Türkiye’de yaşayan milyonlarca Alevi’nin en önemli taleplerinden birisi cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması.
Son olarak cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması için Meclis’e kanun teklifi verildi. CHP Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar’ın verdiği teklifte birçok yasada değişiklik öngörüldü.
“ALEVİ TOPLUMUNUN İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ ANAYASAL BİR HAKTIR”
CHP Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar tarafından verilen teklifin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
“Anayasa'nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez hükümlerinden olan 2. maddesi devleti laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlamıştır. 10. maddesi Kanun önünde eşitlik başlığıyla "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.", şeklindedir. 24. maddesi ise; "Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir." hükmü ile din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına almıştır.
Bu çerçevede toplumsal uzlaşma ve çoğulcu demokrasinin gereği olarak, Türkiye'nin önemli bir bölümünü oluşturan Alevi toplumunun inanç özgürlüğü ve eşit yurttaşlık taleplerinin karşılanması ertelenemez Anayasal bir haktır. Bununla birlikte Avrupa İnsan Haklan Mahkemesinin (AÎHM) cemevlerinin ibadethane niteliğini tanıyan kararları, devletin tüm inanç topluluklarına eşit yaklaşma yükümlülüğünü açık bir biçimde ortaya koymaktadır. Alevilerin yıllardır dile getirdiği barışçıl, demokratik ve eşitlikçi talepler, toplumsal barışın güçlendirilmesi ve kamusal hizmetlerde ayrımcılığın sona erdirilmesi için somut adımlar atılmasını zorunlu kılmaktadır.
“SORUNLAR YAŞANMAKTA”
“Türkiye'nin hemen hemen her yerinde hizmet veren yüzlerce cemevi kanun önünde resmi ibadethane olarak tanımlanmadığından imar sorunları ve temel giderler bakımından birçok sıkıntı yaşamakta ve gerekli desteği alamamaktadır. Bu bakımdan meri mevzuatta "ibadet yeri" ifadesine tanım anlamında açıklık getirilmeli, hangi yerlerin "ibadet yeri" olduğu isimlendirilerek düzenlenmelidir. Bu düzenleme diğer kanunlarda geçen tüm "ibadet yeri" tanımlarına teşmil edilmelidir. Böylece Anayasal bir sorumluluk olan devletin tüm inançlara ve mezheplere eşit mesafede yaklaşması sağlanacaktır.”
Komisyon’a sevk edilen teklif yasalaşırsa cemevleri ibadethane statüsüne geçecek ve diğer ibadethanelere sağlanan her şeyden faydalanacak.




