ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü yaklaştıkça kadın örgütleri çalışmalarını hızlandırdı. İzmir Sosyalist Kadın Meclisi, ev içi üretimin emekçileri olan kadınların kapılarını çalarak onları Sarı Bez Grevi’ne davet ediyor.

Son yıllarda 8 Mart’ta greve çıkan kadın sayısının arttığına dikkat çeken İzmir Sosyalist Kadın Meclisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Didar Gül, İzmir’de gerçekleştirecekleri Sarı Bez Grevi hakkında bilgi verdi.

EMEK SOKAĞA ÇIKACAK

2019 yılında 40 ülkede 500’e yakın kentte kadınlar greve çıktığını hatırlatan Gül, “Sosyalist Kadın Meclisleri olarak biz de bir kadın grevi örme çalışmalarını başlattık. Her kentte belli bölgeler seçtik. İstanbul’da Esenyurt’u, İzmir’de ise Yamanlar’ı seçtik. Seçtiğimiz bölgelerde yoğunlaştırılmış grev çalışmaları yapıyoruz. 8 Mart, Pazar gününe denk geldiği için grev, ev içi emeğini daha görünür kılacak.” dedi.

Kadınların greve destek vereceğini söyleyen Gül, ev içindeki kadın emeğinin greve çıkmasının çok önemli olduğunu belirtti. Yamanlar’da kadınları grev için örgütleyen Sosyalist Kadın Meclisleri, kadınlardan olumlu geri dönüşler alıyor.

Kadınların üzerinde umutsuzluğun hakim olduğunu sözlerine ekleyen Gül, yine de birçok kadının 8 Mart’ta ev içi üretimi durduracağını söyledi.

KADINLARA SESLENDİ

Geçimini ekmek yapıp satarak sağlayan yaşlı bir kadının sözlerini aktaran Gül şöyle konuştu; “Ekmek satan bir teyze bize ‘yeter ki kadınlar öldürülmesin, bir gün boyunca ekmek yapmam.’ dedi. Grev fikri Yamanlar Mahallesi’nde birçok kadının gündemine girdi. Önümüzdeki yıl, diğer kadın örgütleriyle daha büyük bir grevi örgütleyeceğiz.”

Gül kadınlara “Sarı bezlerini balkonlara asın, mutfakta grev yapın” ifadeleriyle seslenerek, ev içi üretimin emekçisi kadınları 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde evlerindeki işlerini bırakıp sokakta olmaya çağırdı.

Editör: Haber Merkezi