Gizem TABAN/İZGAZETE- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmesi planlanan ve kent gündeminde tartışma konusu olan Çeşme Projesi’ne yönelik yurttaşlar, sivil toplum kuruluşları, hukukçular ve meslek odalarının itirazları sonucu Danıştay, bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. Projenin davacıları ve projeye karşı olan kitleler, bilirkişi incelemesi öncesinde Çeşme Adliyesi önünde bir araya geldi. Adliye binası önünde gerçekleşen buluşmada; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşları, çevre avukatları, siyasi partilerin temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu da yer aldı. Adliyede yapılan açıklamanın ardından projenin davacıları ve yurttaşlar bilirkişi incelemesinin ilk rotası olan Alaçatı Azmağına gitti. Azmak’ta bilirkişi heyeti ve bakanlık temsilcileri, davacıları dinledi. Davacılar, projenin neden hayata geçmemesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda.; projenin hukuka ve planlama ilkelerin aykırı olduğu, kamu yararı taşımadığı, doğa tahribatına yol açacağı ve talan projesi olduğu vurgulandı.

‘VATAN TOPRAĞINI SATAN HAİNDİR’
Adliye binası önünde, projeye karşı olma gerekçelerine ilişkin konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir, “Biz bu davaya usulden karşıyız. Çeşme Turizm Bölgesi olarak ilan edilen alan, Çeşme’nin yüzde 45’ini kapsıyor. Bu alanın belirlenme süreci bile hukuka aykırı. Turizm Bölgesi Belirleme Yönetmeliği’ne aykırı. Bu belirlenen bölge yoğun bir şekilde korunması gereken alanların olduğu bir bölge. Proje yaklaşık 47 kilometrelik bir kıyı şeridini kapsıyor. Bu bölge tahsis edildiğinde kıyı şeridi tümüyle halkın kullanımına kapatılacak. Bu 47 kilometrelik alan İzmir’in emekçi halkının hafta sonları günübirlik olarak tatil yaptığı bölgeler. Bu alanlar, İzmir’in emekçi halkından koparılacak. Biz buna itiraz ediyoruz. Bakanın deyimiyle bu bölge 1 milyar dolara satılacak ve o parayla altyapısı yapılacak. Aslında satarken üstüne para veriyoruz. Bunun adı talandır. Bu toprak vatan toprağıdır, satılamaz. Satanlar vatan haindir, satılmamasını savunmakta vatanseverliktir” diye konuştu. 

‘SERMAYAYE PEŞKEŞ ÇEKİLEN TALAN PROJESİ’
Adliye önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, ise “Öncelikle son dönemde uygulanan politikalar çerçevesinde; doğa ve çevrenin maruz kaldığı talan arttı. Bu rant politikaları ne yazık ki acımasızca havamızı, suyumuzu ve toprağımızı elimizden almaya başladı. Çevre, insan sağlığının ayrılmaz bir bütünüdür. Yani çevre sağlığı olmadan insanın sağlığından bahsetmemiz mümkün değildir. Burada yapılan ve adına Çeşme Turizm Projesi denilen olayın aslında doğa talanı olduğunu tüm İzmir halkı dahil olmak üzere biliyor. Ekosisteme verilecek bir zarar sonrasında ağaçlar, canlılar bir bütün olarak doğa gerçekten büyük zarara uğrayacak ve geriye dönüşü mümkün olmayan bir tahribat ortaya çıkacak. Bizler İzmir Tabip Odası olarak; halkımızın ve çevremizin sağlığı açısından bu projeye başından beri karşı çıktık. Bugün ki duruşmada da sağduyunun egemen olacağını, bilirkişi ve keşif sonrasında bu projenin aslında hiçbir kamu yararı olmayan; tamamen sermayeye peşkeş çekilmek üzere organize olmuş bir talan projesi olduğunu açığa çıkarmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘BAKAN BAŞKA, VEKİLİ BAŞKA KONUŞUYOR’
Azmak’ta bilirkişi heyeti ve bakanlık temsilcileriyle yapılan görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Akdemir, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un gün içinde İstanbul’da gerçekleşen bir toplantıda Çeşme Projesi için yıl sonunda planların askıya çıkarılacağını duyurmasına dikkat çekti. Akdemir, “Sayın Bakan planların yılsonunda askıya çıkacağını söylüyor. Sanırım Bakanlık vekillerinin bundan haberi yok. Bakanlık vekili projeyle ilgili, ‘hala çalışmalar sürüyor, ortada net bir şey yok’ diyor. Burada bir uyumsuzluk var. Bakanlık vekili ve teknik kadrosu burada başka bir şey söylüyor, Sayın Bakan İstanbul’da başka bir şey söylüyor. Ortada bir çelişki var. Bu memleketin topraklarını hiçbir şekilde kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz” dedi.

BİLİRKİŞİ HEYETİ HANGİ İSİMLERDEN OLUŞUYOR?
Gün içinde sona erecek olan inceleme işlemini yapan bilirkişi heyeti şu isimlerden oluşuyor: “Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ersoy, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Can Bilgin, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Necibe Aydan Sat, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Kamil Yılmaz.”

Editör: Haber Merkezi