Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türk Sanat Musikisi’nin önde gelen bestekârlarından Selim Öztaş’ın, nisan ayında Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki konserinde, mevcut siyasi iktidarı yerlilik ve millilik üzerinden eleştiren konuşması ve ülkenin geldiği durumu eleştiren son bestesi nedeniyle önce TRT İzmir Radyosu'ndaki programı kaldırıldı, ardından ise konserleri iptal edildi. Öztaş’ın, söz konusu konserde ‘İçimde bir sıkıntı var’ adlı parçasında yer alan ‘Ülkem ne hale geldi, bir bir örselendi’ sözlerini seslendirdiği esnada sahnede bulunan ekranda çarşaflı ve peçeli kadın resimlerinin gösterildiği görüldü. TRT’de 30yıldan fazla ses sanatçısı ve şef olarak hizmet eden, “Güz Gülleri, Suskun Güvercin, Anneme Özel, Leylanın Öğrencisi, Ne Olursun Yanımda Kal, Ustasından Dinlediğim Şarkılar” ve daha pek çok şarkının bestekârı Selim Öztaş, konuyla ilgili İz Gazete’ye konuştu. 

manşet2-19

Yerli ve milli değiller

Bestekâr Selim Öztaş, şunları söyledi:

“Ben TRT’den emekliyim, emekli olduğumdan bugüne kadar da ara sıra program yapıyorum. Bu yıl da öğrencilerimin ısrarı üzerine, ücret almadan TRT İzmir Radyosu’nda ayda bir kere program yapıyordum. Yıllardır, her ay da Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde konserler veriyorum. Nisan ayındaki konserimde, ‘İçimde bir sıkıntı var’ isimli şarkımı okudum. Bir de orada bir konuşma yaptım, düşüncelerimi söyledim. Konuşmam, 21 yıllık hükümeti eleştiren bir konuşmaydı. Aynı zamanda TRT’yi de eleştirdim, Kültür Bakanı’nı da eleştirdim. Türk Musikisi’nin 21 yıldır geriye gittiğini söyledim, ‘Yerli ve milli olduklarını söylüyorlar ama ben Milli Musiki icra ediyorum ama hiç yerli ve milli değiller, yerli ve milli benim’ dedim. 21 senede bir tane şarkı insanların gönlünde taht kurmuş değil.”

Konserleri iptal edildi

Öztaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Önce TRT, hemen yapımcıya söylemiş, ‘Selim Hoca ile bir daha program yapmayın demiş’, hatta Ankara’dan benimle program yapmak için bir yapımcı gelecekti, yola çıktığında ona da ‘Selim Öztaş ile program yapma’ demişler. Ardından, mayıs konserine bir gün kala Atatürk Kültür Merkezi’nin yöneticileri aradı, ‘Hocam, Rektörlük tarafından başka bir program konuldu, sizin programı iptal ettik’ dediler. Ama ben asıl sebebini biliyordum. Başka konserlerim de iptal oldu. Bu sanatın ağabeylerinden biriyim, milli musiki yapıyorum, bunların da yerli ve milli olmadığını söyledim. Musiki camiasına bir mesaj vermek istedim ve verdim. Ben sokakta da konser veririm, benim için fark etmez. Yeter ki işlerini doğru yapsalardı ama bundan sonra da işlerini doğru yapamazlar. Konserde de söyledim; ‘Kızlarımızın, çocuklarımızın, karımın kafalarına yoğurt tasıyla vurulmalarını istemiyorum’ dedim. Daha ne diyeyim!”

Editör: Duygu Kaya