Aliağa’da 504 dönüm arazi üzerinde kurulan ana ve yan sanayi şirketlerinin 50 yıldır yürüttüğü gemi söküm işleminde yeni bir kriz başladı. Mart ayında Aliağa Gemi Söküm tesislerinin Aliağa Belediyesi şirketi Petrol AŞ'ye satışı ve devri yapılmış, belediye tarafından satın alınan parsellerin şirketlere satılacağı iddia edilmişti. CHP Aliağa İlçe Başkanı Ali Serçe, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın yan sanayicileri tehdit edip “Buraları satın almazsanız başınıza yıkarım” tehdidinde bulunduğunu iddia etti.

‘Güven sorunu var'

Konuyla ilgili İz Gazete’ye konuşan Serçe, yaşanan sürecin herhangi bir netlik kazanmadığını belirtti. Aliağa Belediye Başkanı’nın ise bu süreçte şeffaf olması gerektiğinin altını çizen Serçe, “Bu yer TOKİ’nin. TOKİ, bunu Aliağa Belediyesi’ne bağlı 47 milyon liralık sermayesi olan Petrol A.Ş.’ye devreden protokole imza atıyor. Meclis üyelerimiz ise bu konuda soru önergesi verdi. Önerge hakkında belediyeden dönüş yapılmadı. Burada bir güven sorunu var. Kimse Aliağa Belediyesi’ne güvenemiyor. Yan sanayicileri, parayı Aliağa Belediyesi’ne yatırırsa tapuyu da belediyeden almak istiyor. Ama tapunun TOKİ’den alınması isteniyor. TOKİ ile muhatap olmamıza da yanaşmıyorlar” dedi.

Gemi söküm yapılan alanın metrekare fiyatının yaklaşık 40 bin liradan başladığını belirten Serçe, “Yaklaşık 1 milyon lira bedelli yerler var. Bir şeylerin söylenmesi lazım. Kimse Aliağa Belediye Başkanı’na güvenmediği için satın almak istemiyor. Kimse satın alamayınca da TOKİ, Aliağa Belediyesi’ne 2 aylık süre veriyor, ‘Bu yerleri satmalısın’ diye. Protokolde ‘Gemi sökümcüsü dışında kimseye satamazsın’ gibi bir ibare var. Şu anda gelinen noktada kimse satın almak istemiyor. Aliağa Belediye Başkanı da ‘Bu yeri bende satın almazsanız, yerinizi yıkarım, orayı almak zorundasınız’ diyor” ifadelerini öne sürdü.

‘Çok büyük bir rant’

Süreci yıllardır yakından takip eden DİSK Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe de bölgedeki 26 şirkette küçültmeye gidildiğini belirterek “Belediye kendi imkanlarıyla alıp düzenlemek istiyor. 26 şirketi küçültüp kendilerine lanse etmeye çalışıyorlar. Yer belediyeye devredildiğinden dolayı, belediye de bundan kâr elde etmeye çalışıyor. Burada çok büyük bir ekonomik rant var” şeklinde konuştu.

‘Sektörün suçuymuş gibi gösterilmekte'’

Yıkıma karşı gelerek bölgede eyleme çıkan işçiler, sosyal medyada yaptığı açıklamada, “İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ortamında, imar kaynaklı sorunlar sektörün suçuymuş gibi gösterilmekte; imarsız alanlarda imara aykırılık gerekçesiyle cezalar kesilmekte, haciz işlemleri uygulanmakta, tahsilatlar yapılmaktadır. Üstelik ruhsat harçları toplanmış, ancak ruhsatlar verilmemiştir. Buna rağmen üç yıl önce ruhsat vaadiyle ödeme yapan firmalarımıza yıkım kararı gönderilmiştir” şeklinde sitem etti.

İzmir’de bu hatlara asfalt engeli geldi: ESHOT duyurusuna göre 5 Mayıs’tan itibaren işte yeni güzergahları İzmir’de bu hatlara asfalt engeli geldi: ESHOT duyurusuna göre 5 Mayıs’tan itibaren işte yeni güzergahları

Muhabir: TURGAY KILIÇ