Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, kent gözlemcisi yazar Orhan Beşikçi eşliğinde Basmane gezisi yapan İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) üyelerini Oteller Sokağı’nda bulunan Basmane Semt Merkezi’nde ağırladı. İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz’in de yer aldığı buluşmada yıllarca yurt binası olarak kullanıldıktan sonra atıl kalan ve restore edilerek kent belleğine kazandırılan tarihi bina misafirlere gezdirildi.

Hedefimiz hızlı bir restorasyon süreci

Kentin simge bölgelerinden Basmane’deki kültür varlıklarının korunması için çalışacaklarının altını çizen Başkan Mutlu, “Mimarlar Odası’nda görev yaparken, Basmane bölgesine sık sık geziler düzenlerdik. Orhan Beşikçi’nin ‘Basmane Günleri’ hep müdavimi olduğumuz etkinliklerdi. Basmane, İzmir’in bir dönem yaşam alanı. Buradaki tarihi yapılara kamu, olabildiğince sahip çıkmaya çalışıyor. Bu bina da çok başarılı bir örneği... Bizim çok beğendiğimiz ve keyif aldığımız bir alan. Hemen yandaki bahçede de Sanathane adı verilen bir amfi var. Buraya aslında belediye sanatı da getirmiş durumda. Zaten bir dönüşümün farklı fonksiyonlarla zenginleşerek olabileceğine inanıyoruz. Bu dönemde farklı yapıların da Konak Belediyesi’nin kullanacağı fonksiyonlarla buluşmasını hedefliyoruz. Bir diğer hedefimiz de daha hızlı bir restorasyon sürecine girebilmek ki böylelikle daha fazla yapıyı kullanıma alabilmek. Bugün burada misafirimiz olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Tekstil müzesi önerisi

Basmane’nin tarihi misyonuna vurgu yapan kent gözlemcisi yazar Orhan Beşikçi Beşikçi ise, “Basmane deyince akla çok şey geliyor. Camiler, mescitler, sinagoglar, hanlar, hamamlar, çeşmeler, ticaret yapıları ve arkeolojik alanlar… Ama Basmane’ye adını vermiş ve yakın zamana kadar da tekstil atölyelerinin var olduğu hatta 1740’lı yıllarda Basmane Garı’nın hemen yakınında bir tekstil fabrikası olduğunu biliyoruz. Basmane’ye adını veren bu tekstil ürünlerinin sergileneceği bir müze kurulması düşüncesindeyiz. Bunun için değerli iş insanlarımız ve Başkan Mutlu için bir dosya hazırladık. Burada halen koleksiyonlarda, antikacıların elinde bu ahşap baskıların ve burada üretilen ürünlerin olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Elimizden geleni yaparız

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz de, “Çok önemli bir öneri. Bu konuda iş dünyası olarak biz de elimizden geleni yaparız. İzmir’in kalbinde olması gereken sıcak dokunun İzmir’de kalması için elimizden gelen çabayı gösteririz” diye konuştu.

Editör: Tuğkan Üsküp