Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen eylemde, otoyol ve köprülerin özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterildi. Çeşme, Urla, Karaburun, Güzelbahçe ve Seferihisar’dan yurttaşların yanı sıra kent konseyleri, sendikalar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları eyleme katıldı.

CHP Konak’tan emeklilerin eylemine destek: Emekliler sadaka değil, haklarını istiyor
CHP Konak’tan emeklilerin eylemine destek: Emekliler sadaka değil, haklarını istiyor
İçeriği Görüntüle

Yurttaşlar, “Otoyollar halkındır, halkın kalacak”, “Özelleştirmeye hayır” ve “Yol halkındır, satılamaz” sloganları attı.

ÜCRETLER 300-400 LİRAYA ÇIKABİLİR UYARISI

Eylemin açılışında konuşan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Güler, otoyol özelleştirmesine karşı daha önce de eylemler yaptıklarını belirtti. Güler, İzmir-Çeşme Otoyolu’nun Yarımada’da yaşayan çalışanların, öğrencilerin, hastaların, üreticilerin ve esnafın günlük ulaşımında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Mevcut geçiş ücretinin 53 lira olduğunu belirten Güler, özelleştirme sonrasında ücretlerin 300-400 liraya çıkabileceğini öngördüklerini ifade etti.

Çeşme’de otoyol özelleştirmesine karşı protesto: Yol halkındır, satılamaz!

“ULAŞIM MALİYETLERİ ARTIYOR”

Eylemde söz alan kent konseyi temsilcileri de akaryakıt fiyatları ve ulaşım maliyetlerindeki artışa dikkat çekti. Otoyol ücretlerinin yükselmesinin özellikle her gün İzmir’e gidip gelen çalışanları, ürünlerini taşıyan üreticileri, esnafı ve bölgedeki işletmeleri etkileyeceği savunuldu. Katılımcılar, ulaşım maliyetlerindeki artışın nakliye ve ürün fiyatlarına da yansıyacağını belirtti.

“KARARI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ”

Eylemde otoyol ve köprülerin özelleştirilmesinin hukuki boyutu da gündeme geldi. İzmir Barosu avukatlarından Av. Şehrazat Mercan, Anayasa’nın 47’nci maddesine dikkat çekerek özelleştirmeye ilişkin kararın hukuka aykırı olduğu görüşünü dile getirdi. Çeşme Yarımada Çevre Derneği Eş Sözcüsü Av. Seher Gacar ise Yarımada’da otoyola alternatif ulaşım seçeneklerinin sınırlı olduğunu belirterek yüksek geçiş ücretlerinin yurttaşların ulaşımını zorlaştıracağını savundu. Mercan ve Gacar, İzmir Barosu avukatları tarafından hazırlanan dava dilekçesiyle hukuki sürecin başlatılacağını açıkladı.

Whatsapp Image 2026 09 26 At 14.05.32

MUSA ÇAM DA EYLEME KATILDI

Eski CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da eyleme katılarak Yarımada halkına seslendi. Yurttaşlar, 11750 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın geri çekilmesini, otoyol ve köprülerin kamuda kalmasını ve Yarımada için kapsamlı bir ulaşım planı hazırlanmasını talep etti. İnisiyatif bileşenleri, özelleştirme sürecine karşı hukuki mücadelenin ve imza kampanyasının sürdürüleceğini açıkladı.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN