Solana; yüksek performanslı, izne ihtiyacı olmayan bir blok zinciri uygulamak adına fikir ve çalışmalarının 2017’de başladığı açık kaynaklı proje olarak bilinmektedir. İşlemler 176 bayttan fazla olmadığı takdirde, merkezi bir veri tabanının standart bir gigabit ağında, saniyede 710.000 kadar işlem gerçekleştirmesi, blok zincirini diğerlerinden ayıran temel özelliğidir. SOL ise Solana kümesindeki düğümlere zincir üstü bir program çalıştırma ve çıktısını doğrulama karşılığında iletilebilen dijital para birimi olarak piyasaya sürülmüştür.

Bulut madencilik adı verilen solana madenciliği, “Proof of History” modeline dayanır. Asic Minner ile donatılmış sunucuların kiralanmasının sonrasında gerçekleştirilen bir işlemdir. Belirli ücretler karşılığında bulut sistemdeki farmların üretiminden kazanç elde edilir ve kâr payı alınır.

Solana Projesinin Kısa Tarihi

Solana, kullanıcı dostu ve ölçeklenebilir uygulamaların ortaya çıkması adına oluşturulmuş bir blockchain’dir. Öne çıkan en önemli özelliği, yüksek işlem hızıdır. Solana Foundation, çalışmalarına 2017 yılında başlamıştır. Projenin temel geliştiricileri Anatoly Yakovenko ve Greg Fitzgerald olmakla beraber merkezi İsviçre’dedir. Solana, ağdaki güvenliği arttıran Proof of History adı verilen özel bir mekanizmayı kullanır. Bu sistem sayesinde saniye başı işlem sayısında artış yaşanmıştır. Layer 1 projesi, yıllar içerisinde geniş bir ekosisteme ulaşarak Ethereum’a önemli bir rakip olmayı başarmıştır.

Bünyesinde 500’den fazla proje bulunduran Solana, farklı alanlara yönelmiştir. Proje ile ilgili en dikkat çeken gelişmelerden biri, 2020 yılında yaşanmıştır. Ağın yerel kripto varlık olarak kullanılması için piyasaya sürülen Sol’un toplam arzı, 568.39 milyon’dur. Bu tutarın ise 435.5 milyonu dolaşımdadır.

13 Şubat 2018 tarihinde Solana projesine dair ilk adım atıldı. Anatoly Yakovenko’nun çalışma arkadaşı olan Greg Fitzgerald, oluşturulan whitepaper’ın ilk prototiplemesini yaptı. Proje, Silk adı altında Github’da yayımlanarak adını duyurmuş oldu. Greg, 28 Şubat 2018 tarihinde ilk yayınını yaptı. 10.000 imzalı işlemin yarım saniyeden çok az bir sürede doğrulanıp işlenebileceğini ortaya koydu. Solana projesi ile ilgili diğer gelişmeler aşağıdaki tarihlerde yaşandı:

-28 Mart 2018: Bu tarihte, Solana Github organizasyonu oluşturuldu. Silk, Solana ismini aldı.
-Haziran 2018: Proje, bulut tabanlı ağlarda sorunsuz bir şekilde çalışacak şekilde büyütüldü.
-19 Temmuz 2018: Bu tarihte, saniyede 250.000 işlem yapabilen 50 node’lu halka açık bir test yayınlandı.
-Temmuz 2019: Ağın yerel kripto varlığı olan Sol, yatırımcı şirketler tarafından ön satış ile satın alındı.
-Mart 2020: Ana ağ süreci başlatıldı. Ayrıca Sol’un halka açık ön satışı gerçekleştirildi.
-Kasım 2022: Aradan geçen yılların ardından 100 milyar işlem sayısına erişildi.

Solana, piyasaya çıktığı ilk günden bu yana yüksek performansı ve işlem hızı ile dikkat çekti. Her geçen yıl büyümeyi başararak 2023 yılında 11,5 milyon hesaba erişti. Ayrıca ağ üzerinde çıkarılan NFT sayısı da 21 milyonu aştı. Solana ağında problem yaşandığı dönemler de oldu ancak buna rağmen, toplam işlem sayısı 175 milyarı aşmayı başardı. Resmi veriler kapsamında ağ üzerinde kilitlenen toplam Sol Coin sayısının 391 milyon adet olduğu da açıklanmıştır.

Solana Madenciliği Nasıl Yapılır?

Solana (SOL) sahibi olmak isteyenler için satın almak ve madencilik yapmak gibi iki farklı seçenek vardır. Bu bağlamda madencilik yapmak için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

-Öncelikle Solana Coin oluşturulabilecek bir kripto para cüzdanına sahip olunmalıdır. Madencilik vesilesiyle elde edilen kazançlar buraya aktarılır.
-İnternet üzerinden asic miner donanımlı sunucuyu kiralayan bulut şirketlerinin adresleri ziyaret edilmelidir. Bilhassa StormGain ve Genesis Mining gibi platformlar seçilmelidir.

-Tercih edilen platforma üye olunmalıdır. Sonrasında madenciliğe başlamak için belirli bir süreliğine sözleşme yapılmalıdır. Günlük, haftalık ve aylık seçenekler mevcuttur.

-Son aşamada ise Solana Coin üretimi için tercih yapılarak mining başlatılması mümkündür.

