İz TV Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın sunduğu Kayıt programının bu haftaki konuğu CHP Çiğli Belediye Başkan Adayı Onur Emrah Yıldız oldu. Yıldız, katıldığı programda Çiğli’yi nasıl yöneteceğini ve Çiğli için projelerini açıkladı.

Yıldız, ailesinin ve kendisinin Çiğli’de uzun yıllar yaşadığını ve hizmet ettiğini, dolayısıyla Çiğli halkının kendisini bağrına bastığını açıklayarak, “Çiğli’de doğmam, büyümem ve ailemin orada olması Çiğli’de kabul görmemize neden oldu. Beni mutlu eden işlerden biri partimize oy vermemiş insanların büyük bir tercihle bizi kabul etmesi oldu. İnsanlar, sadece yeni işler değil, geçmiş başkanlarımızın işlerinden eksik kalanları tamamlamak ve bir süreklilik bekliyorlar” şeklinde konuştu.

Durumdan vazife çıkaracağım

Belediyeciliğin kendisini için tanımını söyleyen Yıldız, “Benim için en iyi belediyecilik özeti şuydu; durumdan vazife çıkarmak. Belediye başkanı olmak herkesin isteyebileceği bir şey ama bunu layıkıyla yapabilmek için bütçe, idarecilik ve yatırım ve izleme işlerini bir arada yürütebilmek lazım. Mali disipline uymak gerekir, insan kaynakları, lojistik, veteriner hizmetleri gibi yaklaşık 40 tane branş yönetmeniz gerekir. Bu işi en iyi öğreneceğiniz yer Büyükşehir Belediyesi’dir” dedi.

Sokakta tek başıma yürüyeceğim

Seçimi kazanırsa vatandaşların arasında ve ulaşması kolay olan bir başkan olacağını kaydeden Yıldız, “35-40 günlük maratonda Onur Emrah Yıldız’ı herkesle yan yana getirebilecek bir süreç hedefledik. İnsanlara sadece belediye başkanı değil, onların sorunlarına eğilebilen, mümkün mertebe birebir karşısında olan, sokakta tek başına yürüyebilen ve bir cam fanusta değil her daim karşılarında görebilecekleri bir başkan olmayı amaçlıyorum. İnsanlar beni her zaman sokakta tek görecekler. Hiç ummadıkları bir anda oturup çay içeceğim, üniversite öğrencileriyle onlar için açacağımız lokantada yemek yiyeceğim, eylemlerine katılacağım.  Sürekli sahada olmaya çalışacağım, tabi ki belediyede de olacağım ama o zaman da insanlar seslerini biraz yükseltecekler ve ben onları bulacağım” diye konuştu.

Meclis’e 2 kat fazla kadın aday

Birçok ilçede tartışma olmasına rağmen Çiğli’de sakin geçen Meclis Üyesi aday listesini değerlendiren Yıldız, “Meclis üyelerini belirlerken kadın sayısını seçilecek sıradan 2 katına çıkardık. ‘Vefa semt adı değil’ dedik, Çiğli’nin önemli doktorlarından Leman ablamız vardı kendisini kaybettik ama onun eşi Yakup Ağabey’i aday yaptık. 24 yaşında kardeşimiz Özlem Taşkıran kendisi bir psikolog, Çiğli’nin yerlisi Dramalı Ali yeniden listede, Kasım Bakırcılı’nın oğlu Makine Mühendisi Mustafa Bakırcı yeniden listede, bürokrasiden emekli olmuş Musa Ağabey’i listemize ekledik. Gazi kontenjanımızdan Gazi Yılmaz Baykuş var, listeyi yaparken dedik ki bütün renkleri temsil edelim. Elbette ki yazamadığımız dostlarımız oldu ama onlar da bizi mazur görsünler çünkü gücümüz buna yetti” ifadelerini kullandı.

Mali disiplin ve emek vurgusu

Belediyenin önce mali disiplini sağlaması gerektiğini ifade eden Yıldız, “Her çıktığım platformda, her ev ziyaretinde, her mitinge söylediğim bir şey var, ‘Belediye işi mali disiplinle başlar’, ismin önemi yok, kim gelirse gelsin mali disiplin yoksa belediye iyi yönetilemez. Önce mali disiplin, çalışan ve emekliyle barışacağız, sonra Çiğli’nin tüm eksiklerinin üzerine tek tek gideceğiz. Benim emekçiyle çatışabileceğim bir tek platform dahi olamaz. Buradan da itiraf edeyim, bana, ‘Ben kendi çalıştığım gazetede sendika kurdum’ demiştiniz, size verilebilecek en net cevap şudur, sendikal hakların tamamının olduğu, emekçinin çalışma huzurunun tesis edildiği, kıdem tazminatının eksiksiz ve zamanında alınacağı bir mali politika hedefliyoruz” dedi.

“Ben zaten bir belediyeciyim…”

Dedikodu siyasetine prim vermediğini belirten Yıldız; “Bu süreçlerde ne yazık ki asılsız iddialar da ortaya atılıyor. Benimle ilgili de yapılıyor. Rekabetin bu boyutunu kabul etmem mümkün değil. Ben kendimi halka en açık biçimde anlatıyorum. Geçmişim, köklerim zaten Çiğli’de. Ben kuyumcu değilim, esnaf değilim, öğretmen değilim ben belediyeciyim, bir mühendisim. Popülist söylemlere, dedikodu siyasetine Çiğlililer de prim vermiyor. Bahsettikleri şeyler kendi tabanlarında bile kabul görmüyor. İftiraları ise havada kalmaya mahkûm, çünkü gerçekdışı.” ifadelerini kullandı.

Kentsel Dönüşümde “KİPTAŞ” modeli

Canlı yayın esnasında seyircilerden gelen Çimentepe sorusunu yanıtlayan ve Çimentepe de dahil olmak üzere Çiğli’de uygulamayı planladığı Kentsel Dönüşüm modelini açıklayan Yıldız şöyle konuştu:
“İmar Planları İlçe Belediyesi’nin tek başına yaptığı bir iş değil. Büyükşehir Belediyesi’nin bir uzlaşı ofisi var, benim talip olduğum şey şu, adrese kayıtlı konut sayısı 22 bin 275, bu da 110 bin 950 daire yapar. Aktif kullanılan 98 bin 952 tane daire, bu dairelerin yüzde 57’si 2000 yılı öncesi yapılmış. Merkezi iktidarın en büyük politikası betona dayalı rant, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çiğli Belediyesi, ‘Burayı hemen kentsel dönüşüme sokalım’ derse bir yanda mahkemeler devam ederken bir yandan inşaat devam eder. Biz hassasiyet gösteriyoruz, yetkiyi Büyükşehir Belediyesi’nden biz alacağız ve biz yapacağız. İBB’nin bir modeli var, Sayın Ekrem İmamoğlu bunu çok iyi bir şekilde yapıyor. Kiptaş ve Ali Kurt üzerinden müthiş bir kentsel dönüşüm yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin modelleri de var ancak Kiptaş’ın modelleri bana daha uygun geldi. Benim dönemimde her mahalledeki ofis sayısını 2’ye 3’e çıkaracağız ve şeffaflığa dayalı bir kentsel dönüşüm modelini uygulamaya çalışacağız.”
 

Editör: Tuğkan Üsküp