İzmir'in Atatürk'e Atatürk'ün de İzmir'e olan sevgisi tartışmasız bir gerçektir. İzmir'de çok sayıda Atatürk heykeli de yer alır. Hatta İzmir'e yolu düşen herkesi Atatürk Maskı karşılar.

Atatürk için yapılan ilk heykel de İzmir'de bulunmaktadır. Her ne kadar internetten yapılan aramalarda Atatürk'ün ilk heykelinin İstanbul'da olduğu söylense de tarihi bilgiler öyle demiyor.

Atatürk, İzmir’de bulunduğu 11-16 Ekim 1925 tarihleri arasında, önce 12 Ekim’de Kemalpaşa’daki ordu manevralarını izledikten sonra Bornova’da bulunan Türk Ocağı’nı ziyaret etmiştir. 15 Ekim tarihine geldiğimizde ise bir kez daha Bornova’yı ziyaret ederek, o dönemde Ziraat Mektebi olarak kullanılan bugün ise Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi olarak bilinen alanda bulunmuştur.

Takvim yaprakları 18 Haziran 1926’yı gösterdiğinde ise Gazi paşa onuruna Bornova Ziraat Mektebi’nde bir Garden Party planlanmıştır. Birkaç gün öncesindeki suikast teşebbüsüne rağmen iptal edilmeyen partiden ayrıldığında, Anadolu Ajansı’na verdiği demeçten bugüne hafızalardan silinmeyen bir söz kalmıştır: "Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Türkiye'nin ilk Atatürk heykeli

Bornova’da yer alan bu alanın bir önemli özelliği daha vardır. Heinrich Krippel tarafından yapılmış Mustafa Kemal Büstü, Türkiye’deki ilk Atatürk heykeli olarak Ziraat Mektebi bahçesine bu ziyareti döneminde konmuştur.

Büstün yapım tarihi ise 18 Haziran 1926 olarak kayıtlara geçmektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz