Batuhan KAYA/İz Gazete- CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, CHP İzmir İl Başkanlığı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Kemalpaşa Örnekköy’de, AKP Bayraklı Belediye Başkan adayı Bilal Kırkpınar, AKP Karşıyaka Belediye Başkan adayı İsmail Çiftçioğlu ve AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ’ın dahil olduğu ve Kırkpınar Hayvancılık ve Süt Şirketi’nin satın aldığı arazide inşa edilen kaçak yapılar hakkında konuştu. 

Polat konuşmasında, “Büfyükova dediğimiz, tarımsal üretim dışında çivi bile çakılmaması gereken yerde müthiş bir imalat yapmışlar. Bunlar 21.12.2018 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nün yazısıyla da anlaşılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü 11.11.2021’de ivedilikle bir karar veriyor, bu karar verildiğinde Bilal, AKP Genel Merkezi’nde bir arkadaşıyla sohbet ederken eşine gelen telefonla belgeden haberi oluyor. İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, yapı kayıt belgesini iptal ettiğini duyuruyor, belgenin hükümsüz olduğu değerlendirildiğinden yapının yıkılması kararını veriyor ve ‘Yıkın burayı’ diyor.” şeklinde konuştu.

Burası artık tavuk çiftliği değil

Bilal Kırkpınar ve babasının sahip olduğu Kemalpaşa’daki Kırkpınar Süt Tesisi’nde yasal olmayan bir şekilde başlayan konut inşasını ve sonraki süreçte “İmar Affı” kapsamında yapı kayıt belgesi alındığını ifade eden Polat, “Organize işler İzmir Sarmalı’nı anlatacağım. 3 arkadaşımızın imar rantı içerisinde nerelerde olduğunu dilim döndüğünce ve belgelerle anlatacağım. Bu hikayenin başlangıcı 1977’ye dayanıyor. Kemalpaşa Örnekköy’de … parselde başlıyor. 1977’de yapılmış, adını andığım ada ve parseldeki harabe haldeki tavuk çiftliği görüntüleri, bu inşaat yapılmaya başlandığı andaki hafriyat çalışmaları ve meydan düzenlemesi şeklinde gidiyor. Bu fotoğraflarda renkler görüyorsunuz. Buralarda sanki konut varmış gibi anlatılan renkler, burası da Binali’nin evi, bunun da neye dönüştüğünü göreceğiz. Burada söz konusu şirket Kırkpınarlar Hayvancılık Aş., bu şirket sayın Bilal Kırkpınar ve babasına ait, esas konu Kırkpınarlar Hayvancılık ve Süt şirketi ve Bilal üzerine kurulu. Devlete bir başvuruda bulunuyorlar, çıkartılmış olan imar affı çerçevesinde 12 adat yapı kayıt belgesi alınıyor. Bilal’in evi de 13’üncü olarak yapı kayıt belgesi alıyorlar. Bu belgeler alındıktan sonra buralarda beyanlarda bulunuyorlar, ‘İnsanlar yaşıyor’ diyorlar. Burası Tavuk Çiftliği değil artık, insanların yaşadığı 91 adet bağımsız binadır’ diyorlar” dedi.

Yalan yanlış beyanla belge alınmış

İzBB İmar Dairesi’nin gelen şikayetler üzerine incelemeler yaptığını ve verdiği kararda ‘Bu binanın sonraki haline yapı kayıt belgesi vermek mümkün değildir’ değerlenmesinin bulunduğu söyleyen Polat, “22.03.2019 tarihinde, yani CHP’nin 2019 31 Mart seçimlerinde yerel seçimi alacağının anlaşılmasının üzerine bir ruhsat alıyorlar. Arkasından biz CHP’li belediye seçimi kazanıp görev başına geldiğinde var olan şikayetleri değerlendirmeye başlıyor. Bu şikayetler içerisinde Bilal Kırkpınar’ın yapıları üzerine çok şikayet gelince girişimlere başlanıyor. İzBB İmar Dairesi göreve çağrılıyor ve tespitler yapılıyor. Kırkpınar Süt Tesisi’ne ‘Olmayan eklentiler yapıyorsunuz’ diye suç duyurusunda bulunuyorlar. İzBB yaptığı denetimler sonucunda Kemalpaşa Belediyesi’ne bir yazı yazıyor ve diyor ki, ‘Bu binanın sonraki haline yapı kayıt belgesi vermek mümkün değildir’, yalan ve yanlış beyanla yapı kayıt belgesi aldıkları tespit ediliyor ve suç duyurusunda bulunuluyor” şeklinde konuştu.

Yıkın burayı!

İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün yaptığı incelemeler ve şikayetler sonrasında, inşa edilen konutların ve eklemelerin yıkılması kararı verdiğini kaydeden Polat, “Kemalpaşa Belediye Başkanlığımız bunun üzerine suç duyurusunda bulunuyor ve ivedi bir şekilde İzBB’ye yazı yazıyor, bu bulgu ve eklentiler, eski fotoğraflar ve korunmuş fotoğraflarla başvuru yapıyor, yapı kayıt belgesinin iptalini istiyor. Burada inşaata konu olan yerin yapı kayıt belgesinin iptal edilmesini CHP’li belediye talep ediyor. Büyükova dediğimiz, tarımsal üretim dışında çivi bile çakılmaması gereken yerde müthiş bir imalat yapmışlar. Bunlar 21.12.2018 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nün yazısıyla da anlaşılacağı üzere. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü 11.11.2021’de ivedilikle bir karar veriyor, bu karar verildiğinde Bilal AKP Genel Merkezi’nde bir arkadaşıyla sohbet ederken eşine gelen telefonla belgeden haberi oluyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yapı kayıt belgesini iptal ettiğini duyuruyor, belgenin hükümsüz olduğu değerlendirildiğinden yapının yıkılması kararını veriyor. ‘Yıkın burayı’ diyor” ifadelerini kullandı.

Bilal'in koruyucu meleği

Bilal Kırkpınar’ın AKP Genel Merkezi’nde “Koruyucu Meleği” ile “Pazarlık” yaptığını ve o dönemde tanesi 7 milyon eden konutlardan 2 tanesini tanesi 6 milyondan olmak üzere aldığını kaydeden Polat, “Bu binalar tamamen yıkılıyor ve yerine gördüğünüz gibi yeni betonarmeler yapılıyor. Burada yalan beyanda bulunarak bir yapı kayıt belgesini almışlar, tabi bu belgenin geçerli olması için bir şeyler yapmaları gerekiyor. CHP’li belediye gelmeden 9 gün önce güçlendirme ruhsatı almışlardı ya, iptal olan ruhsatın geçerli hale gelmesi için başvuruda bulunuyorlar. Bu yapılar 31.12.2017’de yapıldığı mahkemece tespit edilmiş.  Bu fotoğraftaki ev Bilal’in evi, Bilal kim? Bilal Kırkpınar, AKP’nin Bayraklı Belediye Başkan adayı, az önceki köhne yapının döndüğü hal bu, tam olarak Organize İşler İzmir Sarmalı. Bekçi kulübesi dönüyor malikane oluyor. Az önce dedim ya, bu arkadaş AK Parti Genel Merkezi’ndeydi, 89 ve 90’ıncı bağımsız bölümün pazarlığını yapıyor. O zaman 7 milyona satıyorlardı, 6 milyona anlaştılar. Kime? Bilal’in koruyucu meleğine… Yapı kayıt belgesinin iptali üzerine Ömer Bey’i hızlıca arıyorlar, Ömer Albayrak Bey bir karar veriyor, 21.02.2021 tarihinde bir karar veriyor. Yapı kayıt belgesinin geçerli olduğunu söylüyor, “alınan yapılarla ilgili belediyece ruhsat verildiği de görüldüğünden” diyor. Mahkeme ruhsatı iptal etmişti ama ne hikmetse Ömer Bey, dönemin İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Başkanı, bir telefon üzerine iptal etti. 91 tane villa, bugünün değerleriyle 1.8 trilyon, eskinin parasıyla 1 katrilyon 800 trilyon, bu vurgun yalanla dolanla, devletin arkasından dönerek yapılan bir vurgun” dedi.

