ÖZGÜR COŞKUN/ İZ GAZETE- Kentteki taksi hareketliliğinin ölçümü, vatandaş şikayetlerinin incelenmesi, trafik akışının düzenlenmesi gibi pek çok verinin elde edilmesinde fayda sağlayacak En Taksi uygulamasının tanıtımı geçtiğimiz günlerde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapılmıştı. Tanıtım törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık katılarak, sistemin kente neler kazandırdıklarını açıkladı. Oda Başkanı Celil Anık, sistemin ilk günden bu yana başarıyla çalıştığını ve güncel verilerin toplandığını belirterek, “İzmir'de günlük kaç yolcu taşıyoruz, bu sistem sayesinde biliyoruz. Toplam kaç defa taksimetrelere basılıyor, biliyoruz. Hiçbir ilde böyle bir sistem yok. 2 bin 823 arabamızın kaçı dolu, kaçı boş bunu görebiliyoruz. Bunlar bir dokümandır. Elimizi güçlendiren şeydir. İzmir'de günlük 240 bin ortalama yolcu taşıyoruz. Biz günlük ne kadar mazot yakıyoruz, ne kadar gaz salınımı yapıyoruz onları görüyoruz. Biz İzmir'de sorunlu yolların nereleri olduğu konusunda da belediyeye bilgi veriyoruz. Bunları EnTaksi kullanırsanız bilirsiniz" diye konuştu.

YENİ DÖNEM, YENİ PROJELER

Gelecek döneme dair yapacaklarıyla ilgili bilgiler veren Anık, şunları söyledi:

"Sorumluluklarımızın bilinciyle daha çok çalışacağız. Elektrikli arabalar ile ilgili bir çalışma yapmamız lazım. Bu saatten sonra arabaları yenilememiz çok zor. Elektrikli araba almamız da çok zor. Birinci hedefimiz ÖTV fiyatları. Bizim esnafımızın ÖTV'li yeni araç alma durumu çok zor. Taksiye koyacak model de yok. Türkiye'de 2023'ün içinde ülkemizde üretilen araçlar çıkacaksa, onları beklemek zorundayız. O da taksiye uyum sağlayacak mı? Fiyatlarının yüksek olduğunu biliyoruz. Devletimizin bizi desteklemesi lazım. Türkiye'de 120 bin taksi var. Otomobilin ÖTV'si yüksektir. Biz İzmir olarak bunu dillendirdik ve 3 yıllık hak verildi, sıfır ÖTV diye geçmişte. Elektrikli araçlarda da ÖTV yüksek. Dünyanın her yerinde taksiler için ÖTV indirimi var. Benim yüzde 35'imi yüzde 10'a düşür, yeter. Ben 2022'den umutluyum. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor.”

İZMİR’E 50 VIP TAKSİ

VIP taksi modelinin İzmir'de uygulanması gerektiğine vurgu yapan Anık, bu konuda kendisine yöneltilen eleştirilere şu yanıtı verdi:  “Taksi sektöründen bihaberler. VIP taksiye neden karşı çıkıyorlar, merak ediyorum çıkıp açıklama yapmalılar. 1,5 yıl önce VIP taksiler için UKOME'den karar çıkardık. İsteyen yapar. Zaman değişiyor. Karşımızda küresel firmalar var. Bunlar VIP araçlarla iş yapıyor. Bizim bunların karşılığında kendimizi yenilememiz lazım. Biz demiyoruz ki İzmir'e 300 tane VIP araç koyalım diye. 50 tane olsa yeter. Bu yolcu VIP araçlarla götüreyim, demeyecek, bizim araçlarımızı çağıracak. Bu, ileriyi görmektir. Bunu göremiyorsanız, Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlığına gelseniz, ne yapacaksınız ki…”

TAKSİMETRE AYARLARI

Taksimetre ayarlaması sürecinin uzun süre kaybı ve 650 liralık ödemeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, " Değerli meslektaşlarım, yeni yılın ilk haftasında hepinize hayırlı işler, bol kazançlar dilerim. Biliyorsunuz önceki gün İstanbul’da taksimetre ayarı yapıldı. Buradaki ayar ücretinin bin 250 TL olduğunu hep birlikte gördük. İzmir’in farkını ve uygulamalarımızın ne kadar haklı olduğunu gördük. Bunu sizin takdirinize bırakıyorum. Daha önce bunu tenkit edenlere de buradan bu cevabımız olsun. Ayrıca 9 Ocak Pazar Günü yapılacak olan genel kurulumuza da tüm meslektaşlarımı katılmaya buradan davet ediyorum. Hepinize hayırlı işler diliyorum” dedi.

