İZGAZETE - 17 Temmuzda gündeme düşen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne ait zeytinlik alana asfalt dökülmesi ile ilgili tepkiler devam ediyor. 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Olayın gündeme gelmesinden sonra kampüse giderek yerinde inceleme yapan şube üyeleri, yıllarca öğrencilerin uygulama alanı olarak yararlandıkları ve üretim yapılan şimdiki Eğitim Fakültesi yakınındaki Ege Üniversitesi zeytinliğinin bir kısmının asfaltlanmış olduğunu ve zeytinliğin asfaltla kaplanarak resmen katledildiğini belirttiler.

"ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN OTOPARKA KURBAN EDİLDİ"

Aynı zamanda Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Akın Olgun tarafından 2014 yılında öğrencilerle birlikte dikilmiş olan 285 adet zeytin fidanın da yerinde olmadığını ifade ettiler. 

"Ne üzücüdür ki geldiğimiz noktada ölmez ağaç zeytin bir otoparka kurban edilmiştir. Ne yazık ki tüm bunlar, birçok meslektaşım gibi benim de bugüne kadar mezun olmaktan onur duyduğum 63 yıllık Ziraat Fakültemin olduğu Üniversitemde yapılmıştır. Üniversite’nin tarihine de sahip çıkılmamıştır. Geçmişine sahip çıkmayanlar geleceği kuramazlar. Bunu kabul etmiyoruz. Bu bizi üzmüş, içimizi acıtmıştır. Bu katliama sessiz kalmayacağız." denilen açıklamada ağaçların taç izdüşümlerine denk düşen bir havuzun, her ağaç için ayrılmasının gerektiğini aynı zamanda toprak havalanmasının su geçirgenliğini sağlayacak kilit taşla kaplanması gerektiği ifade edildi.

"3573 SAYILI KANUNA GÖRE SUÇ İŞLENDİ"

Üniversite tarafından yapılan asfaltlama işleminin ağaçları kurutacağına dikkat çekilen açıklamada, "Tüm bunlar yapılırken Ziraat Fakültesi’nden görüş, sökülen zeytinler için 3573 Sayılı Zeytincilik Kanunu 20. Maddesine göre Tarım Orman İl Müdürlüğünden söküm izni alınmış mıdır. Eğer İl Tarım Müdürlüğünden izin alınmamışsa 3573 sayılı kanuna göre suç işlenmiştir. İl müdürlüğü izin verdi ise bunu hangi gerekçelerle vermiştir. Bu soruların yanıtlarını da tüm kamuoyu gibi bizde bekliyoruz." dendi.

Rektörlüğün ticari bir işletme mantığıyla hareket ettiği ifade edilen açıklamada, yol kenarlarında araç parkı engellenerek, araçların yapılacak otoparka yönlendirilmesi amaçlandığı iddia edildi.

Açıklamada "Öğrenci müşteri, Üniversite bir ticari işletme değil eğitim ve bilim mekanıdır. Tüm bu yapılanları kınıyoruz ve sayın rektörü bu işlemleri durdurmaya, üniversitenin tarihine sahip çıkmaya, asfalt dökümünü sonlandırmaya, dökülen asfaltı da söktürerek alanı eski haline döndürmeye ve öğrencilerimizin eğitimine katkı sunması amacıyla alanı eskiden olduğu gibi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümümüze devretmeye çağırıyoruz. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak meslektaşlarımız ve kamu adına sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz." dendi.

NE OLMUŞTU?

Ege Üniversitesi sınırları içinde Eğitim Fakültesi’ nin yan tarafında bulunan zeytinlik alana asfalt dökülerek alanın otopark olarak kullanılması kamuoyunun tepkilerine neden olmuştu.

Editör: Haber Merkezi