İzmir'in en kalabalık ilçesi olan Buca'da Forbes Caddesi, uzun yıllardır kentin sosyalleşme ve alışveriş yükünü sırtlıyor. Vatandaşlar yeme, içme gibi aktivitelerin yanı sıra ucuz alışveriş imkanına da erişiyor. Üstelik bu cadde yıllardır trafiğe kapalı ve sadece yayalar kullanıyor. Peki Forbes Caddesi nerededir? Nasıl gidilir?

1980’li yıllara kadar trafiğe açık olduğu bilinen Buca Forbes Caddesi Sevgi Yolu, onlarca yıldan bu yana Buca’nın simge caddesi olmayı başarabilmiş, genel olarak birçok İzmirlinin de bildiği ve tanıdığı bir yol. Şirinyer Parkı’nın tam karşısında konumlanan Forbes Caddesi, yeme-içme için restoranlar, kafeler, ev eşyaları satan firmalar ve giyim mağazalarından oluşan yüzlerce işletmenin bulunduğu Buca’nın en kalabalık yaya caddesi.

Şirinyer Parkı karşısında Seda Pastanesi’nden başlayarak Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kadar uzayan 2.5 kilometrelik bir akstan oluşuyor. 80’li yıllar öncesine kadar Buca trafiğinin yükünü çeken Forbes Caddesi’nin trafiğe kapatılmasıyla yaklaşık 40 yılda dinlenme ve alışveriş merkezine dönecek bir kültür oluşmuş oldu.

Forbes Caddesi tarihi

İsmini İzmir’in simge zengin Levanten ailelerinden olan Forbes’lerden alan Forbes Caddesi’nin tam olarak sevgi yoluna dönüşmesi 27 Ekim 1998 yılında Buca Belediyesi tarafından gerçekleşti. 1998 yılında açılan Buca Forbes Caddesi Sevgi Yolu, ilk açıldığı yıllarda belediyenin özenli peyzaj çalışmaları ve mini hayvanat bahçesiyle o yıllarda büyük yankı uyandırmış ve bugünlerde hala birçok kişi tarafından da o günler hatırlanıyor.

Buca Forbes Caddesi Sevgi Yolu, örneklerinin benzeri olarak Buca’daki ilk açık bir alışveriş merkezi olarak 40 yılda farklı dönüşümler yaşadı. 2.5 kilometrelik uzunluğuyla bir dönem trafiğe de açık olan Forbes Caddesi içerisinde eczaneden uçak bileti ofislerine, hazır giyim ürünleri satan mağazalardan pet shop’lara, restoran kafelerden kuyumculara kadar birçok ürün gurubu ve hizmete ulaşmak mümkün.

Buluşma alanı düşünüldüğünde Buca’da ilk akla gelen yerlerden biri olan Forbes Caddesi Sevgi Yolu’nda haftanın her günü her saati birileri görmeniz mümkün. Akşam saatlerinde kapanan mağazalarla birlikle yer yer tenhalaşan Forbes Caddesi, gece geç saatlere kadar açık olan restoran ve kafelerle beraber gündüz olduğu kadar olmasa da geceleri de aktif insan sirkülasyonu görmek gayet olağan.

Forbes Caddesi'nin adı nereden geliyor?

Avrupa ile sıkı ticari bağlantıları olan, Levanten ailelerden biri olan Forbes Ailesi, sadece Buca ve İzmir’in aslında tüm Osmanlı İmparatorluğu içerisinde yaşayan en zenginlerden biriydi.

Söke’de meyan kökü ticaretiyle başladıkları iş hayatlarında öyle bir noktaya geldiler ki Osmanlı İmparatorluğu’nda daha demiryolu bile yok denilecek az zamanda (Aydın-İzmir) Şirinyer-Buca arasında tren yolu inşa ettiler. Hem de bunu o dönem büyük lüks sayılabilecek tren yolu ve istasyonunu yine dönemin varlıklı ailelerinden olan Rees Ailesi ile evlerine daha kolay ulaşabilmek için yaptırdılar.

Masrafları dahil her şeyin kendilerince karşılandığı demir yolu inşaatı aslında sadece köşklerine daha kolay ulaşmak için yapıldı gibi görülse de kendilerinden sonra dahil yaptıkları birçok şey kamu faydasına da kullanılmış oldu. Dolayısıyla Buca’da ismen zirve yapmış Forbes Ailesi’nin adının Buca’da bir cadde ismi olarak görmemek pek de mümkün olmazdı.

Forbes Caddesi nerede? Nasıl gidilir?

Forbes Caddesi, Şirinyer Parkı'nın girişinden başlayarak Tarihi Fil Heykeli'nin olduğu noktaya kadar uzanıyor.

 Otobüs: Menderes caddesiyle paralel olarak 2.5 kilometre boyunca devam Forbes Caddesi’ne ulaşmak için birden çok otobüs durağı mevcut. Forbes Caddesi’ni baştan başlayarak gezmek istiyorsanız Şirinyer Halk Pazarı durağında inerek 2 dakikalık mesafe yürüyerek ulaşabilirsiniz.

İzban ile Şirinyer İstasyonu'nda inerek Forbes Caddesi’ne ulaşmak ise sadece 5 dakika sürebilir.

Editör: Tuğkan Üsküp