Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. bünyesinde faaliyetlerine devam eden Bodrum Deniz Müzesi ve Uluslararası Rotary 2440. Bölge’ye bağlı Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü proje ortaklığında, 2022 yılında hayata geçirilen Blue Exile Art Project (BEAP), 2024 yılında Bodrum’a bir Sualtı Parkı kazandırma hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.

Ana odağı deniz koruma bilinci konusunda farkındalık oluşturmak olan, bölgede deniz ve denizcilik kültürünü tanıtma, koruma amaçlı faaliyetler gerçekleştirmek, dalış turizmine ve turizmi çeşitlendirmeye fayda sağlamak olan proje kapsamında, Bodrum Bitez Mevkii Akvaryum Koyu’nda BEAP Sualtı Parkı kurulması hedefleniyor.

Su altı sergisi kalıcı oluyor, sualtı park kuruluyor

Bodrum’da, Milta Marina Fener Club’da yapılan basın toplantısında projenin öncesi ve bundan sonraki hedefleri paylaşıldı. Toplantıda konuşan Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Ayda Özeren, 2022 yılında iklim değişikliğine dikkat çeken “Sular Yükseliyor” temasıyla kurgulanan sualtı sergisi ile başlayan projenin, “Oksijen” temasıyla, Bodrum’a kalıcı bir sualtı sergisi kazandıracağını söyledi.

Sanat iyileştirir, sanat iyi gelir

Mermer ve kil gibi denize dost malzemeler kullanılarak üretilmiş çok büyük boyutlarda heykellerin, heykel grupları ya da yerleştirmelerin deniz dibinde görülebileceği kalıcı sualtı sergisinin birinci etabının 15 Mayıs 2024 tarihinde sualtında açılacağını belirten Özeren, “Denizin derinliklerindeki olağanüstü güzellikleri ve sırları koruyabilmek. Denizlerin ayrılmaz bir parçası olan doğal yaşamı ve ekosistemleri korumayı becerebilmek. Su altı dünyasının kırılganlığını ve korunması gerekliliğini vurgulamak ve gelecek nesillere temiz ve sağlıklı denizler bırakabilmek hepimiz çok önemli. Bu projede de yer almak, çevre bilincini sanatla birleştirmek çok değerli. Çünkü zamana karşı tek direnen ve ayakta kalan şey Sanat. Sanat iyileştirir, sanat iyi gelir” diye konuştu.

Kurumlardan örnek işbirliği

BEAP Bodrum Sualtı Parkı’nın birinci etabında eserleriyle katılım gösteren sanatçılar Ayla Turan, Doğu Çankaya, Esra Sağlık, Genco Gülan, Kemal Tufan ve Mehmet Kutlu Projenin ilk etabı TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği, Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Belediyesi Kültür AŞ, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu, Bodrum Ticaret Odası, IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Türsab, Project Posidonia, Sualtı Araştırmaları Derneği, Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı, Bodrum Tanıtma Vakfı, Bodrum dalış okulları, Alpay Mermer, İbak Beton ve Ege Grup İnşaat tarafından desteklenmişti.

Editör: Tuğkan Üsküp