ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Doğa Derneği, İzmir'in eşsiz doğa cenneti olan Gediz Deltası için bir kampanya başlattı. Deltanın UNESCO Dünya Doğa Mirası kabul edilmesi için başlatılan kampanya sosyal medyadan duyuruldu. 

GEDİZ DELTASI TÜM KRİTERLERE SAHİP

Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğüne çağrıda bulunulan kampanyada Gediz Deltası'nın UNESCO Dünya Doğa Mirası olması için tüm kriterlere sahip olduğu açıklandı. Prof. Dr. Ahmet Karataş, Yrd. Doç. Erol Kesici ve Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol’un hazırladığı rapora göre, Gediz Deltası, eşsiz doğal güzelliklere ve estetik öneme sahip olması, önemli fizyografik özellikler göstermesi, kara, tatlı su, kıyı ve deniz ekosistemleri ile canlı topluluklarının gelişiminde önem taşıması ve tehlike altındaki türleri içeren yaşam alanlarına sahip olması özellikleriyle UNESCO Dünya Doğa Mirası koşullarını bire bir sağlıyor. Bir alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’ne dahil edilebilmesi için ise Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen olağanüstü evrensel değerini ölçen dört doğal kriterden sadece birini karşılaması yeterli. Türkiye’de bugüne kadar on yedi kültürel ve iki karma Dünya Mirası ilan edilmiş olmakla beraber, UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsüne sahip bir alan henüz bulunmuyor. 

ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP RAMSAR ALANLARINDAN BİRİ

Gediz Deltası, flamingolar başta olmak üzere çok sayıda kuş türünün dünyadaki en önemli yaşama alanlarından biri. Türkiye’deki on dört uluslararası öneme sahip Ramsar Alanı’ndan biri olan delta, aynı zamanda Doğal Sit Alanı olarak da korunuyor. Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından birisi olan Gediz Deltası önemli bir doğa alanı olması nedeniyle dünya mirası açısından da çok önemli.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç “1979 yılında Grand Canyon, 2000 yılında Amazon Yağmur Ormanları ve geçtiğimiz yıllarda daha birçok doğal alan bulundukları ülkelerde UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edildi. Türkiye’de ise Kızılırmak Deltası ve Tuz Gölü büyük uğraşlar ve çalışmalar sonucunda bugün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde, Türkiye’nin UNESCO Dünya Doğal Mirası olmak için asıl listeye girmeyi bekliyor.  İzmir’in Gediz Deltası tıpkı bu alanlar gibi dünya ölçeğinde değerli bir doğa mirası. Akademisyenler tarafından hazırlanan bilimsel raporlar Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası unvanını fazlasıyla hak ettiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden başta Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgili kurumlardan talebimiz Gediz Deltası’nın UNESCO listesine alınması için gerekli başvuruların yapılması. Böylesine değerli bir doğal alan, hiçbir zarar gelmeden yaşatılmalı, İzmir halkına ve gelecek nesillere UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak armağan edilmelidir. Bu nedenle herkesi Gediz Deltası ile ilgili imza kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz” dedi.

GEDİZ DELTASI KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ TEHDİTİ ALTINDA

Gediz Deltası'nın UNESCO Dünya Doğa Mirası olması önemli. Zira bölge AKP hükümetinin projelerinden biri olan Körfez Geçiş Projesi nedeniyle tehlike altında. TMMOB, EGEÇEP, Doğa Derneği ve 85 yurttaşın projeye karşı açtığı dava ile İzmir Körfez Geçiş Projesi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu iptal edildi. İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 30.10.2018 tarihli kararında, alanın koruma statülerine sahip olduğuna dikkat çekilmiş, flamingoların besin zincirinin en önemli halkasını oluşturan artemiaların bölgeden yok olmasına yol açabileceği ve bunun da sonuç olarak birbirine hassas dengelerle bağlı bir ekosistemin proje ile zarar görebileceği gibi çarpıcı detaylara yer verilmişti. 

Proje, İzmir’i doğal yapısından uzaklaştıracağı, parça parça plan değişiklikleri ile yüksek rant artışlarının önünü açacağı ve kıyıların betona teslim edildiği bir proje olarak değerlendiriliyor. Bölgenin UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi bu yüzden büyük önem taşıyor. Kampanyayı desteklemek için gedizmirasimizdir.org adresini ziyaret edebilirsiniz.




 

Editör: Haber Merkezi