ABD'li banka Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın (TCMB) gerçekleştirdiği 500 baz puan büyüklüğündeki faiz artırımının enflasyon ve para biriminde değer kaybı beklentiletine yönelik tek seferlik bir adım olduğunu, bir faiz artırımı döngüsünün başlangıcı olmadığını belirtti.

TCMB yerel seçimlere bir hafta kala politika faizini sürpriz bir adımla %45'ten yüzde 50'ye yükseltip faiz koridorunu genişletirken, dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceğini söylemişti.

Goldman: Güvenilirliği artıracak

Faizlere ilişkin beklenti Mart ayında bir haftalık repo faizinin yüzde 45'te sabit bırakılacağı yönündeydi. TCMB böylece geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan destekli sıkılaştırma adımlarıyla bugüne kadar 4 bin 150 baz puan faiz artışı gerçekleştirmiş oldu.

Konu ile ilgili bir analiz yayınlayan Goldman Sachs, ayrıca kararın fiyatlarda istikrarı sağlama ve ortodoks para politikasına geçiş konularında merkez bankasının güvenilirliğini artıracağını da belirtti.

Enflasyon beklentileri

Analizde yıllık enflasyonun yılın ikinci yarısında keskin bir düşüşe geçebileceği belirtildi.

Metinde, "Enflasyonun yılsonunda yüzde 33'e gerilemesini ve TCMB'nin üçüncü çeyrekten itibaren para politikasını gevşetmeye başlayarak 2024 sonunda yüzde 32.5'e ulaşmasını beklemeyi sürdürüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: REUTERS