Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, birinci yıl lansman toplantısını belediyenin meclis salonunda gazetecilerle buluşarak yaptı. Başkanlık sürecindeki faaliyetleri aktaran Önal, çalışmalarını anlattı, projelerini aktardı. Kentsel dönüşüm, sosyal hizmetler, ulaşım ve diğer faaliyetler sunum eşliğinde aktardı. Bir yıllık sürecin çalışmalarında sosyal yardımlar ile ekonomik destekler sağlandığı aktarıldı. Kent lokantaları, hoş geldin bebek paketleri, halk ve esnaf masaları kuruldu, dernek ve şehit ile gazi dernekleri de yakında faaliyetlere başlayacağı anlatıldı. Ayrıca evde bakım faaliyetleri de yine bir yıllık süreçteki faaliyet raporunda yer aldı. Ayrıca Başkan Önal, konuşmasında “Her bir kuruşun hesabıyla belediye başkanlığı yapmaya çalışıyorum. Niyet iyi oldukça her şeyi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Değerlere sahip çıkacağız
Başkan Önal, sunum sonrasında kürsüye gelerek yaptığı konuşmada ilk yıllık faaliyetin anlatımında gecikmesini diğer ile ve ilçelerdeki CHP’li belediye başkanlarının tutuklanmasından gösterdikleri dayanışmayla geciktiğine değindi. Önal, “Çok büyük bir eksiklikle başladık ve bazı arkadaşlarımız da gördükleri muameleyle tutuklu durumda. Bazı arkadaşlarla ise dayanışmak için şehir dışına gitmek zorunda kalıyoruz. İstanbul olmak üzere birçok yerde hizmet üretmeye çalıştığımızı biliyoruz. Bunlarla ilgili olarak bu sunum ve lansmanın gecikmesi bundan kaynaklandı. Bu zor günler geride kalacak ve inanıyoruz ki çok daha zor günleri geride bırakacağız. Demokrasimiz sekteye uğradığı anlar olsa da bu değerlere sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.
Çok büyük hayallerle yola çıktık
Önal, “Bayraklı’da aday olurken çok büyük hayallerle yola çıktı. Söz verdiğimiz günden bu yana ilk etaptaki hizmetleri hayata geçirdiğimi de duyurmak isterim. Aynı zamanda hizmetin değil umudu ektiğimizi söyledik. Sadece asfalt dökmek ve kaldırım yapmak değil, umuda merhem olmak istedik. Çözüm üreten belediye olarak bu ihtiyaçlara cevap verdik. İnsanı önceleyen, adaleti gözeten ve güven veren bir belediye olduk. 15 bin aileye sosyal destek ulaştırdık, kent lokantalarında sıcak yemek değil eşitliği ve insan onurunu da aşıladık. Alın teriyle açılan her kepenkte biz vardık. Biz de o sabahların tanığı olduk. Talepleri yerinde dinleyip sorunları birlikte çözmeye kara verdik. Esnaf ayakta durursa mahalle yaşar, mahalle yaşarsa kent güçlenir dedik” dedi.
22 bin kişiye sağlık hizmeti
Başkan Önal, sağlık hizmetleri desteklerine de değinirken 22 bin kişiye sağlık hizmeti sunduklarını aktardı. Muayene, fizyoterapi gibi diğer alanlarda destek verdiğini aktaran Önal, “22 bin kişiye sağlık hizmeti sunduk. Muayene, fizyoterapi ile her yaştan yurttaşa sağlık hizmeti sunduk” ifadelerini ekledi. Önal, ayrıca yangından evlerini kaybeden 30 yurttaşa destek verdiklerini anlatarak “Yangın bölgesinde evlerini kaybeden 30 yurttaşımıza da destek verdik. Kentimizi de kültürle buluşturduk. Bayraklı 3. Uluslarası edebiyat ve sanat festivaliyle sanatın, kültürün kalbi oldu. Bizler, kardeşliği sanat ve kültürle büyütüyoruz. Bayraklı Belediyeciliği yarını da inşa etmek için sürdürüyoruz. Teknolojik ile kurumsal altyapılarını da güçlendiriyoruz. Bu yıl ilk yıl olarak sadece bir başlangıçtır ve daha dokunacağımız birçok hayat olacak. Bizler bu sistemi birlikte kurup birlikte yaşatacağız” şeklinde konuştu.
Deprem bölgesinde kentsel yapılaşma
Önal, Bayraklı’nın deprem bölgesi olmasıyla kentsel dönüşüm ofislerinde yurttaşlara destek verdiklerini aktardı. Önal, “Deprem bölgesinde olan Bayraklı ilçesinde en yüksek riskli bir ilçedeyiz. Kentsel dönüşümde ise birçok çalışmamız oldu, oluyor. Kentsel dönüşüm ofislerimizde bilgilendirme toplantılarımız oldu. 60 hektar alanda yeni planlamalar askıda ve süreçler de devam ediyor. Mahkeme kararı doğrultusunda ise yenileme çalışmaları yaptık, meclise sunduk. Bu konuda ise bakanlıkla birlikte hareket edip alternatif çalışmaları da sürdürüyoruz. Kentsel dönüşümde ise topluma şunu aktaramıyoruz. Belediyelerin bir imkan veya faydası olmuyor. 2020 yılında da en fazla acıyı yaşayan bir ilçe olarak dönüşüme giren tüm yapılar, imkan anlamında bir faydası olmuyor. Bir faydadan öte insan hayatını kurtaracak bir anıyı büyütüyoruz. Birçok vatandaşımız da toz ve toprakla ayrı mağduriyeti yaşıyor. Büyükşehir Belediyelerin riskli yapılarla ilgili olarak yaklaşık bin binanın çalışmalarıyla bilgilendirmelerini de kendimiz yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Kredi onayı askıda
Bayraklı Belediye Başkanı Önal, iktidarın kredi onayını askıda bıraktığının altını çizdi. “Kentsel dönüşüm olması için iktidar tarafında kredilerin de onaylanması lazım” diyen Önal, şunları aktardı:
“Bunun ise siyasi yapılarca çekişme alanından çıkarılması gerekiyor. Bir vatandaşımız 2020 yılında yıkılacak bir yapıyı yenilemesi için 200 bin liraya ihtiyaç duyuyordu. Bugün ise 2 milyonluk maliyetin kredinin ödemesi ayda 60 bin lira üzerinde. Birçok yerde bu konuda planlamalar yapıldı ve para ihtiyacı olduğunda ayda 60 bin lira kredi ödeyecek. Ama Bayraklı’daki vatandaşımız aylık 60 bin lirayı ödeyecek durumu yok. Biz de planlama çalışmalarını yapıp emsal ve kat yükseklikleriyle destek olmaya çalışırken uygun kredilerin İstanbul’da olduğu gibi ‘yarısı bizden yarısı sizden’ kampanyası İzmir’e de gelmelidir. Deprem sonrasında imkan anlamında belediyeler para sağlayamasa da inşaat malzemelerinin yarısını da desteklenmesinde yüzde 20 inşaat artış ya da en azında yüzde 30 artışıyla desteklemesiyle karşılamış oldu. Merkezi hükümetin de bu konuda ‘yarısı sizden yarısı bizden’ kampanyasının Bayraklı olmak üzere deprem bölgesi olan diğer illerde de uygulanması gerekiyor.”
