İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, 1997 yılında hizmete giren Türkiye'nin en büyük açık hava demiryolu müzesi olarak biliniyor. Müze, Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından inşa edilen ve 1866 yılında hizmete giren "Eski" Çamlık Tren İstasyonu'nun konumunda yer alır. Müze, TCDD'ye ait arsa, binalar ve lokomotif koleksiyonları üzerinde bulunmakla birlikte, müzenin 99 yıllığına yönetimini Atilla Mısırlıoğlu üstlenmiştir.

Atatürk tarafından kullanılan vagonu görebilirsiniz

Müze koleksiyonunda toplam 33 adet buharlı lokomotif bulunmaktadır. Bu lokomotiflerin imalat yılları 1891 ile 1951 arasında değişmektedir ve çeşitli ülkelerden, özellikle Almanya, İngiltere, ABD, ve Fransa'dan gelmiştir. Sergilenen lokomotiflerin teknik detayları hakkında bilgi veren plakalar ziyaretçilerin ilgisini çekerken, müzede Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılan bir vagon da ziyaretçilere açıktır.

Bayramda demiryolu tarihine yolculuk

Müzenin ilgi çekici bir diğer parçası ise 1957 yılında gerçekleşen ve 95 kişinin ölümüne neden olan Yarımburgaz Tren Kazası'nda kullanılan Şark Ekspresi'nin 45501 numaralı lokomotifi de sergilenmektedir.
Ayrıca, müzede 9 yolcu vagonu, 7 yük vagonu ve demiryolu ve istasyonlar için kullanılan çeşitli eklentiler de bulunmaktadır. Ziyaretçiler, bu eklentileri ve vagonları gezerek demiryolu tarihine ilişkin daha fazla bilgi edinebilirler.

Editör: Esra Seyirden