Dünya’nın en büyük domates serasına sahip olduğunu söyleyen Bayburt Grup’a bağlı İzmir merkezli Agrobay Seracılık, günlerdir işçi direnişiyle karşı karşıya. Agrobay’da sendikalaştıkları için işten çıkarıldıklarını söyleyen ve kendilerine bir muhatap bulamadıklarını açıklayan işçiler; yaşadıkları kötü çalışma koşulları, geç yatırılan maaşlar, ücretsiz izin dayatması, müdür ve mühendislerin yoğun baskısı, mobbing, kötü muamele uygulamaları, promosyon haklarının verilmemesi, keyfi yer değiştirmeler, kötü kıyafet ve ekipmanlar, servislerde yaşanan can güvenliği gibi pek çok soruna karşı haklarını bir arada savunmak için sendikalaşma sürecine gittiklerini ve bu yüzden işten çıkarıldıklarını söyledi.

39 işçi atıldı

İşçilerin üye olduğu Tarım İşçileri Sendikası (Tarım Sen) de tespit edebildikleri kadarıyla 39 işçinin işten çıkarıldığını açıkladı. Tarım Sen gelişmeler üzerine; işçi kıyımına son verilmesi ve tazminat haklarının eksiksiz yatırılması için fiili meşru ve hukuki her türlü mücadelenin yürütüleceğini ifade ederek eyleme başladı.

KOD46 zulmü!

İşçilerin çıkış işlemlerinin çoğunlukla kod46 üzerinden yapıldığını da belirten sendika yetkilileri, bunun işçilere işsizlik maaşı bağlanmaması ve işverenin kıdem ve ihbar tazminatı ödememesi anlamına geldiğini vurguladı. Sendika yetkilileri, işten atılan işçilerin geri alınması, çıkış kodlarının değiştirilmesi ve tazminatların eksiksiz ve hızlıca yatırılması için muhatap aradıklarını duyurdu. 

Hepsi bahane!

Tarım Sen, Agrobay Seracılık’ın küçülme, serada yaşanan domates virüsü sebebiyle birçok domates fidesinin sökülmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan istihdam fazlalığının azaltılması, performans düşüklüğü gibi türlü bahanelerin arkasına sığınarak işçileri çıkardığını belirtti.

Hak mücadelesi ‘hukuk dışı’ymış

Agrobay Seracılık tüm ülkede etkileri görülen ‘Tomato Broen Rugose Gruit Tobamovirüs’ isimli domates virüsü sebebiyle seraların enfekte olması sonucunda çok sayıda domates bitkisinin söküldüğünü açıkladı. Şirket, bu bağlamda oluşan istihdam fazlalığının ‘ücretsiz izin’ gibi fesih dışı çözümlerle giderilmeye çalışıldığını ancak bazı çalışanların zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmelerinin feshine karar verildiğini söyledi. Şirket tazminatsız işten çıkarttığı eski çalışanlarının ‘şirkete zarar vermek adına’, ‘hukuk dışına çıkma pahasına’ bazı girişim ve eylemlerde bulunduğunu da kaydetti. Tarım Sen ise şirketin hukuksuzca ücretsiz izin için işçilere baskı yaptığını söylerken zaten hiçbir işverenin ‘İşçiyi sendikal sebepten işten attım’ demeyeceğini hatırlatarak Anayasal hakka saygı duymaya davet etti.
 

Editör: Duygu Kaya