İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Hitabının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Köşger; Yeni Yüzyıl İktisat İzmir Kongresi, İzmir turizmi gibi kenti yakından ilgilendiren pek çok konu hakkında değerlendirmede bulundu.

"İzmir’in hikayesini oluşturmamız lazım" diye konuşan Köşger, "Elimizde son derece değerli materyaller var. İzmir’in rakibi Barselona, Milan’dır" ifadelerini kullandı.

AW800710_02

'HER YIL FARKLI TEMALARLA YENİLEMELİYİZ'

17 Şubat’ta, İzmir iktisat Kongresi’nden 100 yıl sonra gerçekleşecek Yeni Yüzyıl İzmir İktisat Kongresi’nin binasına ilişkin bilgi veren Vali Köşger, “Olağanüstü bir gayretle gece-gündüz çalışılıyor. 100 yıl sonra Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi’nin gerçekleştirildiği binanın yerinde, dış görseli itibariyle orijinal haline uygun bir binada yetkin akademisyenler ve uygulamacılar marifetiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyılının değerlendirileceği bir iktisat kongresini Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleştireceğiz. Maalesef zamanında binaya sahip çıkılmamıştı. O binayı tekrar ihya ediyoruz. Buradan da öneride bulunuyorum; her yıl farklı temalarda İzmir’de iktisat kongresini yinelememiz lazım. Örneğin önümüzdeki yıl Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri ekonomik ilişkileri üzerine bütün Türk Cumhuriyetlerinin katılacağı bir iktisat kongresi yapalım. Sonraki Türkiye ve Orta Doğu olsun, bir sonraki Türkiye ve Balkanlar olsun. Bu kongre, belki giderek tüm dünyayı gündeme alan İzmir’in kongreler şehri olması yolunda bir başlangıç olsun” dedi.

İZMİR’E TEKNOLOJİ SERBEST BÖLGESİ

İzmir’in önder şehir olması ile ilgili yapılacak çok iş olduğunu vurgulayan Vali Köşger, şöyle devam etti: “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez ama hedefin varsa yandan esen rüzgarla da yol alırsın. İzmir’in bir hedefinin olması lazım. İzmir, müthiş potansiyeli olan bir şehir. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. İzmir’in Türkiye’nin teknoloji başkenti olması gerektiğini söylüyorum. Bunu söylerken afaki şekilde söylemiyorum. İzmir’in, diğer şehirlerden ayrıştığı alan teknoloji, bilişim ve inovasyondur. İzmir’in harekete geçmesi lazım, hareketlendirmeye çalışıyoruz. İzmir’de teknoloji serbest bölgesi olmasıyla ilgili önerim var, çalışmaları devam ediyor. Alsancak’ta eski endüstriyel bölgenin serbest bölgeye dönüşmesini öneriyoruz.”

'İZMİR'İ NASIL TANITACAĞIMIZA ÇALIŞIYORUZ'

İzmir’in turizmde ne yapmak istediğine dair belirlenmiş bir hedefi yok olmadığını vurgulayan Vali Köşger, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir dil birliği yok, bir sembol veya amblem birliği yok. Şimdi bu tanıtım unsurlarını tek çatı altında topladık. İzmir’i nasıl tanıtacağımızı çalışıyoruz. Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alması lazım, bekliyoruz ama önce Kemeraltı’nın çevresinin düzeltilmesi lazım. Oradaki tarihi dokunun ortaya çıkarılması, bazı çirkinliklerin kaldırılması lazım. Turist memnun kalmazsa daha önce gelenin yarısı bile gelmez. Önce kendimizi hazırlamamız lazım. İzmir’in nitelikli yatak kapasitesi başta olmak üzere kapasitemizi artırmamız lazım. Gemiler geliyor, İzmir’in hikayesi yok diye yolcu indirmemeye başladılar. Kuşadası’na gidiyorlar, İzmir’i pas geçip İstanbul’a gidiyorlar. İzmir’in hikayesini oluşturmamız lazım. Elimizde son derece değerli materyaller var. İzmir’in rakibi Barselona, Milan’dır. Buralarla rekabet etmesini sağlamamız lazım. Her şeyden önce altyapımızı hazırlamamız lazım. Bu uzun soluklu, hedefi belli ve gayret isteyen çalışmalarla olabilir. Bu imajı inşa etmemiz lazım. İzmir, işlenmeyi bekleyen bir pırlanta. Kalacak yerler oluşturmazsanız, yeni aktiviteler oluşturmazsanız, buraya özgü ürünler üretip satamazsanız turizmden ne anladık? Turist gelip şehrin sokaklarını dolaşır, çöpünü bırakır gider. Hiçbir şeye faydası olmaz.”

KONAK PİER VE KEMERALTI ARASINDA YEŞİL ALAN

Yeni kongre binasında 700 kişilik amfi salon olacağını ifade eden Vali Köşger, “Orijinalindeki gibi ortasından yol geçen bir bina inşa ediyoruz. Hemen bitişikte Vakkıflar’a ait bir alan vardı. Buranın hareketlenmesinden sonra bir iş adamı orayı yap-işlet-devret ile aldı ve altını iş hanı, üstünü de 76 odalı tarihi otele dönüştürecek. Apartmanları kaldırıp Konak Pier ile arayı birleştirip orayı yeşil alan yapmak gibi bir düşüncemiz de var. O da gerçekleşirse Kemeraltı’nın bir girişi Konak Pier ile bütünleşik şekilde tarihi dokunun içinden geçerek gerçekleşmiş olacak. Kemeraltı’nı bu şekilde getirirsek miras listesine girse de girmese de bir çekim merkezi olacak” diye belirtti.

5 YILDIZLI 360 ODALI TERMAL OTEL

Vali Köşger, yapılması planlanan yapılarla ilgili şu bilgileri verdi: “Hükümet Konağı’nın arkasını yıkıyoruz. Orada daha önce adliye binası varmış. O adliye binası Osmanlı döneminde yapılmış bir liseymiş. Onun fotoğraflarını bulduk ve bundan hareketle orada tarihi dokuyla uyumlu bir İzmir Valiliği birimlerini toplayacağız. Balçova Termal Oteli’nde de 5 yıldızlı 360 odalı termal otel konseptinde bir planın son aşamasına geldik. Aqua dahil bu alana otel inşaatı ile ilgili süreç başlayacak.”

“KİRLETENİN CEZASINI ÇEKMESİ LAZIM”

Vali Köşger, Gaziemir’deki nükleer atıkla ilgili soruya, “Bu konu İzmir’in gündeminde uzun zamandır olan bir konu. Orada bir şahıs özel mülkünde üretim yaptığı uygunsuz maddeler getirmiş. Sonrasında da kirlettiği sahanın devletten ya da belediyeden temizlenmesini bekliyor. Vatandaş kirlettiği yeri temizlememekte ısrar ediyor. Sorun çözülmek üzere diye biliyorum. Kirletenin cezasını çekmesi lazım” yanıtını verdi.
 

“İZMİR’DE ASAYİŞ BERKEMAL”

Emniyet, sahil güvenlik ve jandarma ekiplerinin yaptığı çalışmaların detaylı sunumunun ardından açıklama yapan Vali Köşger, “İzmir’de 20 bine yakın güvenlik mensubu güvenlik ve asayişi sağlamaya çalışıyor. İzmir’de asayiş berkemal. Allah’ın izni ile bir sıkıntı yok. Arkadaşlarımız ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyor. İzmir’i Türkiye’nin güvenli şehirlerinden biri haline getirmek için gayret ediyorlar” ifadelerine yer verdi.

İHA

Editör: Duygu Kaya