Sazan Sarmalı'nın diğer parçaları sahnede

Açıklama sırasında elinde tuttuğu fotoğraflarla dönemin İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Bilal Kırkpınar, AKP İzmir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ ve Bornova Kaymakamı’nın fotoğraflarını gösteren Polat, “Biz buna bir sarmal dedik ya, bunun nasıl bu noktaya geldiğine de bakmamız lazım. Nasıl yapmışlar baskıyı, iş nasıl buraya gelmiş buna bakmamız lazım. Arkadaşlar at binmiş kılıç kuşanmış, bizim şehremini olmak üzere aday olan Ak Partili Bilal Kırkpınar, eski gençlik kolları başkanı Hamza Dağ, buradakiler kim? Dönemin valisi, Bornova Kaymakamı, çok güzel cağ kebabı partisi sonrası ok atıyorlar, at biniyorlar. Bu kaçak yapıyla ilgili iş bitmiyor, nitelikte dolandırıcılıktan dolayı suç duyurusunda bulunuyorlar” diye konuştu.

Sürpriz aktör Dağ

AKP Karşıyaka Belediye Başkanı İsmail Çiftçioğlu’nun Yapı Denetim Şirketi’nin bu yapıların denetimini yaptığını belirten Polat, açıklamanın başlarında daha sonra sürpriz olarak açıklayacağı ismin Dağ olduğunu belirterek, “Bu inşaat alanında yüzlerce insan mağdur, hatta peyzaja katkıda bulunmadığı için evlerine giremeyen insanlar, İzmir piyasasının çok yakından tanıdığı bir arkadaşımız ortaya çıkıyor. Karşıyaka Ak Parti adayı, kendisi de bu yapının yapı denetim şirketinin sahibi, 5 tane yapı denetim şirketinin kayıtlarını incelediğinde Ak Parti’nin Karşıyaka Belediye Başkan adayı İsmail Çiftçioğlu’dur. Beni davet etsinler, hep beraber Organize Şube’ye gidelim, para hareketlerine, Sms’lerine, telefon kayıtlarına baktığında bu dava çok eğlenceli hale gelir. Savcılığa başvuruyorlar, biliyorsunuz Bilal’in bir ağabeyi vardı. Davayı geciktiriyorlar, bir bilirkişiye gönderiyorlar, rapor hazırlanıyor o rapor beğenilmiyor başka birisi bulunuyor. Bilirkişinin bulgularında Büyükova’da villa inşa edilmesine şaşırıyor, ‘Bu, nitelikli dolandırıcılığa girer’ diyor. Kentimizi emanet ettiğimiz kişilere herkesin dikkat etmesi gerekiyor, burada gerekli projeleri yapıyoruz. Adaylığı dönemindeki Bilal Kırkpınar, İsmail Çiftçioğlu ve son sürprizimiz Hamza Dağ…” dedi.

Yetkililere açık çağrı

Organize Şube ve Cumhuriyet Savcılarına acıka çağrıda bulunan ve incelemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Polat şöyle konuştu:

“Buradan savcılara sesleniyorum, bu kentte şehremini olmak isteyenlerin daha iktidara gelemden neler yaptığına, hangi yöntemlerle insanları dolandırdıklarına ve ruhsat aldıklarına bakmalarını istiyorum. Bu tablodaki belge ve fotoğraflar devletin kayıtlarında vardır, bu sebeplerden ötürü vatandaşlarımızı dikkatli olmaya davet ediyorum. Bu proje bir rant projesidir, Büyükova’da rant projesidir, bırakın belediye başkan adayı olmayı, bu projenin içindeki insanların yargılanıyor olması gerekiyor. Bu insanların bugün bu kenti yönetmeye talip olmalarını ibretle izliyoruz.”

Editör: Tuğkan Üsküp