MİHRİCAN CANDEMİR/İZ GAZETE* İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, partisinin il yönetimi, ilçe başkanları ve yönetimlerine, Büyükşehir’in geride bıraktığı 4 buçuk yıllık sürede hayata geçirdiği hizmetlerin sunumunu yaptı. Başkan Soyer, seçim beyannamesinde 165 vaat sunduklarını, bu vaatlerin 144’ünü gerçekleştirdiklerin söyledi. 

Açılış konuşmasını yapan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ¨Şimdi bize düşen 30 belediyenin 30’una ve büyükşehir belediyesine bir kez daha Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanları getirmek, bunun için var gücümüz ile çalışmak. Bizimkilere sahip çıkmak bizim işimiz. Şimdi sıra bizde. Bu partide tartışma bekleyenlere inat, dağınıklık bekleyenlere inat bir aradayız. Baba ocağı her zamanki gibi mutlu, her zamanki gibi huzurlu. Genel başkanımız Sayın Özgür Özel’in liderliğinde ilk seçimimize giriyoruz. Burada her zaman olduğu gibi liderinin yanında, gösterdiği hedef için gece gündüz çalışan parti neferleri var. Burada sabahlara kadar bayrak asan gençlik kollarımız var onları bir alkışlayın lütfen. Burada ev ev gezen kadın kollarımız var onları bir alkışlayın lütfen. Burada Atası’nın izinde, demokrasi aşığı, yorulmak nedir bilmeyen örgüt yöneticilerimiz var. İzmir bir kez daha Sosyal belediyecilik diyecek. Ve bunu biz getireceğiz. Genel Başkanımız Özgür Özel’in dediği gibi ayağa kalkın. Bu zaferi siz kazanacaksınız. Bir kez daha tarih yazacaksınız. Ayağa kalkın. Bu başarı sizin ayağa kalkın¨ ifadelerini kullandı.

İzmirlilerin, CHP’li belediye başkanlarını bir dönem daha seçeceğini ifade eden Aslanoğlu, “Onlar neyin peşinde, biz neyin peşindeyiz tüm vatandaşlarımız görüyor. Onlar ile bizim aramızda kocaman bir fark var. Bizler Cumhuriyet Halk Partiliyiz. Partimizin politikalarını hayata geçiren belediye başkanlarımız başımızın tacı. Sosyal belediyecilik ile halkımızı tanıştıran belediye başkanlarımız ile gurur duyuyoruz. Başarılı belediye başkanlarımızın bir dönem daha halkımızdan vize alacağından hiç şüphemiz yok. Yoksulun yanında olan, doğanın yanında olan, cumhuriyetin yanında olan, atasının izinde olan, çağdaş hayatın yanında olan, göstermelik işlerin değil, alt yapının yanında olan, çağdaş taşımacılık olan metronun yanında olan belediye başkanlarımız ile gurur duyuyoruz. İzmir büyükşehir belediye başkanımız ile gurur duyuyoruz. Dedikodular ile başımızı öne eğmeyen, yaptığı sosyal belediyecilik icraatları ile bizi gururlandıran, demokrasi mücadelemizde yanımızda olarak solcu bir belediyede yaşadığımızı bize hissettiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza 4,5 yıllık hizmetleri için Cumhuriyet Halk Partisi örgütü il başkanı olarak, tüm örgütüm adına canı gönülden teşekkür ederim” diye konuştu.

Son bir yılın özeti...

Son bir yılda ülkede ve dünyada yaşananları özetleyen İzBB Başkanı Soyer ise, “Sizlere çizdiğim bu çerçeve bir romandan alıntı değil. Bu, içinden geçtiğimiz son bir yılın özeti. Yaşadığımız bu hazin durum, hiç şüphesiz ki bir grup iktidar sahibinin ve iktidar düşkününün gözü dönmüş hırsının sonucudur. Zaten gezegenimiz iklim krizi nedeniyle ölmekteyken, çağımızın bu en büyük sorununu düşünmek şöyle dursun kendi vatanını, halkını, şehrini ve hatta yuvasını düşünemeyecek kadar yozlaşmış bir avuç erk sahibinin eseridir¨ dedi.

Çağın gerekleri

¨Bu ahval ve şerait içinde yaklaşık üç ay sonra bir tarihi seçime daha gidiyoruz¨ mesajıyla devam eden Soyer, ¨Maalesef o erk sahipleri; pervasız, bencil ve kifayetsiz muhteris halleriyle bu memleketi bir kere daha ateşe sürüklemek için canla başla çalışıyorlar. Ekonominin, siyasetin ve toplumsal yapımızın bu denli dibe sürüklendiği bir dönemde bunu yapmaya hiç hakları yok. Biliyorum ki yuvamız, çatımız ve kökümüz, CHP bu hazin tabloyu değiştirmeye muktedirdir. Bizler, Cumhuriyetimizin kalesi olan İzmir’in temsilcileri, ülkemizi içine düştüğü bu dipsiz kuyudan çıkarabilecek çok büyük ve önemli bir gücüz. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanı olarak görev yaptığım beş yıl boyunca yalnızca CHP’nin, Cumhuriyetin değerlerine inanmakla yetinmedim. Aynı zamanda bu değerleri geliştirmek için çok sayıda icraat yaptık. Çünkü devrimler yapılınca bitmiyor. Onların yaşaması için daima canlı kalmaları, yenilenmeleri ve çağın gereklerine göre güçlendirilmeleri lazım¨ diye konuştu.

Cumhuriyet vurgusu

Cumhuriyet’in yüzüncü yıl vurgusu yapan Başkan Soyer, “Cumhuriyet, hakimiyetin kayıtsız şartsız milletimize ait olması demek. Cumhuriyetimiz, kadınların özgürleşmesi, kadın ve erkeğin eşit olması demek. Cumhuriyet, ekonomik bağımsızlığımız demek. Ve son olarak Cumhuriyet, bizler için laiklik demek. Hakimiyet kayıtsız şartsız millete aittir diyoruz... Yurtta sulh cihanda sulh diyoruz…Fakat bunlar yalnızca beş yılda bir sandığa gitmekle olmuyor. Milletin koşulsuz hakimiyeti ve barış, ancak yaşamın her anına sirayet etmiş bir demokrasiyle mümkün olabilir.  Yaklaşık beş yıldır İzmir’i bu ilke ve ruhla yönetiyor, İzmirlilerin karar mekanizmalarına doğrudan katılabilmeleri için somut araçlar ve imkanlar yaratıyoruz. Bu imkanlar sadece oy verme hakkına sahip hemşerilerimizi değil, sandıkta söz hakkı olmayan çocukları, gençleri ve doğayı da kapsıyor. Çünkü demokrasi sadece sesi çok çıkanlara değil, herkese aittir. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir”

Dört yılda dört fabrika

Dört yılda dört fabrika kurduklarını aktaran Soyer, “Bayındır Süt Fabrikası, Şaşal Su Fabrikası, Geri Dönüşüm Fabrikası ve Ödemiş Et Entegre Tesisi. Köylerde de zeytinyağı fabrikaları kurmaya devam ediyoruz. İzmir’i beş yılda demir ağlarla ördük. Bu şehirde ne zaman üç metro hattı aynı anda inşa edildi? Narlıdere Metrosu’nu yüzde 12 seviyesinde aldık. Finansmanını bulduk. İmzaları atsınlar diye saray erkanıyla mücadele ettik ve tamamladık. Şubat’ta açıyoruz. Çiğli Tramvayı’nı sıfırdan başlattık. Temelini attık. Finansmanını bulduk. Ve tamamladık. Onu da şubatta açıyoruz. Buca Metrosu’nu ise tüm engellere, atılmayan imzalara, açılan davalara, yaratılan spekülasyonlara ve ekonomik krize rağmen Buca’ya getirdik. Temelini attık ve dün itibarıyla dev köstebek TBM’leri toprağın altına indirdik. Vadettiğimiz günde, vadettiğimiz biçimde, önümüzdeki dönemin ortalarında Buca Metrosu'nu da açacağız¨ dedi.

Tek bir İzmirlinin ahını almadık

¨Pandemiye, iki büyük depreme, yangınlara, sellere, tsunamiye ve hatta denizin taşmasına rağmen asla mazeret üretmediklerini kaydeden Başkan Soyer, “Daima icraat ürettik. Her geçen gün çirkinleşen, sertleşen acımasız bir iktidarın karşısında dimdik durduk. Ekonomik krizin bileğini büktük. Demokrasi mücadelesinde daima en önde yürüdük. Zehirli gemileri evine gönderdik. Buca’nın kalbinde eski cezaevi alanının Bucalı nefes alsın diye yeşil alan olmasını sağladık. Çeşme’yi katledecek bir rant projesini durdurduk.  Kentin rantını yemeye çalışan hiç kimseye izin vermedik. Her şeye rağmen sosyal yardımları beş kat artırdık. 30 Ekim depreminden sonra çadırda kalan her bir İzmirliye sadece bir ay içinde sıcak bir yuva bulduk.  İzmir’de bir daha kimsenin yüreğine sevdiğinin acısı düşmesin diye her şeyden önce güvenli yaşam dedik. Depreme dirençli ve güvenli bir yapı stokunu odağımıza aldık. İzmir’in 30 ilçesine yayılan bu hareketle şehrimizdeki binlerce yapının deprem karnesini çıkardık. Tek bir İzmirlinin ahını almadık. Onların rızasını alarak 6 bölgede toplam 248 hektar alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımızı kooperatifçilik modeliyle buluşturduk” açıklamalarında bulundu.

100 yıldır dokunulmayan...

İzmir’de gerçekleştirdikleri altyapı çalışmalarından da söz eden Soyer, ¨İzmir tarihinde yapılmış yağmur suyu kanalını 4 yılda yüzde 50 artırdık. 642 kilometrede aldık, 945 kilometreye çıkardık. Göreve geldiğimde koku bu şehrin en büyük sorunuydu. Bunu asla bitiremezsin dediler. Tamamen ortadan kaldırdık. Çökmüş, çürümüş bir altyapı devraldık. 3090 kilometre içme suyu hattı döşedik. Bin 500 kilometre kanalizasyon hattı yaptık” dedi;  Kemeraltı’nda 100 yıldır dokunulmayan alt yapı sorunlarını çözmeye başladıklarını kaydetti.

Dünya kenti İzmir

¨İzmir’i bir dünya kenti yapacağız” sözünü hatırlatan Soyer, Lonely Planet’te dünyada ziyaret edilmesi gereken 10 şehir arasına İzmir’in de girdiğini söyledi. Soyer, ¨İzmir’e direkt uçuşlar iki kat arttı. Kurvaziyerler yeniden limanımıza gelmeye başladı. Şehrimize gelen turist sayısı tarihin rekorunu kırdı. Avrupa Ödülü’nü tarihte ilk defa İzmir’e getirdik. Tüm bunlar ne demek biliyor musunuz arkadaşlar? İzmir, Türkiye’nin yeni parlayan yıldızı, herkesin gıpta ettiği, mutlaka gelip görmek istediği, mümkünse hayatının geri kalanını geçirmek istediği bir kent oldu¨ ifadelerini kullandı.

Yüzde 58’lik oyla seçilmesini sağlayan seçim beyannamesinde 165 projeye yer verdiklerini de sözlerine ekleyen Soyer, bu vaatlerden şimdiye kadar 144’ünü tamamladıklarını, 14’ünü ise kısmen tamamladıklarını belirtti. 

Özel'e güç verme zamanı

Son olarak siyasetin bir bayrak yarışı ve ekip işi olduğunu söyleyen Başkan Soyer, ¨Siyaset kişilerin değil, değerlerin ve hedeflerin yarıştığı bir meydandır. Siyasetin yegane sathı sine-i millettir. Onu kapalı kapıların ardından, menfaat çetelerinin ve popülizmin elinden kurtaracak tek bir güç var. O da biziz. Cumhuriyet Halk Partimiz.  Bu zorlu yolda ben en çok siz yoldaşlarıma güveniyorum. Bu ülkede içinde güvenle yaşanan şehirleri ancak biz inşa edebiliriz. Refahın büyümesini ve adil paylaşımını ancak biz sağlayabiliriz.  Demokrasiyi yerelde ve tüm Türkiye’de en güçlü şekilde bizler yüceltebiliriz. Tüm bunları yapmaya yalnızca CHP muktedirdir.  Yeter ki biz ona ve birbirimize sahip çıkalım. Zaman bölünme, parçalanma değil, bu zorlu mücadelede Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e ve birbirimize güç verme zamanıdır. İyi ki varsınız, iyi ki birlikte bu yolu yürüyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

Editör: Duygu Kaya