Belediye ile ev ekonomisi benzetmesi
Belediyenin mali yapısına değinen Başkan İrfan Önal, ev ekonomisiyle belediyenin ekonomisi arasında pek de bir fark olmadığını da söyledi. Önal, ayrıca pandemi sürecine de girerek “Mali yapılarla ilgili ev ekonomilerinden farklı ve uzak değiliz. Her aile ve hane gibi ekonomik çıkmazda payımızı alıyoruz. 2020 yılı pandemiyle birlikte belediyemiz de mali disiplinlerini de yitirmiş durumdalar. Sancılı bir sürecin başlangıcında olduğumuzdan bazı eksik çalışmalarımız olsa da bunları hayata geçirdik ve mali durumumuza da bakınca bu işleri gerçekleştirmekte çok zorlandık. Çünkü personel kanunu ile ilgili de çıkarılan bir kanun vardı. Bizler Bayraklı Belediyesi olarak her kuruşun hesabını yaparak en başta seçim döneminde de alın terini döken arkadaşlarımızın maaşını ödeyebilmekte kararlıydık. Yaşadığımız sancılı dönemlerden sonra büyük ölçüde daha öngörülebilir bir duruma gelebilir. Ülke ekonomisinin kötüye girmesiyle daha iyi olacağız gibi bir iddiamız da yok açıkçası” dedi.
Bayraklı havuzu yarı olimpik olacak
Bayraklı havuzuna değinen Önal, bu yapının yıkılmasının an meselesi olduğuna değinerek yarı olimpik yapıda 12 ay olarak hayata geçirilmiş olacağını belirterek “Yıkılması an meselesi olan Bayraklı havuzu ise yarı olimpik olarak 12 ay şeklinde hayata geçirilecek” ifadelerini kullandı.
Adil bulmuyoruz
Önal, birikmiş borçların adil bir şekilde kesintilere uğraması gerektiğine değinerek “Bizler milyarlarca birikmiş borçları bir kerede ödeyemediğimizde de haciz gelmesini adil bulmuyoruz. Bizler de bir kamu kuruluşunun çalışanlarıyız. Asıl yapılmak istenen hizmetin de dışında neredeyse personel maaşını ödeyemeyecek duruma getirilmekse, bunun sorumlusu biz değiliz. Yasal düzenlemesi olmayan seçim kanunu getirilen ülkede bir kavram var. O ise bir ülkeye çok büyük bir zararı olabilecek seçimi kazanmak isteyen bir bir siyasi parti için türlü adımlar atılabiliyor” şeklinde konuştu.
Taşeron Yasası
Önal ‘Taşeron Yasası’na da değindi. Bu yasanın kaldırılmasıyla tüm yükün belediyelere bindiğini aktaran Önal, “Yasal düzenlemesi yapılmadan taşeron yasası kaldırıldı. Sigorta ve vergi yükü de belediyelerin üzerine bırakıldı. 2018-19 yılında ise milyar dolarlık sigorta belediye borçları var ve bunlar da benden isteniyor. Bütçemdeki yatırım bütçesini kesersiniz, hizmeti cezalandırıldığını da anlarım; aylardır maruz kalınan ve İzBB’den her ay 1,5 milyarlık kesintiyle beklediğimiz o hizmet bedelinin kesilmesini de kabul edemeyiz.
Geçenlerde Menemen’de 650 milyonluk bir açılışa gittik. İZSU 600 milyon üzerinde bir yatırım yapabiliyorsa o ilçeye, bence bir haksızlık olduğunu düşünmüyorum. Ama onlara verilen destek ve teşvik bizlere de verilmeli” ifadelerini kullandı.
Bağımsız personel yok
“Belediyenin bağımsız bir parseli yok” diyen Başkan İrfan Önal, “Vergi borçlarını ödemek için elimizde cami ve okul gibi yerleri de bakanlığa bildirdik, onay bekliyoruz. Ayrı bir pencereden bakmak lazım. Okul yerleri verdik ve okulların mülkü de Milli Eğitim Bakanlığında bulunuyor. Devirle bu borçlardan düşülebilir. Bu borç yine birikmeye devam edecek. Bu sorunla ilgili sistemde bir yasal düzenlemeyle ayrı bir süreç olmalı. Onlara uygulandığı bize de uygulanmalı” dedi.