TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu yazılı olarak yaptığı açıklamada, tramvay projesinin 'yeşil proje anlayışından' uzaklaşmakta olduğunu, kentin doğasına, tarihine ve yeşil altyapısına zarar veren bir hale büründüğünü daha önce Büyükşehir ile görüştüklerini fakat buna rağmen onlarca çınar ağacının hayatının ve gelişiminin tehlikede olduğunu ifade edildi.

Yapılan açıklamada, "Maalesef tramvay durağı olarak imalatı yapılan beton platformların içerisine pek çok çınar ağacının gömüldüğünü tespit etmiş bulunmaktayız. Bu ağaçların bir kısmının gövde çeperine kadar betona gömüldüğü bir kısmının ise çok küçük paylar bırakılarak beton kafes içerisinde bırakıldığı gözlemlenmektedir. Uygun koşullarda 30-40 m boy ve 5-6 m gövde çağına ulaşabilen çınar ağaçları, yüzyıllarca yaşayabilen ulu ağaçlardır. Dolayısı ile çınarlara yapılan bu uygulama onların gövde çaplarının genişlemesini kısıtlamış ve sağlıklı büyüyebilmelerinin önünü kesmiştir. Zaman içerisinde beton çepere yaslanacak gövdeler büyüyecek yer bulamayacak ve beton platformu kıramayarak ağaçların hayatları tehlikeye girecektir. " denildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği tramvay projesi çalışmasında her biri yılda 23 kg. karbon emilimi sağlayan çınar ağaçlarına bu uygulamayı reva görmesinin büyük bir ironi olduğu belirtilen açıklamada "Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nce tescil başvurusu değerlendirilmeye alınan, kent tarihinin en değerli alanlarından birisinde yer alan tarihi çınar ağaçlarının daha fazla zarar görmemesi için İzmir Büyükşehir Belediyesini bir kez daha uyarıyoruz. Yapılan beton platform içerisinde kalan ağaçların en uygun yöntemle kurtarılmasını ve bundan sonra kent  içerisinde yürütülen projelerin uygulama alanlarında kalan tüm ağaçların en üst düzeyde bilimsel metotlarla korunarak çalışmalara devam edilmesini talep ediyoruz." denildi.

Editör: Haber Merkezi