İzmir’de Bornova Belediyesi bünyesinde yürütülen “bankamatik personel” iddialarına ilişkin soruşturmada Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin de bulunduğu 4 isim gözaltına alındı.

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin gözaltına alınmasına CHP’li siyasetçilerden tepkiler gelmeye devam ediyor.

CHP İçişleri Politika Kurulu Başkanı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, sosyal medya platformu X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ama suçlama “nitelikli dolandırıcılık” olunca, hukuku bir kenara bırakmışsınız demektir. Hukuku çarpıtmak bu kadar kolay mı?” ifadelerine yer verdi.

Eşki’nin usulsüzlüğü fark edip harekete geçtiğini belirten Bakan, “Bir yöneticiden beklenen tam da budur. SGK uzmanının “sorumluluğu bulunmaktadır” tespiti idari bir değerlendirmedir. Cezai kastın delili değildir. Bu ikisini birbirine karıştırmak ya cehalettir ya da kasıttır” ifadelerini kullandı.

Bakan’ın paylaşımı şöyle:

“İktidarın İzmir’le hesaplaşması bitmiyor.

Şimdi de Bornova Belediye Başkanımız Ömer Eşki gözaltına alındı.

İddia şu: Bornova Belediyesi’nde bir kişi fiilen çalışmadan maaş almış.

Bunu soruşturun. Elbette soruşturun. Ama suçlama “nitelikli dolandırıcılık” olunca, hukuku bir kenara bırakmışsınız demektir.

Özgür Özel’den İzmir’deki kooperatif davası gözaltıları ve Ümit Erkol açıklaması
Özgür Özel’den İzmir’deki kooperatif davası gözaltıları ve Ümit Erkol açıklaması
İçeriği Görüntüle

Hukuku çarpıtmak bu kadar kolay mı?

TCK’nın 158. maddesi kapsamında nitelikli dolandırıcılık suçu; kasıt, sistematik eylem ve menfaat sağlama unsurlarını zorunlu kılar.

Bir belediye başkanı binlerce personelin SGK kaydını tek tek takip etmez edemez.

Peki belediye başkanı burada nerede durmaktadır? Usulsüzlüğü fark etmiş, sorumluluğu almış ve gereğini yapmıştır.

Bir yöneticiden beklenen tam da budur.

SGK uzmanının “sorumluluğu bulunmaktadır” tespiti idari bir değerlendirmedir. Cezai kastın delili değildir. Bu ikisini birbirine karıştırmak ya cehalettir ya da kasıttır.

Bu ülkede AKP’li belediyelerde belediyecilik adına yapılan vurgunlar ortada ancak soruşturmalar gözaltılar ortada değildir.

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin bu gerekçeyle gözaltına alınması hukuki değil siyasidir. Hukuk; seçilmiş idarecileri hedef almak için bir araç olarak kullanılamaz.

Bu uygulamayı kınıyor, Sayın Eşki’nin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Siyasi baskı yargı eliyle meşrulaştırılamaz.”

Muhabir: SELDA KARTAL