Sofra adap kuralları içinde son derece önemli olan çatal bıçak tutma konusu, pek çok farklı kültürde, farklı inceliklere sahip. Günlük hayatımızda sayısız kez kullandığınız çatal kaşık bıçak takımlarını hangi elle tutmanız gerektiğini biliyor musunuz? Yemek yerken çatal ve bıçak kullanmak gerektiğinde hangisi hangi elde olmalı? Sadece kaşık kullanılacaksa bu işin ayrıntıları neler? Kaşık, bıçak ve çatal hangi elle tutulur? Bu konu özelinde akla gelen tüm soruların cevabı için okumaya devam etmeniz yeterli.

Yemek yerken çatal hangi elle tutulur?

Siz de yemek yerken bıçak çatal hangi elle tutulur, bilmek ister misiniz? Cevabınız evetse doğru adrestesiniz. Zira bu yazıda sofra kuralları arasında yer alan çatal bıçak tutma konusunun ayrıntılarını bulmak mümkün. Öncelikle çatalla başlıyoruz.

Çatal genellikle sol el ile tutulur ve sağ el, bıçak veya kaşığın kullanılması için tercih edilir. Yemek yerken çatalı sol elle tutma pratiği, birçok batı ülkesinde ve batı kültüründen etkilenen diğer bölgelerde yaygındır. Aslında sol elin çatalı tutma tercihi, orta çağ dönemine kadar uzanmakta ve zamanla batı toplumlarında yaygınlaşmış. Yemek yerken çatalı sol elle tutmak, genellikle "Avrupa tarzı" veya "Continental tarz" olarak adlandırılır. Bu yöntemde, çatal sol elde tutulur ve genellikle ucu aşağıya doğru dönük olarak kullanılırken sağ elde bıçak veya kaşık tutulur. Çatal, yiyeceği kesmek veya yardımcı olmak için kullanılırken bıçak veya kaşık kullanılarak yiyecek ağza götürülür. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, yiyeceğin, mümkün olan en nazik şekilde yenmesi. Ağzımızı asla çok fazla açarak yemek yememeliyiz. Sonuç olarak, çatalın hangi elle tutulacağı bireysel tercihe, kültürel geleneklere ve konfora bağlı. Önemli olan rahat ve saygılı bir şekilde yemek yemek. Yani siz siz olun, yemek yerken kendinizi rahat hissettiğiniz yöntemi kullanın.

Yemek yerken bıçak hangi elle tutulur?

Çatalı açıkladığımıza göre sırada bıçak var. Peki, bıçak hangi elle tutulur, sorusunun cevabı ise hemen aşağıda.

Genel bir kanı olarak bıçak, sağ el ile tutulur; zira sol elde çatal bulunur. Bıçak, katı yiyecekleri, yutulacak büyüklükteki parçalara ayırmak, çatalsa bu yiyecekleri ağza götürmek için tasarlanmıştır. Dolayısıyla sofra adabını bilenlerin çatal ve bıçağı bu yönde kullanmaları beklenir. Bir diğer konu da estetik kaygılar ile ilgili olarak karşımıza çıkıyor. Bıçak, avuç içi ile kavranır gibi değil, parmak uçlarına yakın, daha nazik biçimde tutulmalıdır. İşaret parmağınızı bıçağın sapıyla ucunun başladığı yere kadar indirebilirsiniz. Ayrıca bıçak ve çatalı ekmeğe ya da peçeteye sürerek temizlemek de son derece yanlış ve kaba bir harekettir. Temiz bıçaklar ya da çatallar kullanmanız gerektiğinde, kirlileri yenilerle değiştirerek devam edebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra bıçağın keskin ucunu dikine tutmak da yanlıştır. Bıçak, her daim, keskin ucu aşağı bakacak şekilde tutulmalıdır.

Yemek yerken kaşık hangi elle tutulur?

Bıçak çatal nasıl tutulur, sorularının cevapları, yukarıda detaylı biçimde verildi. Yazının son bölümü ise kaşık kullanımı ile alakalı. Yemek yerken kaşık sağ elle tutulur ve kaşık, tabağın sağ tarafına yerleştirilir. Eğer menüde tatlı da varsa ona ait bir kaşık da var demektir. Dolayısıyla tatlı kaşığına da masada yer açmak gerekecektir. Tatlı kaşığı, genellikle sol taraftaki tatlı tabağının içinde yer alır. Eğer kahve kaşığı da varsa o da ana yemek tabağının hemen üzerinde, ağzı sağa bakacak şekilde yatay olarak yerleştirilir.

Ayrıca yemek bittikten sonra çatal kaşık bıçağı, tabağın içine, saat dördü çeyrek geçe hizasında yan yana bırakmayı unutmayın.

Editör: Duygu Kaya