Batuhan KAYA- Tüm Bel-Sen İzmir 2 Nolu Şube Bornova Temsilciliği, Bornova Belediyesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla hakkında uyarı cezası verilen KESK Denetleme Kurulu Üyesi Mehmet Aka’ya Zabıta Müdürü’nün sözlü olarak verdiği, Bornova Belediyesi eski Başkanı Sırrı Aydoğan’ın cenaze işlemlerine nezaret edilmesi yönünde talimatı” yerine getirmediğini yönündeki uyarı cezasının kaldırılmasını talep etti.

Tüm Bel-Sen İzmir 2 Nolu Şube Bornova adına basın açıklamasını okuyan Tüm Bel-Sen Bornova Belediyesi İş Yeri Temsilcisi Koray Ünver açıklamada, “Mehmet Aka’ya Eski Bornova belediye başkanı Sırrı Aydoğan’ın cenaze işlemlerine nezaret edilmesi yönünde belediye ana binası önünde Zabıta Müdürü tarafından talimat verildiği, Sendikanın Basın Toplantısı olması nedeniyle Buca’ya gitmesi gerektiğini söylediği halde, asli görevi olan Zabıta hizmetlerini öncelikle yerine getirmesi emri verilmesine rağmen görevi yerine getirmediği belirtilmiştir. 22.02.2024 tarihinde saat 17:24’te Zabıta teşkilatı olarak kullanmakta oldukları Whatsapp grubuna, bahsi geçen cenazede görevli olanlar isim isim yazılmış, Mehmet Aka'nın ismine yer verilmemiştir. Bu nedenle Mehmet Aka görevli olmadığını düşünmüştür. 23.02.2024 tarihinde Buca Belediyesi önünde üyesi olduğu Tüm Bel-Sen tarafından gerçekleştirilen basın toplantısına katılım göstermiştir. Zira KESK Denetleme Kurulu üyesi olması nedeniyle örgütlenme alanlarımızda bulunan sendikal faaliyetlere katılım göstermesi gerekmektedir. Katılmış olduğu etkinliğe, sendikası Tüm Bel-Sen İzmir 2 Nolu Şubenin almış olduğu karar doğrultusunda katılmıştır” diye konuştu.

Aka’ya angarya cenaze görevi

Aka’nın zabıta olarak herhangi bir belediye başkanının cenazesinde görev yapmasının mevzuatta olmadığını ve Zabıta Müdürü tarafından Aka’ya sendika görevine katıldığını için, “Ya sağlık raporu getir ya da yıllık izin kullan” dendiğini belirten Ünver, “23.02.2024 günü sabahtan, sendikal çalışma için belediyeden kısa süreli olarak ayrılması gerekeceği konusunda sabahtan hem zabıta amirine hem de müdürüne bilgi vermiştir. Daha sonra saat 12:00’da belediye binasından ayrılarak Buca Belediyesine gitmiş ve sonrasında da Buca Belediyesi önündeki toplantı biter bitmez dönüş yaparak cenazeye katılmıştır. Böylece görevini yerine getirme konusunda herhangi bir aksaklığa mahal vermemiştir. Öte yandan yine savunma istem yazısında, sendikal faaliyeti nedeniyle birkaç saatliğine ayrılacağımı belirttiği için yıllık izin dilekçesi doldurması istenmiş veya sağlık raporu getirmesinin beklendiği belirtilmiştir. Eğer bir sağlık sorunu olmadığı halde yalnızca izin kullanabilmesi için sağlık raporu düzenlenirse bu durum hem bunu düzenleyen hekim hem de Mehmet Aka açısından suç teşkil edecektir. Ayrıca sendikal faaliyette bulunmak amacıyla birkaç saatliğine bir yere gitmek için yıllık izin kullanması da gerekmemektedir” dedi.

Tüm Bel-Sen’den cezayı kaldırma çağrısı

Aka’ya verilen cezanın haksız olduğunu ifade eden Ünver, cezanın kaldırılması gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Yüksek yargı kararlarına göre, kamu görevlisinin, üyesi olduğu sendikanın almış olduğu karara uyarak 1 tam gün göreve gelmemesi halinde dahi disiplin cezası tesis edilmesi mümkün değildir. Savunma istem yazısı konusu olayda yalnızca birkaç saatliğine, üstelik amirlerine bilgi de verilerek görev yerinden ayrılınmıştır. Nitekim savunma istem yazısında da belirtildiği üzere bahsi geçen cenazeye de katılım sağlanmıştır. Fakat savunma istem yazısının başında cenaze işlemlerine katılmamış olması nedeniyle savunması istenirken sonunda cenazeye katılmış olması sebebiyle savunma yapması istenmiştir. Bu çelişkinin de giderilmesi gerekmektedir.

İzah edilen veriler ışığında; Mehmet Aka hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekmektedir.”

Editör: Özlem Çimen Durmaz