Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de çiçekçilik yapan Arif Mercan, iki yıldır pandeminin gölgesinde ayakta kalmaya çalışan çiçekçilik sektöründeki son durumu anlattı. Buca ilçesinde ‘Çiçekçi Arif’ adlı işletmesiyle 26 yıldır hizmet veren Mercan, Anneler Günü öncesinde çiçeklere yoğun talep olmasına rağmen ekonomik krizin etkisinin hissedildiğini söyledi. Çiçek fiyatları hakkında bilgiler de veren Mercan, orkide çiçeğinin revaçta olduğunu ifade etti.

‘ZAMLARI YANSITAMIYORUZ’

Pandemi döneminde çiçekçilik sektörünün çok zorlu bir süreç yaşadığını dile getiren Çiçekçi Arif Mercan, “Kısıtlamalardan dolayı pandemi süreci bizim için sıkıntılı geçti. Büyük firmalar çalıştı, biz kapalı kaldık. Çok mağdur olduk. İşler daha yeni yeni oturmaya başladı” dedi. Normalleşme süreciyle birlikte işlerin açıldığını ancak bu kez fiyatların katlandığını ifade eden Çiçekçi Mercan, “Özellikle son dönemlerde çiçek fiyatları 4-5 kat arttı. Biz alırken 4-5 kat zamlı fiyata alıyoruz ama satarken bu oranı ürünlere yansıtamıyoruz. Yani bırakın kar etmeyi zarar etmemeye çalışıyoruz. Zamları tamamen ürüne yansıtsak insanlar çok mağdur oluyor. O zaman da zaten az olan satış daha da azalıyor” diye konuştu.

‘SAKSI ÇİÇEKLERİ İLGİ GÖRÜYOR’

Anneler Günü öncesinde çiçeklere yoğun talep olduğunu belirten Mercan, çiçek fiyatları ve en çok talep gören ürünler hakkında da bilgiler verdi. Mercan, “Şu an Anneler Günü dolayısıyla bir yoğunluk var, siparişlerimizi hazırlıyoruz. Herkese çiçeklerini tam zamanında teslim etmek, kimseyi mağdur etmemek için çalışıyoruz. Bizde, dış mekan bitkilerinden tutun da salon bitkilerine, kesme çiçeklere kadar her çeşit çiçek var. Ancak Anneler Günü’nde en çok saksı çiçekleri ilgi görüyor. Özellikle orkide çok revaçta… Saksıda orkide fiyatları 200 ile 400 lira arasında değişiyor. İkinci sırada ise Antoryum çiçeği geliyor. O da 150 ve 300 lira arasında değişiyor. En uygun fiyatlı çiçek ise menekşe, fiyatı 50 lira…” açıklamalarında bulundu.

‘YEREL ESNAF SAHİP ÇIKILMALI’

Vatandaşların büyük firmalar yerine yerel esnafı tercih etmesi gerektiğini söyleyen Çiçekçi Mercan, “Güvenilirlik ve kalite açısından vatandaşlar yerel esnafı tercih etmeli. İnsanlar yerel esnafa sahip çıkmalı. Ekonominin durumu ortada, yerel esnaf zaten her geçen gün kötüye gidiyor. Yerel esnafa sahip çıkılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi