Buca, İzmir'in en kalabalık ilçesi olmakla birlikte kalabalık bir tarihi de içerisinde barındırıyor. Geçmiş dönemde Buca'da yerleşim gösteren Levantenlerin yaşadıkları malikaneler hala dikkat çekici güzellikte. Forbes Köşkü de bunlardan biri. 1908 yılında İskoç asıllı Levanten George King Forbes tarafından inşa edilen köşk, 1909 yılında çıkan yangın sonucunda yanmış, 1910 yılında tekrardan inşa edilmiş. Bu köşkün sahibi aile aynı zamanda dünyanın en dünlü dergileri arasında yer alan Forbes'un sahibi.

Forbes Köşkü, Buca’daki Levanten malikaneleri arasında en çarpıcı ve görkemli olanı olarak biliniyor. Köşk, kentsel dokunun dışında, zamanında çamlık bir koru ile örtülü tepenin üst noktasına yerleştirilmiş ve yapı formuyla tepeyi tamamlayan bir taç görünümü taşıyor.

Belli bir mimari üslupla tanımlanamayan yapı gerek iç, gerekse dış mekanlarda farklı bir görünüme sahip, İngiliz mimarisinde nadiren görünen kuleli haliyle dikkat çekiyor.

Köşkün ana bina yapısı ile köşkün yapıldığı arazinin içinde yer alan çeşitli binaları ve Forbes Ailesi’ne hizmet eden köşk görevlilerinin konakladığı müştemilatı hem asimetrik hem de eklektik tasarımın ilginç uygulamaları olarak biliniyor.

İyon başlıklı, üçgen alınlıklı giriş, yanından yükselen üç katlı kule, üç yönde köşeleri sütunlarla belirginleştirilmiş üç cepheli çıkmalar Batılı mimari tasarımın uygulamaları olarak belirirken, konsollarla desteklenen geniş saçaklar yerel mimariden izler taşıyor.

Yapıda bulunan arma, merdiven korkuluklarını bezeyen kabartma yılan ve kurbağa motifleri ile Londra’dan getirtilmiş pencere kepenkleri yapının mimari tasarımı yanında dekoratif tasarım düşüncesindeki önemseyişin de belgeleri olarak dikkat çekiyor.

Yapının iç mekanları da yoğun süslemelere sahip. Bunlar arasında, tavan ve duvarlarda içlerinde kartal ve eros motifleri de bulunan alçı bezemeler ile süslemeli şömineler sayılabilir.

Forbes Köşkü, günümüzde Sağlık Bakanlığı yönetiminde olan Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin de yer aldığı kampüste bulunuyor. Bir dönem verem savaş dispanseri olarak da kullanılan Forbes Köşkü güvenlik gerçekçesiyle ziyarete kapalı.

Forbes Köşkü nerede? 

Forbes Köşkü Kozağaç, 35678 Buca/İzmir

Nasıl gidilir?

Otobüs: 476, 515, 676 ve 805 hat numaralı ESHOT otobüsleriyle 40040 numaralı Buca Devlet Hastanesi otobüs durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüşle Forbes Köşkü’ne ulaşabilirsiniz. Forbes Köşkü, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin bahçesinde yer alıyor.

Editör: Tuğkan Üsküp