Depresyon veya majör depresif bozukluk yaşam kalitenizi etkileyen tıbbi bir hastalıktır.

Depresyonda olan bir kişinin davranış bozuklukları zamanla ortaya çıkar. Belirtiler genellikle karamsar ruh hali ve uyku bozuklukları şeklinde görülür.

Bu hastalık günlük hayatı etkileyerek, üretkenliğin düşmesine, ilişkilerin bozulmasına hatta sıklıkla da sağlık durumunun bozulmasına neden olabilir. Kişi duygudurumunu görmezden gelip tedavi olmazsa; astım, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, kanser, obezite gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilir.

Depresyonun nedeni nedir?

Depresyonun tek bir nedeni olduğunu söylemek olanaksız. Psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin her biri depresyona neden olabilir. 

Zaman zaman zor ve üzüntülü dönemlerden geçeriz. Bu dönemlerde bunalmış hissetmek normaldir. Ancak depresyonda üzgün hissetmekten daha farklı boyutta duygular vardır. Yaşadığınız şeyin depresyon mu yoksa üzüntü mü olduğunu iyice düşünmeniz gerekir. 

Depresyon belirtileri nelerdir?

Başlıca depresyon belirtileri ise şöyle sıralanabilir:

·       Günlük aktivitelere ilgi kaybı

·       Devamlı olarak üzgün hissetmek

·       Yorgun hissetme hali

·       Uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma

·       İştahta dengesizlik: Aşırı yeme veya iştahsızlık

·       Konsantrasyon kaybı, karar verme zorluğu

·       İntihar eğilimi

Daha çok kadınlarda görülüyor

Kişiye depresyon tanısı konabilmesi için başlıca belirtilerin en az iki hafta devam ediyor olması gerekir. Çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta görülebilen depresyon daha çok kadınlarda ortaya çıkar.

Depresyon tedavi edilebilir mi?

Evet, depresyon tedavi edilebilir. Bunun için bir uzmana başvurmanız gerekir. Tedavi sürecinde aile ve arkadaş desteğinin önemi büyüktür.

Editör notu: İnternet  veya haber üzerinden okuduklarınız tanı için yeterli değildir. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. 

duygu

Duygu KAYA

Editör/ SAĞLIK/ izgazete.net

Editör: Duygu Kaya