İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i seçime 5 gün kala Belediye-İş Sendikası ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzaladığı için ‘sorumsuz’ diye nitelemiş, belediyenin üzerine haddinden fazla mali yük eklemekle suçlamıştı. İz Gazete’nin ulaştığı belgeler Tugay’ın seçime tam 9 gün kala Karşıyaka Belediyesi’nde aynı şartlardaki bir TİS imzaladığını ortaya koymuş, Tugay kendini, ‘ben 30 işçiyi bağlayan bir TİS’ imzaladım diye savunmuştu. İz Gazete, şok edici nitelikte bir belgeye daha ulaştı.
‘Yevmiyeler’ Soyer’in verdiğinden yüksek!
İz Gazete’nin ulaştığı belgeye göre Tugay’ın İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş şirketinde çalışan 120 işçi için DİSK Genel-İş Sendikası ile masaya oturarak, selefi Soyer’in imzaladığı sözleşmenin üzerinde ücretler içeren bir TİS imzaladığı ortaya çıktı. Soyer’in 20.03.2024 tarihinde İZDOĞA şirketi için imzaladığı sözleşmede 1. Grup için bin 218, 2. Grup için bin 264, 3. Grup için bin 321, 4. Grup için bin 367 TL ücret üzerinde anlaşılırken, Tugay’ın Haziran 2024’te imzaladığı sözleşmede 1. Grup için bin 225, 2. Grup için bin 272, 3. Grup için bin 330, 4. Grup için bin 375 TL yevmiye belirlendi.
Enflasyon farkı da aynı!
Her 2 sözleşmede de 6 aylık enflasyon (TÜFE) farkı ve +3 puan refah payı üzerinde anlaşıldığı görüldü.
“İşe devam primini” eleştirmişti, sözleşmede o da var!
Tugay, selefi Soyer’i “işe devam primi” ve “rapor almama primi” gibi primler vermesi nedeniyle eleştirilmiş, TİS’lerde bu tarz ‘primlerin’ olmasını kabul edilemez diye nitelemişti.
Tugay’ın Haziran 2024’te imzaladığı TİS’te, “MADDE 67: İŞE DEVAM PRİMİ” başlığı altında bu primin de yer aldığı görüldü. İşçilere, ‘işe devam primi’ adı altında prim verilmesini içeren maddenin, sözleşmede, “Vardiyalı ve vardiyasız çalışan ayrımı yapılmaksızın fiilen ayda 20 gün ve üzeri çalışanlara (yıllık ücretli izin süresi, dini ve ulusal bayram izin günleri, sendika yönetim, denetim, disiplin, işyeri sendika temsilcileri, üst kurul delegeleri, sendika kadın komisyonu üyelerinin iş ve işyerini ilgilendiren sendikal faaliyetleriyle ilgili olarak yapılan çalışmalar ile Sendika Genel Merkezi’nden yazılı olarak gelen genel kurul katılımları sadece bu maddeye münhasır olmak üzere fiilen çalışılmış gibi kabul edilerek) günlük brüt ücretin yüzde 10,5’i oranında toplam fiili gün üzerinde işe devam primi ödenir” ifadeleriyle TİS’te yer aldığı görüldü.
Ne olmuştu?
Başkan Tugay, eski Başkan Tunç Soyer’i seçime 5 gün kala TİS imzaladığı için ‘sorumsuzlukla’ suçlamış, belediyenin altından kalkamayacağı bir mali yükün altına soktuğunu defalarca kez ifade etmişti. İz Gazete, Tugay’ın seçime tam 9 gün kala Karşıyaka Belediyesi çalışanları için aynı şartları içeren bir TİS’i imzaladığını ortaya çıkarmıştı. Tugay basında ‘TİS’ hakkında yer alan haberlerin ardından gerçekleştirdiği açıklamada, “Bunu başka türlü şekillere sokmak isteyen insanlar ezeli olarak bana düşmanlık peşinde olan insanlar. Bütün İzmir görüyor, bütün halk, bütün belediye çalışanlarının hepsi, sendikaların üyeleri bile görüyor. Geri dönüşlerden anlıyorum ama bazı insanlar bahaneler uydurmaya çalışıyor. Dün kulağıma çalınan başka bir iftiraya maruz kalmışım. Karşıyaka Belediyesi’nde seçimden önce bir sözleşmeye benim de imza attığımı söylemiş birisi. Çok büyük bir ayıp. Orada imza attığımız sözleşme, zorunlu olarak son tarihine gelmiş bir sözleşmeydi ve 30 kişi içindi. Verdiğimiz oran da enflasyon oranında artıştı. Seçimden önce imzalanan sözleşme yüzde 67 değil, enflasyon oranında olsaydı bugün bunları konuşuyor olmazdık. Onunla bunu eşitlemeye çalışmak ahlaksızlık” ifadelerini kullanmıştı.
İşte o belgeler:
