İZ GAZETE- Belediyelerde yıllarca taşeron firmalar üzerinden hizmet üreten, 696 sayılı KHK ile 2018 Nisan'da belediye şirketlerine geçirilen ancak kadroya alınmayan işçiler, 18 Şubat Pazar günü saat 15.00'te Konak Cumhuriyet Meydanı'nda ‘norm kadro’ talebiyle bir araya gelecek.

Bağımsız platformlarda mücadele yürüten ve tabanda örgütlü olan belediye işçileri, yaşadıkları sorunları İz Gazete’ye açıkladı. Belediye şirket işçisi Cenan Ünal şunları söyledi:

  • Taşeron firmalardan belediye şirket ve iştiraklerine geçirildik ama norm kadroya alınmadık,
  • İlave tediye ödenmiyor, 6772 sayılı Kanun'a göre kamu kurum ve kuruluşları ile belediye ve bağlı kuruluşlarındaki işçilere yılda 52 günlük ikramiye ödeniyor, ancak kanunda olmasına rağmen bu ödeme bize yapılmıyor
  • İş güvencesi yok; belediye yönetiminin iki dudağı arasındayız, haksız şekilde işten çıkarılıyoruz
  • Ücretlerimiz çok düşük; işçilerin yüzde 85'i asgari ücretin bir miktar üstü ücretlere mahkûm edilmiş durumda, işveren ve sendikacılar aylık ücrete yol, yemek gibi sosyal hakları da ekleyerek ‘iyi maaş alıyorsunuz’ diye algı yapıyorlar
  • İşveren temsilcileri, amir ve şefler tarafından mobing ve baskılara maruz kalıyor, genelde sendikacıların bu uygulamalara karşı pek sesi çıkmıyor ve çözümü olmuyor
  • Sendika içi demokrasi işletilmiyor, en basitinden toplu iş sözleşmesi sürecinde işçilerden kaçırılan TİS'ler imzalanıp işçiler sefalete mahkum ediliyor

Talepler neler?

Cenan Ünal, bu sorunlara karşı taleplerini ve çözüm önerilerini de açıkladı. Ünal şu ifadeleri kullandı:

  • Belediyelerde güvencesiz çalışma biçimlerini reddediyoruz ve işçilerin norm kadroya alınmasını ve iş güvencesinin yasal olarak sağlanmasını istiyoruz.
  • İlave tediyemiz (52 günlük yevmiye tutarındaki ikramiye) geriye dönük olarak ödenmelidir.
  • Taban ücretimiz en az yoksulluk sınırı olacak şekilde yükseltilmeli ve ilave sosyal haklar eklenmelidir
  • İş yerlerinde mobing ve baskılara son verilmeli, cinsiyetçi iş bölümü ve ücretlendirme uygulamaları kaldırılmalıdır
  • Sendikalarımızda işçi demokrasisi işletilmeli, söz, karar ve yetki işçilere iade edilmeli, işçilerin onayının olmadığı hiçbir toplu sözleşme imzalanmamalıdır.           

İşçilere davet

Ünal, sorunlara karşı oluşturdukları mücadele programını da şöyle açıkladı:

“Bizler; iki yıldır gerek alanlarda gerekse basın açıklamalarında sesimizi siyasi iktidara, kanun yapıcılara ve sendikacılara duyurmaya çalışıyoruz. Sosyal medyadan yoğun gündem çalışmaları yürütüyoruz. Milletvekillerinin parlamentoda kanun teklifleri ve soru önergeleri vermelerini sağlıyoruz.

Bu hafta sonu da 18 Şubat Pazar günü saat 15.00'da Konak Cumhuriyet Meydanı'nda Belediye Şirket ve İştirak işçileri ile Kamu Taşeron ve ASM Gruplandırma İşçileri omuz omuza basın açıklamamızı gerçekleştireceğiz. Güvencesiz çalıştırılan tüm işçileri haklı taleplerimizi dile getirmek ve gündeme taşımak üzere meydana davet ediyoruz”

Editör: Duygu Kaya