepsinde erkek görevlendiremezsiniz. Eğer ‘Kadın bürokrat bulamıyorum’ diyen olursa söylesinler, biz Türkiye’nin her yerinde kadın bürokrat buluruz” ifadelerini kullandı.

Kapılarını çalacağız

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi amacıyla 190 sayılı ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin belediyeler tarafından imzalaması hususunda çalışmalarının devam edeceğini belirten TKDF Başkanı Güllü, şunları söyledi: “Biz bu konuda yıllardır çalışma yürütüyoruz. Bu konuda yerel yönetimlere; vakaların önlenmesi ve vaka gerçekleştiğinde neler yapılabileceğine dair eğitimler veriyoruz. Belediyelerin bu konuyu ‘Ben imzaladım’ diyerek küçültmemesini isterim. Mesele sadece imza atmak değil. Çünkü birçok konu var ki sadece imza atıp rafa kaldırılıyor. Bu meselede biz belediyelerin kapısını çalacağız.”

Eşitlik karneleri nasıl?

İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediyelerinin  eşitlik karnesini değerlendiren Güllü, “Ankara’da üst yönetim düzeyinde baktığımızda kadın çalışan sayısında sıkıntı var. Ancak hijyenik ped dağıtımı yapıyor. Kreş sayısında İstanbul önde… Hem İzmir hem İstanbul’da vapur, raylı sistem işletmelerinde kullanıcılar kadın… İstanbul’da kadınların belediye üzerinden istihdamda var olmasını sağlayacak, kurslar üzerinden gelir elde etmesini sağlayan bir çalışma yapılıyor. İzmir’de meslek atölyesi var. Üç kentte de gece otobüsler, kadınların istediği yerde duruyor. Benzer çalışmalar üç büyükşehir belediyesinde de var. İstanbul, İzmir ve Ankara’nın kapılarının bize açık olduğunu biliyoruz, ciddi sayıda il ve ilçe belediye başkanı da eşitlik politikaları bağlamında bizimle çalışmaya istekli… Politikaların bütüncül ve sürdürülebilir olması için çok çalışacağız” açıklamalarında bulundu.

Muhabir: Gizem TABAN ŞEBER