Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “1988 yılında yaptığım yayında ilk defa Gediz deltasındaki Kuşcenneti’nde 182 farklı kuş türünün varlığının ortaya konmuştur. Bu çalışma ile başta flamingolar olmak üzere kuş cennetinde 50 türün kuluçkaya yattığı tespit edilmiştir. Yine 1992 yılında yaptığımız bir yayında da kuş cennetinde 192 türün varlığı bilim ve kamuoyuna duyurulmuş olup daha sonra bizim ve kuş gözlemcilerinin burada yaptığı gözlemler sonucu mevcut kuş türü sayısı 297 türe çıkmıştır. Kuş cennetinde 118 tür üremektedir. Bu sayı Türkiye'de yaşadığı bilinen 487 kuş türünün yarısından çok fazladır” dedi.

Flamingoların Türkiye'de Tuz Gölünden sonra ürediği 2’nci yerin İzmir Kuş Cenneti olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Sıkı,  “İzmir’de üremeleri için 2012 yılında özel 6 bin 460 metrekare ada yapıldı. 2014 yılından sonra kuluçka adasında 10 bin çift-17 bin çift flamingonun kuluçkaya yatması sağlandı. Bu kadar çift flamingo İzmir metropolünden başka dünyanın hiçbir ülkesinde görülmemektedir. İzmir Kuşcenneti sahip olduğu kuşların yanı sıra sahip olduğu doğal güzellik ve zenginlik ile İzmir'e ayrı bir değer kattığı için burası İzmir için külfet değil nimettir” diye konuştu.

İLK DEFA 23 MAYIS 1982 TARİHİNDE KEŞFEDİLDİ

Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuşcenneti'nin Yaban Hayatı Koruma Sahası, Doğal Sit Alanı ve Ramsar alanı koruma statülerine sahip olduğunu belirttiği konuşmasında bu koruma statülerini savunmanın her İzmirlinin görevi ve hakkı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mehmet Sıkı; İzmir Kuş Cennetinde üreyen flamingoları ilk defa 23 Mayıs 1982 tarihinde keşfettiğini belirterek kuş cennetinin korunmasında Flamingonun "Şemsiye Tür" tanınmasında da "Bayrak Tür" olduğunu belirtti.

Kuşcenneti için yapılması gerekenleri de sıralayan Prof. Dr. Mehmet Sıkı,  “Sazlıkların yazın kurumaması için mevcut tatlı su sağlayan Süzbeyli ve Maltepe pompa istasyonları ile Motopomp sisteminin çalışır durumda olması sağlanmalıdır.  Kuş cennetinin koruma statüleri her yerde savunulmalıdır. İzmir kuş cennetinin tanıtımı için etkinlikler düzenlenmelidir. Kuşcenneti birliği tekrar çalışır duruma getirilmelidir. Günümüzde hizmet vermeyen ziyaretçi merkezi çalışır hale getirilmelidir. Her yıl flamingo adası iyileştirilmelidir. Şehir meydanlarına Flamingo heykelleri koymalıdır” dedi.

                                                                                           

Editör: Haber Merkezi