Fevzipaşa Mahallesi sınırları içinde yer alan, içinde mera alanları, küçük akarsu yatakları ve su kaynakları, küçük bir şelale, yüzlerce zeytin ağacı ve endemik bitkinin bulunduğu iddia edilen yaklaşık 600 dönümlük arazi Miray Madencilik A.Ş. tarafından Termal Turizm Amaçlı tesis yapılmak üzere alındı.

Projede; çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” kararını müteakip iki adet Jeotermal Kaynak Arama Sondajı yapılması aşamasına gelindi. Foçalı vatandaşların ve çevrecilerin yoğun baskısı ve Foça Belediyesi’nin açtığı dava ile proje mahkemeye taşındı. Hukuki süreç gereği mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti bugün arazide inceleme yaptı.  

Bilirkişi heyetinin gelişi ve bölgede incelemeler yaptığı sırada Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu üyeleri ve bazı vatandaşlar bölgede hazır bulundu. Ellerinde “Sağlık Turizmi Bahane Rant Şahane”, “JES istemiyoruz”, “Foça Ranta Teslim Olmayacak”,   “Suyuma, Havama, Toprağıma Dokunma”, “Başka Foça Yok” yazılı pankart ve dövizler taşıyan katılımcılar, sloganlar atarak bölgenin ranta kurban edilmemesini istediler.

Platform sözcüsü Ramis sağlam, alanda yaptığı konuşmada projenin kimyasal kirlilik oluşturacağını, Foça halkı adına kamu yararı oluşturmayacağını, tarım ve sulama alanlarını zehirleyerek risk altına alacağını savundu.  Jeotermal sondaj kuyu arama faaliyetinin birçok olumsuzluğun nedeni olacağını belirten Ramis Sağlam, “Proje toz, duman çıkaracak, çevreye kimyevi atık bırakacak. Sondaj arama kuyularının bulunduğu parseller çok yıllık zeytinliklerle, ormanlık alanın yakınında ve hemen kıyısından akan iki dereyle çevrilidir. Bu projenin faaliyete geçmesi halinde Foça'nın yer altı ve yer üstü sularının olumsuz etkileneceği açıktır” dedi.

ÇED gerekli değil kararı için şaşkınız

Çed gerekli değil kararı için şaşkın olduklarını belirten Platform üyesi Avukat Ruken Arslan da yürütmenin durdurulması ve projenin iptalini istediklerini söyledi. Ruken Arslan,“Bugün burada Aralık Ay’ında Foça belediyesi tarafından açılan davanın keşif günü. Yapılması planlanan Termal Turizm Projesinin yer aldığı bölge 600 dönümlük bir arazıi içinde.  Arazinin tamamı zeytinlik ve tarla vasfında.  Arazinin hemen kıyısında çok büyük bir ormanlık alan yer alıyor. Aynı alan içinde Foça’nın yer altı sularını besleyen ve içme sularıyla birleşen iki tane dere var.  Bu proje Foça halkına hiçbir fayda getirmeyecek.  İdarenin yaptığı bu tür faaliyetler kamu yararı gözetmek zorundadır. Bu tesisin Foça’ya katacağı hiçbir değer yok. Bu nedenle bakanlığın verdiği “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” kararı bizim için çok şaşırtıcıdır.  Biz yürütmenin durdurulmasını ve projenin iptalini istiyoruz. Bunun için mücadeleyi hem sahada hem hukuken sonuna kadar yapacağız. Burası çok bakir, zeytinlik ve hayvancılık yapılan Foça’nın yegâne alanlarından biri. Bu alanın kaybedilmemesi için yürüttüğümüz mücadele bizim için çok değerli” dedi.

Katılımcılar bilirkişi heyetinin incelemelerini tamamlamasının ardından bölgeden ayrıldı.

HABER: Seyfi GÜL 

Editör: Duygu Kaya