Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, devlet bütçesini kötüye kullanmakla suçlanıyordu. Mahkeme, 2009 ile 2013 yılları arasında, Saakaşvili'nin kişisel harcamaları için devlet bütçesinden 9 milyon lari (yaklaşık 5.4 milyon dolar) zimmetine geçirdiğine hükmetti. Bu suçlamalarla ilgili olarak Saakaşvili, 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak kararın ardından mahkeme salonunda gerilim yaşandı. Saakaşvili'nin destekçileri, yargılama sürecini sert şekilde eleştirerek, hakimi hükümetin "kölesi" olarak nitelendirdi.
"Cumhurbaşkanlığı harcamaları" savunması
Saakaşvili, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, suçlanan harcamaların Cumhurbaşkanlığı ofisinin resmi harcamaları olduğunu belirterek, suçlamaları reddetti. Eski Cumhurbaşkanı, devlet bütçesinden yaptığı harcamaların meşru olduğunu savundu ve kararın arkasında siyasi bir amaç olduğuna inandığını ifade etti. "Bu, siyasi zulüm" diyen Saakaşvili, sadece kendi yönetimi değil, tüm Gürcistan halkı adına adaletin yerini bulmadığını savundu.
Daha önce 6 yıl hapis cezası almıştı
Saakaşvili, daha önce 2018 yılında yolsuzluk suçlamalarından dolayı toplamda 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak, 2013’te görev süresi sona erdikten sonra yurt dışına çıkmış ve 8 yıl sonra 1 Ekim 2021'de Gürcistan’a dönerek tutuklanmıştı. Gürcistan’a geri dönüşünün ardından açlık grevi yapan Saakaşvili, 2022'de tedavi edilmesi için bir klinikte kalmaya başlamıştı. Mahkeme, Saakaşvili'nin 1 Ekim 2021’den bugüne kadar geçirdiği hapis süresini infaz sayarak, üzerine 5 yıl daha ceza eklenmesine karar verdi.
İki ayrı davada daha yargılanıyor
Saakaşvili'nin şu an için 2 ayrı davada daha yargılandığı biliniyor. Bunlardan ilki, 2021’de Gürcistan’a yasa dışı giriş yapmakla ilgili. İkinci dava ise, 2007 yılında muhaliflerin mitingini dağıtması ve televizyon kanalı İmedi’nin kurucusu Badri Patarkaçişvili’nin mal varlığını el koymasıyla ilgili. Her iki dava da devam etmekte ve Saakaşvili'nin ceza durumu ilerleyen süreçte daha da karmaşıklaşabilir.