BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/ İZ GAZETE- Kahramanmaraş merkezli iki depremden etkilen on ilde yıkımın yaraları sarılmaya çalışılıyor. Depremzede vatandaşlar zorlu koşullarda hayatlarını devam ettirmeye çalışırken şimdi de dolandırıcılık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı, Çanakoluk Köyü’nde yaşayan depremzede bir aile internet üzerinden buldukları ‘Prefabrik hazır yapı’ adlı paravan bir konteyner firması tarafından dolandırıldı. Olayla ilgili İzmir’de suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Avukat Ali Ekiz yaşananları anlatırken, vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı. Dolandırıcılık vakalarındaki artışa dikkat çeken Ekiz, devletin de özellikle afet bölgesine ilişkin önlemler alması gerektiğine dikkat çekti. 

Böyle bir firma yok

Firmanın verdiği adreste bulunmadığını ve telefonlara cevap vermediğini anlatan Ekiz, “Çanakoluk Köyü’nde aralarında yaşlı ve bebeklerin de olduğu iki aile, zorla buldukları bir çadırda kalıyorlardı. Bu nedenle müvekkilimiz uzun süredir konteyner arayışındaydı. Uygun fiyatlı bir konteyner bulmak için internet arama motorları ve sosyal medyada aramalar yapıyor, bu firma karşılarına çıkıyor. Aslında firma demekte doğru değil çünkü ortada bir firma yok. ‘Prefabrik Hazır Yapı’ isimli bir internet sitesi var, orada bir adres ve telefon numarası var. Telefon ile görüşüyorlar, birkaç gün içinde iki konteyneri Hatay’a getirebileceklerini ödemeyi dönüşte alacaklarını söylüyorlar. Sonrasında iki konteyner olduğu için ödeme yapılacak tutarın parça parça ödenmesini talep ediyorlar. İlk aşamada müvekkilimize ödemeyi, alacaklıları olan birine yapmalarını istiyorlar. Müvekkilimiz iki ayrı kişiye ait iki farklı hesaba para yatırıyor. Pazartesi akşam arayıp yolda olduklarını ve sabah Hatay’da olacaklarını söylüyorlar. Salı sabah telefonları açmamaya başlıyorlar. Müvekkilimizin mesajlarına ve aramalarına cevap vermiyorlar. Bunun üzerine biz İzmir’den Konya’ya ulaşıp orada tanıdıklarımıza firmanın adresine gidip en azından adresin doğrulundan emin olmak istedik ancak firmanın internet sitesinde yazan adreste böyle bir iş yeri olmadığını öğrendik” dedi.

Şikâyeti almadılar

Afet bölgesinde hukuki sürecin sağlıklı işlemediğine dikkat çeken Ekiz, “Müvekkilimi Samandağ’da bulunan Karaçay karakoluna yönlendirdik. Ancak karakolda bulunan kolluk güçleri, dışarıda olduklarını ellerinde evrak yazıcı gibi ofis malzemelerinin olmadığını olayın çok yeni olduğunu beklemeleri gerektiğini söyleyerek müvekkilimi şikâyet almadan geri gönderiyor. Hatay’da şu an da işler durumda olan karakol, jandarma ya da savcı yok. Birkaç konteynerden oluşan bir adliye var ancak sadece depremde ölenlere ve cenazelere ilişkin delil tespitleriyle uğraşıyor. Dolayısıyla bu tür vakalara ilişkin işlem yapmak istemiyorlar. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığı durumda, ilk olarak 155 üzerinden şikâyet oluşturulmalı. Başka illerden işler durumda olan adliyelerden işlem yaptırmak için barolara ve avukatlara ulaşabilirler. Biz Çağdaş Hukukçular Derneği olarak depremin ilk anından bu yana depremzedelere destek olmaya çalışıyoruz. Böyle durumlarda doğrudan bize ulaşabilirler. Biz savcılıklar aracılığı ilk aşamada paraya bloke koyulmasına ve soruşturma için yardımcı olmaya çalışırız” diye konuştu.

Vakalar artıyor

Çadır ve konteyner ihtiyacının devam ettiğini bu durumun dolandırıcılara fırsat olduğunun altını çizen Ekiz, “Çadır kent mantığı Hatay için çok uygun değil, Hatay yapısı gereği buna müsait değil.  Çadır kentler şehrin en uzak noktalarına yerlerine yerleştirilmiş. Köyler şehir merkezine yakın ancak ulaşım özel araçlarla yapılıyor. Dolayısıyla insanlar çadır kentlere gidemiyor. Kaldı ki tarlası, hayvanı olan depremzedeler bunları bırakıp gitmek istemiyor. Hal böyle olunca çadır ve konteyner ihtiyacı her geçen gün artıyor. İnsanlar kendi başlarının çaresine bakmaya çalışıyor. Bu da dolandırıcılara fırsat oluyor. Müvekkilimiz bize başvurunca yaptığımız araştırmada özellikle sosyal medya üzerinden çok fazla dolandırıcılık vakası ile karşılaştık. Böyle bir ihtiyaç devlet tarafından karşılanmalı ancak şu an bu yapılmıyor ya da yapılamıyor. O zaman devletin hızlıca bir üst fiyat belirlemesi gerekir, böylece fahiş fiyatları bir nebze engellenir. Ayrıca konteyner ve çadır gibi ihtiyaçların alımında vergilerin kaldırılması gerekir. Vatandaşın bu ihtiyaçları kolay ve hızlı temin edebileceği alanlar yaratılmalı” dedi.

Nelere dikkat etmeli?

*Sadece sosyal medya yorumlarına ya da fotoğraflara güvenmesinler.

* Böyle bir firmadan işlem yapmak istiyorlarsa, satış durumunda bir sözleşme yapmaları gerekiyor. 

*Sözleşmede geçen firma adına dikkat edilmeli. Firma unvanların sonunda; A.Ş., Limited Ş. kısaltmaları olması gerekir .

*Sözleşmede elektronik imza ya da ıslak imza olmalı.

* Para aktarımı yapılırken özellikle şahıslara değil şirket hesaplarına para gönderilmeli. Şahısa gönderilecekse bile vergi numarası istenmeli. 







 

Editör: Duygu Kaya