SOYER: TAKSİCİ ESNAFIMLA İFTİHAR EDİYORUM

En Takip Sistemi'ni kente kazandırmanın mutluluğunu taşıdıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bizim için çok heyecanlı ve gurur verici bir sistem. Bizim görevimiz vizyon ortaya koymak, sizlerin yolunu açmak, hayatını iyileştirecek çareler üretmek. Ama o yoldan yürüyen sizsiniz. Beni heyecanlandıran ve gurur veren şey; sizin o vizyonu yakalayıp, ileriye taşımanız ve el ele birlikte bir şeye karar vermiş olmanız. Başkanların arkasından gelerek Türkiye'nin en başarılı, en modern, güvenilir, müşteri dostu taksiciliğini kurmuş olmanızdır. Şehirleri marka yapan, anıtlardan çok insanları, kurumlarıdır. Ben taksici esnafımla iftihar ediyorum. Helal olsun size! Bunu söylemek bana nasip oldu ya... Sizlerle gurur duyduğumu, iftihar ettiğimi söylemekten büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye için ortaya bir iddia koymuş oldunuz. Kolay değil, zor... Bir değişikliği yapmak, bir şeyden vazgeçip onun yerine başka bir şey yapmak zor. Hele bunu bir kurum olarak yapmak, günde binlerce insanla selamlaşan bir kurum olarak yapmak çok zor. Bunu başardınız, helal olsun” dedi. Uygulama ile çıtanın yükseldiğini belirten Soyer, “Çıtayı öyle bir yere getirdiniz ki, Türkiye'nin en başarılı taksiciliği İzmir'dedir. Bunu göğsümüzü gere gere söylüyoruz. Çıtayı siz yükseltiyorsunuz. Onu daha yukarı çıkarmak sizin boynunuzun borcu. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz de sizin yanınızdayız” diye konuştu.

EN TAKİP SİSTEMİ NEDİR?

İzmir kent merkezinde 2 bin 823, çevre ilçelerde ise 756 adet olmak üzere 3 bin 579 taksi bulunuyor. En Takip sistemi sayesinde İzmir genelindeki taksilerin doluluk oranı anlık olarak görülebilecek. Veriler kentin taksi ihtiyacının ne yönde değiştiğini gösterecek. ‘İzmir’de yeni taksi plakalarına ihtiyaç var mı’ sorusunun yanıtının bilimsel olarak ölçülmesini sağlayacak. Sistem taksimetreyle entegre çalıştığı için İzmir’deki taksi hareketliliği gözlemlenecek. Veriler, trafiğin düzenlenmesine önemli katkı koyacak. Taksi ağının nasıl daha verimli işletilebileceği konusunda belediye ve oda arasındaki ortak çalışmalara ışık tutacak. En Takip Sistemi ile vatandaş şikâyetleri incelenecek.

İZMİRLİ TAKSİCİLER SANDIĞA GİDİYOR

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı seçimlerinin gerçekleşeceği tarihi, 9 Ocak 2022 olarak açıklandı. Başkan Celil Anık, "Allah nasip ederse Gaziemir’deki Fuar İzmir'de 9 Ocak'ta seçimimiz olacak. Tüm meslektaşlarımı oraya davet ediyorum. Oylarını kime verirlerse versinler önemli değil, ancak bir STK'nın gücü esnafının ona sahip çıkmasından çıkar. 2 bin 800 üyenin olduğu yerde 900 kişiyle seçim yaparsak, kamu kuruluşlarının bize bakışı farklı olur. Üyeler mutlaka katılım görevini yerine getirmeli” diye konuştu.

"Bir kısım arkadaşımız kullanmasını bilmiyor, bir kısmı da açmıyor. Bir kısım arkadaş da çok iyi kullanıyor. Ben onlara da sesleniyorum, kendi işimize sahip çıkacağız. Bazıları, işim iyi, açmam, diyor. İş güzel olunca kimse bakmıyor ona. Burada herkesin işi kabul etmesi lazım. 

İSTANBUL'U HALLETTİNİZ Mİ DE BURAYA GELİYORSUNUZ?

İzmir'de taksicilere eşantiyon dağıtan İstanbullu firmalara da sert sözler söyleyen Anık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son 1 haftadır ortaya çıktı o firma. Bununla ilgili geçmişte ulusal bir firma vardı. Bu firma ile ilgili de İstanbullu bir firma eşantiyon dağıtıp kendi Entaksil uygulamasının çalıştırılmasını istiyorlarmış. Onlara şunu söylesinler; İstanbulu hallettiler de mi buraya geliyorlar? Bunların amacı İzmir'deki birlikteliği çözmek ve karıştırmak. Biz tek merkezden idare ediliyoruz. Bunlar tek elden olmazsa saydığım verilere ulaşamayız. O firma, tek merkezden yönetime karşılar."


 

Editör: Haber Merkezi