İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işçi sendikaları arasındaki gerilime bir yenisi daha eklendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZMAR’ın 17’nci şubesinin açılış töreninin ardından yaptığı açıklamayla Türk-İş Sendikası’nın grev açıklamasına sert yanıt verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü sendikaların devam ödeme krizinde kısa sürede anlaşmaya varılmaması halinde “grev” yapılacağı yönündeki açıklamalara Tugay sert bir yanıt verdi.
TUGAY’DAN İŞÇİLERE GÖZDAĞI
Belediyede örgütlü sendikalarla yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kısa sürede uzlaşma sağlanamaması halinde grev kararı alınabileceği yönündeki açıklamaları değerlendiren Tugay, grevin şu aşamada hukuki bir altyapısının bulunmadığını ifade etti. Grevin hukuku bir altyapısının olmadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Öyle bir şey yapamazlar. Grev için görüşme süreçlerinin tamamlanması lazım. Onların hukuki süreçleri var. 5-6 aylık bir süre var. Öyle bir grev olmaz olursa hukuksuz olur ben de gereğini yaparım. Hukuksuz hiçbir şeye izin vermeyeceğim. İzmir’in hakkını o anlamda savunmaya devam edeceğim. Hukuksuz hiçbir eylemin meşruiyeti yoktur. Yasal zemin bellidir. Bunun dışına çıkıp kimse bize ‘hakkımızı, emeğimizi savunuyoruz’ diye gelmesin. Biz masada uzlaşıdan yanayız ama hukukun çiğnenmesine de müsaade etmeyiz” diye konuştu.
SENDİKA GREV İÇİN 2 OCAK’I İŞARET ETMİŞTİ
Sendika cephesinden ise farklı bir açıklama gelmişti. Türk-İş Ege Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve ekibiyle görüşemediklerini belirterek, yıl sonuna kadar sözleşmede anlaşma sağlanamaması halinde başta ulaşım olmak üzere 2 Ocak’tan itibaren iş bırakma eylemine geçeceklerini duyurmuştu.
BÜYÜKŞEHİR İŞÇİLERİ YAKIN ZAMANDA EYLEM YAPMIŞTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi işçilerinin, maaşların eksik yatması, ek gelirlerin 4 aydır ödenmemesi ve 350 kişinin havuzda bekletilmesi nedeniyle yaklaşık 2 hafta önce eylem başlatmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirakleri İZENERJİ, İZELMAN, İZFAŞ, EGEŞEHİR ve İZTEK şirketlerinde çalışan işçiler, yaklaşık bir hafta boyunca eylem gerçekleştirmiş, taleplerinin karşılanacağı sözünü aldıktan sonra işbaşı yapmıştı.




