Türkiye'de tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile sizleri büyüleyecek çok sayıda köy bulunuyor. Bu köylerden bazılarını sizin için derledik.

En iyi turizm köyü Birgi

İzmir'in Ödemiş ilçesinde bulunan Birgi Köyü'nün ünü dünyayı aştı. Köy, Dünya Turizm Örgütü'nün “2022 Yılı En İyi Turizm Köyleri" listesine girdi. İzmir'e 120 kilometre uzaklıkta olan köy, Ödemiş'e ise 9 kilometre mesafede.

Birgi; tarım, deri, ipek üretimi ve dokuma gibi çeşitli ekonomik faaliyetleri ile tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olmuştur.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Birgi, kendine has geleneksel mimari dokusunu günümüze kadar koruyabilmiş ender yerleşim yerlerinden biridir.

Konakları, camileri, türbeleri, medreseleri, hamamları, çeşmeleri ve daha birçok eseriyle, Beylikler Döneminden başlayıp günümüze ulaşmış çok sayıda tescilli yapıya sahiptir. Beldede geleneksel mimari dokuyu en iyi biçimde yansıtan iki yapı; ahşap süsleme ağırlıklı mihrabı ve minberiyle döneminin en başarılı örneklerden biri olan Ulu Cami ile ahşap işçiliği ile dikkat çeken Çakırağa Konağı’dır.

Terk edilmiş bir köy: Kayaköy

Muğla'da bulunan Kayaköy Fethiye'nin 8 kilometre güneyinde yer alıyor. Köyün geçmişi ise MÖ 3 binlere kadar gidiyor. Köyde yamaca dayalı yapıların tamamı Osmanlı İmparatorluğu'nun geç dönemlerinde iskân eden Rumlarca yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında bölgede yaşayan Rumların Batı Trakya’daki Türkler ile mübadelesi sonucu boşaltılan köydeki yapıların ahşap kapı, pencere ve üst örtü sistemlerinin doğal etkenler ile tahrip olmasıyla köy hayalet bir şehir görünümü almıştır.

Köyde, kullanıldığı dönemlerde her biri 50 metrekareden büyük olmayan, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları kiler olan ikişer katlı evler bulunmaktadır. Evlerin girişlerinde çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçları vardır. Bölgede evlerin yanı sıra çok sayıda şapel, iki büyük kilise, bir okul binası ve bir gümrük binası vardır.


Dünya miras listesinde bir köy: Cumalıkızık Köyü

Bursa'da bulunan Cumalıkızık Köyü 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır.

Bu köy, Osmanlı sivil mimarisinin en görkemli köy yerleşimini gözler önüne seriyor.

Tarihi evleri ve doğası ile güzel vakit geçirebileceğiniz Cumalıkızık’a gittiğinizde, Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi ve Sanat Evi’ni ziyaret ederek 18, 19 ve 20. yüzyıllara ait çeşitli yöresel eşyalar görebilirsiniz.

Bir vakıf köyü olarak kurulan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuştur ve Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örnekleri günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu özelliği nedeniyle çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Sık sık tarihsel filmlere mekan olmaktadır.

Rumlardan kalma bir köy: Eski Doğanbey köyü

Eski Doğanbey köyü Aydın’ın Söke ilçesine 30 kilometre uzaklıktadır. Rumca odalar anlamına gelen "Domatia" ismiyle kurulan köy zaman içinde "Eski Doğanbey" ismini almıştır. Sırtını Dilek (Mykale) Dağı eteklerine yaslamış olan Eski Doğanbey köyü, Kurtuluş Savaşı sırasında mübadele sonucunda Yunanistan’a göç eden Rumlardan kalma bir köydür.

Köyde bulunan konut, dükkân, hastane ve çeşme gibi yapılar geç Osmanlı Dönemi mimari özelliklerini yansıtmaktadır.

Özellikle mimari dokusuyla büyük ilgi çeken köyün taş evleri, dar sokakları ve doğal güzellikleri görülmeye değerdir.


İzmir'in ünlü köyü Şirince

Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine 8 kilometre mesafede, tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köydür. Özgün adı olan Kırkınca'nın eski zamanlarda kendisini dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler almış; Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik'in talimatıyla köyün adı Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.

Köydeki evlerin hiçbiri birbirinin manzarasını kesmez. Şirince Köyü 2023 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından "En İyi Turizm Köyü" ödülüne layık görüldü. Köy gerçekten de artık turizm köyü haline geldi. Köye gittiğinizde karşınıza bir köyden ziyade çarşı çıkıyor. El yapımı oyuncaklar, hediyelik eşyalar, kıyafetler, restoranlar, dondurmacılar, köylülerin el ürünleri. Birçok şeyi köyde bulmanız mümkün.

Editör: Özlem Çimen Durmaz