Seçmeli olarak gösterilen ama bazı okullarda zorunlu olarak öğretilen “Türk Sosyal Yaşantısında Aile Yapısı” adlı derste işlenen konular tepki çekti. Sözcü TV sunucusu Fatih Portakal canlı yayında haber ile ilgili elindeki kağıtları yırtarak “Bunun adı sapkınlık” dedi.

2023-2024 eğitim öğretim yılında müfredata girerek ortaokul ve liselerde 'Türk Sosyal Yaşantısında Aile Yapısı' dersinin başlayacağı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesinde “Aile kültüründeki bozulmaların toplumsal yapıyı olumsuz etkileyeceği üzerinde durulacak olan derslerde, ailevi değerlerin gelişimine katkı sağlayacak örf, adet ve geleneklere değinilecek” denilerek duyurulmuştu. Lise ve ortaokullarda öğretilmeye başlanan ders, toplam 72 saatlik öğretim programını içeriyor. Ders, seçmeli olarak görünse de bazı okullarda zorunlu olarak okutulduğu iddia ediliyor. Tepki çeken derste çocuklara; birden fazla eş alma, berdel evlilik, taygeldi gibi kavramlar öğretildiği ortaya çıktı.

Sapkınlık dersi

Portakal canlı yayında şunları söyledi:

"Bunu tek kelimeyle özetler misiniz derseniz 'Sapkınlık' olarak özetlerim. 13-14 yaşındaki çocuklara seçmeli ders var. Bu yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin döneminde yapılmış bir uygulama. Belgesi de elimde Türk aile yapısı anlatılıyor. Dersin ismi Türk Sosyal Yaşantısında Aile Yapısı. Seçmeli bir ders ama değil, herkes bu derse girmek zorunda. Hoca veya öğretmen çocuklara istediği gibi ders öğretiyor. Öyle evlilik tercihlerinden bahsediliyor ki bu belgenin içerisinde taygeldi var, kardeş çocukları evliliği, söz alma-söz verme, beşik kertmesi çocuklara bu öğretiliyor. Hangi devirdeyiz arkadaş, Medeni Kanun var, tek eşlilik var. Yani ders aslında sapkınlık dersi."

Medeni kanun var bu ülkede

"Bu dersi kim anlatıyor, onu bilmiyoruz tabi" diyen Portakal, "Pedagojik eğitimi olan birisi mi anlatıyor, imam olan birisi mi anlatıyor... Eğitim bu şekilde, bilgisi olsa ne olur ki... Levirat ve Sororat diye bir şey var, hiç duymadım. Erkeğin ölümü halinde kadının, kocasının kardeşiyle evlendirilmesi Levirat, kadının ölümü halinde dul kalan erkeğin, karısının kardeşiyle evlenmesi Sororat adını... Bunu mu öğretiyorsunuz ya siz çocuklara, 15-16 yaşındaki çocuklara. Medeni Kanun var bu ülkede, sizin haberiniz yok galiba. Gerçekten şöyle yırtılıp atılması gereken bir olaydan bahsediyor. Çöp gibi bir şey bu ya. Bunu kim, nasıl veriyor çocuklara. Yusuf Bey, tüylerim diken diken oluyor şu anda. Yusuf Bey, Allah aşkına ne yapıyorsunuz, duman ediyorsunuz gençliğimizi ve geleceğimizi.

Editör: Duygu Kaya