BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne günler kala DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Akın Birdal ve Türkan Aslan Ağaç, basın mensuplarıyla bir araya gelerek sorulara yanıt verdi. Birdal ve Aslan Ağaç’ın etkinliğine, DEM Parti İzmir İl Eş Başkanları Zehra Vezan Karabulut ve Mehmet Kuruş ve partililer katılım gösterdi.

Etkinlikte yerel yönetimlere ve DEM Parti’nin yerel yönetim vizyonuna dair bir değerlendirme gerçekleştiren Birdal, “Yerel yönetim sadece imar, bayındırlık ve sağlıklı yaşamı sağlayan bir birliktelik değildir. Demokratik katılım ve çoğulculuğu sağlayan bir süreçtir. Halkın kendi kaderine belirleme mücadelesi örgütlü katılımla hayata geçirilir. Türkiye’de milyonlarca insanın geleceğini ilgilendiren siyasi kararlar, bir avuç azınlık tarafından alınmaktadır. Yalnızlığın, dışlanmışlığın, ekonomik bozulmanın çözümü, kentlerin üretim sürecine kent halkının yeniden katılmasıdır. Demokratik temelde yönetim böylelikle gerçekleşir” diye konuştu.

31 Mart tarihi bir fırsattır

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nin Türkiye’yi değiştirmek için tarihi bir fırsat olduğunu kaydeden Birdal, “Bu fırsatı kişilerin yarışı olarak değil yeni bir Türkiye’nin kurulması için bir fırsat olarak görüyoruz. İktidarın tek bir kişiden halka devredilebileceği, Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunu yerelden açmalıyız. Demokrasiyi kentin bütün hücrelerine yaymaktan başka şansımız yok. Demokrasi ve katılımı yerelde halk ile yaşama geçirerek, halkların kardeş olduğu bir Türkiye yaratabiliriz diye umuyorum” dedi.

Dağ 4 dönemde ne yapmış?

AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ’ın 4 dönemlik milletvekilliği sürecinde neler yaptığını soran Birdal, “Hasan Ali Yücel de 4 dönem milletvekilliği yapmış. Yücel, köylü ve yoksul çocuklar için muazzam bir Milli Eğitim Bakanlığı yapmış. Hamza Dağ ne yapmış? Kendisi bir de AKP Genel Başkan Yardımcısı, bayraklar, bilboardlar, afişler basıyor ama AKP logosu yok. Bu, AKP’nin başarısızlığının ve sahiplenemeyeceğinin kanıtıdır. Bir de ana muhalefet partisinin adayı var, Cemil Tugay. Beklentiler yine Tunç Soyer’in aday gösterileceği yönündeydi. Cemil Tugay’ın kentte kabul görmediği görülüyor, bunlar, pragmatik olarak bakarsak bunlar bizim lehimize ancak daha önce de dediğimiz gibi biz bu seçimi sadece bir yerel seçim olarak görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Köksal’a ayrımcı ve ırkçı söylemi

CHP’nin Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Burcu Köksal’ın ‘DEM Partililer benim dönemimde belediyeye giremeyecek’ ifadeleri üzerine Köksal’a, ‘ırkçı’ ve ‘ayrımcı’ diyen Birdal, “Bu kadının ırkçı hezeyan ve söylemleri akıllara zarar veriyor. ‘Yarın Belediye Başkan’ı olayım DEM Parti hariç herkes bu kapıdan girecek’ diyor, burada ırkçılık var, nefret var, ayrımcılık var yahu her şey var. Gece sosyal medyada bunlara baktım, sabah dedim ki, ‘Bu kadın görevden alınmıştır’, diğerlerine hep bir bahane buldular ama kadın arkadaş görevden alınmadı. Bunun izahı nedir? CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklaması daha vahim, ‘Sürç-ü lisan oldu’ diyor. Kadın, ‘Ben bunu bilerek söyledim’ demesine rağmen böyle bir bahane ortaya konuyor.” diye konuştu.

CHP yanlış bir algıya kapılmış

CHP’nin kent uzlaşısı sürecinde yanlış bir algıya kapıldığını düşündüklerini açıklayan Birdal, “Kent Uzlaşısı genel merkezler düzeyinde yürütüldü, CHP soruna daha çok parti merkezli bakıyor. Bizim Kent Uzlaşısından ne anladığımızı az önce açıkladık, burada ciddi sorun ve anlaşmazlıklar oldu. CHP, 2019’da biliyorsunuz 11 kentte yerel iktidar olma konusunda katkı sağladı. 14 – 28 Mayıs’ta da Kürt Siyasi Hareketi yine CHP’ye destek verdi, CHP sanırım, ‘Bunlar yine bize destek verir’ algısına kapıldı. Hayır, buna mecbur değiliz. Tunç Soyer üzerinde böyle bir eğilim olduğu konusunda parti içerisinde bir konsensus sağlanmış ancak Tugay tercih edildi ve CHP içinde bir yarılmaya neden oldu. Bana son 10 gündür CHP kesiminden teşekkür telefonları geliyor ‘Bir seçenek yarattınız’ diye.” dedi.

Biz kimsenin arka bahçesi değiliz

DEM Parti’nin bağımsız olduğunu kaydeden Türkan Aslan Ağaç, “Hiçbir parti bizi kendisinin arka bahçesi olarak görmemelidir. Son seçimlerde ittifak görüşmeleri yapıldı ve Kılıçdaroğlu’nu açıktan destekledik. Bu yerel seçimlerde de kentleri bir uzlaşı içerisinde herkesle birlikte yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Başkalarının bakış açısı itibariyle hem AKP-MHP’den hem de CHP’den ayrı bir görüşe sahibiz. Biz, her iki kutbun yaratmış olduğu sıkışmışlıktan toplumu çıkarmak istiyoruz. Bu bakış açısı sebebiyle yollarımız ayrıldı, 3’üncü yol Türkiye toplumu tarafından esas alınmalıdır” diye konuştu.

İttifak kurulması mümkün değil

Gelecek süreçte ilkeler düzeyinde ittifaklar yapılabileceğini açıklayan Akın Birdal şöyle konuştu:

“Doğru temelde kurulmuş ittifak ve uzlaşılara karşı bir tutumumuz söz konusu olamaz. Bizlerin ve bizim temsil ettiğimiz siyasi anlayış ve kesimleri ötekileştiren anlayışlarla ittifak kurulmasının mümkün olmadığına inanıyoruz. Bu ülkenin bütün yönetimlerinde söz sahibiyiz, genelde siyasal iktidarı, yerelde de yerel yönetimleri hedefleyen bir anlayışa sahibiz. Bizim tabanımız bu uzlaşıya en yatkın olan tabandır, o yüzden 2028’e kadar koşullar neyi gerektirir bilemem ancak ilkeler bazından bir araya gelme bazında genel merkezimizin bir araya gelme noktasında bir öngörüye sahibiz.”

Editör: Duygu Kaya