Yukarıdaki aşamaların tamamlanmasının ardından sunucu üzerinden üretim başlar. Elde edilen karların belirli bir payı, madencilik kazancı olarak değerlendirilir.

Solana Madenciliği Kazançlı Mıdır?

Solana madenciliği sayesinde kazanç elde etmek mümkündür fakat ne kadar coin miktarının kazanılacağına dair net bilgi vermek söz konusu değildir. Kazançlar, aşağıdaki faktörlere bağlı olarak değişir:

-Üretim süresi
-Madenciliğin zorluk seviyesi
-Coin değeri
-Sözleşme türü

Solana Coin üretimi, bulut madenciliği üzerinden gerçekleştirilir. Bu noktada, sözleşme süresi ne kadar uzunsa, elde edilen coin miktarı da o kadar fazla olur. Solana madenciliğinde günlük ve aylık üretim payları arasında nispeten fark vardır.

Solana Madenciliği İçin Gerekli Unsurlar

Solana madenciliği ile kazanç elde etmek isteyenlerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlar vardır. Bunları, aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

-Kazanılan coinleri saklamak için Solana Coin cüzdanı
-Bulut hizmeti veren şirket üzerinden açılan hesap ve buna bağlı vadeli sözleşme onayı
-Solana madenciliği işlemlerinden tam anlamıyla verim almak için gerekli olan ideal performansa sahip bir bilgisayar
-Bu sürece dahil olmak isteyenler, yukarıdaki üç kriteri sağladıktan sonra işlemlere başlayabilir.

Solana Madenciliği Avantajlı Mı?

Solana madenciliği, doğru bir şekilde yapıldığı takdirde kazanç elde edilmesini sağlar. Bu sürecin diğer avantajları ise aşağıdaki gibidir:

-ASIC çip almak için para harcanmaz çünkü, Asic miner gücü sunucu üzerinden kiralanır.
-Çoklu ekran kartı ve soğutucu sistem için masraf yapılmaz.
-Donanımı kurmak için gereken zamanda üretime başlanır. Böylece zamandan tasarruf edilir.
-Üretim işlemlerinden kar payı alma yoluna gidilmesi için izlenmesi gereken basit adımlar mevcuttur. Madencilik ile ilgilenen kişi, matematik kodu çözme süreçleriyle uğraşmaz.
-Solana madenciliği, basit bir süreçtir. Yaşam alanında sürekli olarak ses çıkaran bir donanım bulundurma zorunluluğu yoktur.
-Son olarak donanımın harcayacağı tüm elektrik masraflarından kurtulmak mümkün hale gelir.
-Solana madenciliği, hem zamandan hem de paradan tasarruf edilmesini mümkün kıldığı için Bitcoin madenciliğinin en önemli alternatiflerinden biri haline gelmiştir.

Solana Madenciliğinin Dezavantajları Nelerdir?

Solana Madenciliğinin Geleceği Nasıldır?

Kripto para yatırımcıları, Solana Coin’in geleceğini de merak etmektedir. Sol, FTX borsasındaki çöküş olaylarından fazlasıyla etkilense de 2023 yılında kayda değer bir yükseliş yaşamıştır. Bilhassa yılın son iki ayında yüzde 77,9 oranında bir artış yaşayarak 57,13 dolardan işlem görmeye başlamıştır. Bu durum, Solana Coin’in geleceğine dair yükseliş beklentileri içerisinde olanları ümitlendirmiştir.

PricePredictions gibi kripto para piyasasına dair tahminler yapan bir platforma göre Solana, mevcut durumda ayı trendi yaşasa da kısa süre içerisinde boğaya geçiş yapacak. Bu durum, Sol’un fiyatının kısa süre içerisinde beklenen seviyelere çıkacağına dair bir kanıt olarak gösterilir. FTX krizinden karlı çıkmayı başaran Solana ağındaki son gelişmelerin ve faaliyetlerin de birbirleri ile uyumlu olduğu dile getirilir. Uzmanlara göre Solana madenciliğinin geleceği parlaktır.

Solana Madenciliği Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Solana madenciliği yapmaya başlamadan evvel en uygun şirketin bulunması gerekir. Bilhassa sözleşme şartları ve meydana gelebilecek bazı durumlarda ortaya çıkması muhtemel masraflar dikkate alınmalıdır. Aynı zamanda Solana Coin de dahil olmak üzere kripto paralar, volatilitesi yüksek varlıklardır. Bu durum, fiyatlarda büyük dalgalanmaların yaşanacağını gösteren bir detaydır. Madencilik zorluğundaki olası yükseliş ve düşüşler göz önünde bulundurulmalıdır.

Solana madenciliği için yüksek bilgi birikimi ve deneyim sahibi olmak şart değildir. Yalnızca birkaç tıklama ile tüm işlemler gerçekleştirilebilir. Madencilik ekipmanlarındaki arızalar ve bakımlar ile uğraşılmaz. Ekipmanlar ve altyapıya gereksinim duyulmaz. Kişinin sadece dolandırıcılık riskine karşı dikkatli olması gerekir. Solana fiyatı takibi yapılarak regülasyonlara takılmadan kolay bir şekilde kripto para madenciliği yapmak mümkün hale gelir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz