İZ GAZETE- ESHOT idaresinin basını almadığı eylemde açıklamayı, Tüm Bel-Sen Şube yönetim kurulu üyesi ve ESHOT çalışanı Buse Engin okudu. Yapılan açıklamada, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün, çalışanların taleplerinin gözardı edildiği iddia edildi. Tüm Bel-Sen üyeleri, tüm servislerin uygun bir formülle aynı güzargahlarda çalışmasının sağlanmasını talep etti. Eylemde konuşan Tüm Bel-Senİzmir 1 No'lu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı, ESHOT  Genel Müdürlüğü'ne iletilen çözüm taleplerinin görmezden gelindiğine tepki gösterdi.

Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Hatırlanacağı üzere yıllardır verdiğimiz faaliyetli-eylemli mücadele sonunda Büyükşehir Belediyesi, ulaşım hakkının gereği olarak ulaşım kartının çalışanlara verilmesi talebine kayıtsız kalamamış, 2018 TİS süreci sonrasında çalışanlara ulaşım kartı tahsis etmiştir.

Ulaşım kartı uygulaması sonrasında Buca İnönü Mahallesi’nde bulunan ESHOT Genel Müdürlüğünde görevli memur personelin kullandığı 13 adet servis ise 16.07.2018 tarihinde kaldırılmıştır.

ULAŞIM KARTI “JESTİ” SABIR TESTİNE DÖNDÜ

Ulaşım ağının zayıf olduğu ve kent merkezinden uzak bir konuma sahip olan işyerimizin servis uygulamasının kaldırılması nedeniyle çalışanlar,  iki ila dört arasında değişen toplu taşıma araçları ile ulaşımlarını sağlamaktadır. Bu durum çalışanların moral ve motivasyonunu düşürmenin yanında kuruma olan aidiyet hissine de zarar vermektedir. Her gün farklı yöntemler deneyerek daha kısa nasıl ulaşım sağlayabileceğine kafa yoran personel daha işe başlamadan bütün enerjisini kaybetmektedir. Ulaşım kartının verilmesini gerekçe göstererek yıllardır çalışanların kullana geldiği, eksikleri de olsa çalışan bir sistem rafa kaldırılmış, çalışanlara “başınızın çaresine bakın” denmiştir. Bu uygulama eğer bir çeşit cezalandırma değilse, İzmir’in ulaşım konusundaki kilit kurumu ESHOT kendi çalışanlarının ulaşım sorununu çözememekte, daha kötüsü daha önce yaşamadıkları bir ulaşım sorunu yaşatmaktadır.

Yoğun olarak Buca, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Bornova, Bayraklı, Çiğli ilçelerinde ikamet eden personel mesai başlangıcı ve bitişi sonrasında bir de ulaşım mesaisine tabii olmaktadır. Bunun yanı sıra Balçova, Narlıdere, Menderes, Menemen, Güzelbahçe, Torbalı, Bostanlı, Kemalpaşa, Seferihisar, Urla ilçelerinden ulaşım ise neredeyse sabah ilk sefer olan saat 06:00’da başlamaktadır.

Ulaşımın en az yoğunluğa sahip olduğu yaz döneminde personelin işe geliş süresi 2 saati bulurken bu denli yorgun, moralsiz işe geldiği göz önünde bulundurulursa, kurumun verimli çalışan personel beklentisi karşılanamayacaktır. Kış ayı geldiğinde ise okul döneminin başlaması, hava şartları ve buna bağlı olarak trafik yoğunluğunun artmasıyla beraber mesai saatine zamanında gelmesi beklenen çalışanlar, bu sorumluluğunu düzenli olarak yerine getiremeyecektir.

"ÇALIŞANLARIN HAYATI ZORLAŞTIRILMAKTADIR"

Personelin bir çalışandan öte ebeveyn olarak da değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Personel dağılımında %87’sinin medeni durumu evli olan personelin mutlaka kreş/okul çağında bulunan çocukları olduğu düşünülmelidir. Kreş ve bakım evlerinin saat 18.00 – 18.30 arasında kapandığı düşünülürse bu durumun sadece çalışanı değil beraberinde çocukları ve ailesini de olumsuz etkileyeceği bir gerçektir.

Şehrin 18 ilçesinde ikamet eden ve servis ağına paralel olarak ikamet planı yaparak hayatını sürdüren personel işe geliş ve gidişlerde toplu ulaşımdaki aktarma karmaşasına düşürülmüştür. Bu durumdan doğan sorunların giderilmesi için ESHOT Genel Müdürlüğünün gerçekçi ve çalışan dostu bir yaklaşım izlemesi gerekmektedir.

İşveren tek taraflı olarak da çalışanlara toplu iş sözleşmesinin üstünde menfaat sağlayan uygulamalar yapabilir. Toplu iş sözleşmesi asgari çalışma koşulları ihtiva ettiği göz önüne alındığında, ESHOT Genel Müdürlüğünün toplu iş sözleşmesi üstünde haklar tanıması sözleşme serbestisi ilkesinin doğal bir sonucudur. Dolayısıyla çalışana ulaşım kartı verilmesi servislerin kaldırılması gerektiği sonucunu yaratmamalıdır.

"SERVİSLERİMİZİ GERİ İSTİYORUZ!"

ESHOT Genel Müdürlüğü çalışanların taleplerini göz ardı eden, ulaşım kartının verilmesini servislerden kurtulmak için bir fırsata dönüştüren bir tutumdan vazgeçmelidir. İşyerinde verimliliği düşüren, çalışanların hayatlarını zorlaştırmaktan başka bir şeye yaramayan uygulamalardan vazgeçilmeli, sendikamız Tüm Bel-Sen ile görüşülmeli ve ESHOT çalışanlarının pratik önerileri ile pekâlâ süratle çözülebilecek bu sorun üzerinde birlikte kafa yorulmalı, daha önce kullanılan tüm servislerin uygun bir formülle aynı güzergahlarda çalışması sağlanmalıdır.

"SERVİSLERİMİZİ GERİ İSTİYORUZ!"

Editör: Haber Merkezi