Batuhan KAYA/ İZ GAZETE- Türkiye İşçi Partisi (TİP) Karaburun Belediye Başkan adayı Mustafa Tosunlar, Vatan Partisi İl Başkanlığı döneminde bir TV programında yaptığı ve tepki çeken açıklamaları için sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla özür diledi.

Tosunlar’ın o dönem Halkların Demokrat Partisi (HDP) hakkında sarf ettiği, “HDP barajı geçerse çok iyi olur' gibi garip bir anlayışı var” sözleri ile “Türkiye'de siyasi partiler şöyle bir saflaşma içerisinde: Milliler ve gayri-milliler” sözleri tepki çekmişti.

Tosunlar yaptığı son paylaşımda, “Geçmişte sarf ettiğim kimi maksadını aşan kimi ise düpedüz yanlış olan sözler nedeniyle iletilen eleştirileri geliştirici buluyor ve kabul ediyorum” diyerek özür diledi.

Sol kanat’ CHP’den tasfiye edilince siyasetin dışında kaldım

Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki sol kanat siyasetçilerin içinde yer aldığını ve bu kanat tasfiye edildikten sonra siyaset yapacak yer aradığını belirten Tosunlar, “12 Eylül sonrasında bir sosyalist parti kurulması amacıyla görüş alışverişi yapmak üzere, aralarında Mehmet Ali Aybar’ın, Uğur Mumcu’nun, Hrant Dink’in de bulunduğu ve Şan Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen toplantıya İzmir’den davet edilen iki kişiden biriyim. Daha sonrasında ise, kendisini ait hissedebileceği sosyalist parti bulamayan birçok arkadaşım, arkadaşınız gibi SHP ve CHP içinde siyaset yaptım. Ardından, her zaman içinde ve merkezinde yer aldığım “sol kanat” CHP’den tasfiye edilince ben de bir süre siyasetin dışında kaldım” dedi.

Bir parti kurulacağını öğrendim

Bir grup arkadaşından Vatan Partisi’nin (VP) kurulacağını öğrendiğini ve bu şekilde VP’de siyaset yapmaya başladığını söyleyen Tosunlar, “Bir grup arkadaşımın yeni parti girişiminden haberim oldu ve arkadaşlarımla görüştüğümde, yeni kurulacak partinin Vatan Partisi olduğunu, üstelik Aydınlık çevresinin de bu partinin kuruluş sürecinde yer alacağını öğrendim ve arkadaşlarıma söz konusu kişilerle yan yana gelmenin uygun olmayacağını, bu birleşmenin birçok olumsuz yan barındırdığını anlatmaya çalıştım. Nihayetinde, arkadaşlarımdan ayrılmak hoş olmayacağından ve gösterilen ısrarların sonucu olarak 2014’te Vatan Partisi İl Başkanı olarak görev aldım” diye konuştu.

Genel Merkez’le sürekli çatıştık

VP’de göreve başladığı günden itibaren Genel Merkez’le çatışmalar yaşadığını ve anlaşmazlığa düştüğünü söyleyen Tosunlar, “Görevimin daha ilk haftalarında parti merkeziyle uzlaşması imkansız görüş ayrılıklarım olduğu ortaya çıktı ve istifa etmeyi önerdim. Ancak, seçim sürecinde istifa etmem kendim dışında birçok insanın emeğini boşa düşüreceği için beklemeye karar verdim. Bu sırada, İzmir’de düzenlenen mitingde parti merkezi ile benim aramdaki görüş farklılığının asla uzlaştırılamayacağını bir kez daha gösterdi. Ben mitingin AKP karşıtı bir içerikle donatılması gerektiğini savunurken, parti merkezi bu içeriğe karşı, hatta aykırı bir tutumu dayattı. Süreci takip edenlerin bileceği gibi, ilerleyen dönemde VP, AKP ile yan yana durma yaklaşımını hayata geçirip derinleştirdi. Sonuçta, o miting benim savunduğum ve örgütlediğim gibi tamamen AKP karşıtı bir içerikle gerçekleştirildi ve ben bu miting nedeniyle Cumhurbaşkanına Hakaret suçlamasıyla yargılandım. Seçimin gerçekleştiği haziran ayının hemen ardından, temmuz ayında da hem görevimden hem parti üyeliğinden istifa ettim. O tarihten sonra da hiçbir siyasal parti ve girişimle ilişkim olmadı” dedi.

1 yılı aşkın süredir TİP üyesiyim

Türkiye İşçi Partisi’nden Karaburun Belediye Başkan adaylığına açıklama getiren Tosunlar, “Sanıldığı gibi, ben Türkiye İşçi Partisi’ne belediye başkanlığına aday olduğumda üye olmadım; ben 1 yılı aşkın süredir TİP üyesiyim zaten. Bu süre zarfında partimin Karaburun’daki tüm çalışmalarına katıldım, Karaburun’da TİP ilçe örgütünün kurulmasına ve büyümesine katkı koymaya çalıştım, partimizin düşüncelerini ve ilkelerini çevremizdeki yurttaşlarımıza anlattım. Seçim sonuçları ne olursa olsun, partim için çalışmaya da devam edeceğim” şeklinde konuştu.

Eleştirileri kabul ediyorum

Vatan Partisi’nde siyaset yaptığı dönemdeki ifadelerine dair özür dileyen Tosunlar şöyle konuştu:

“Geçmişte sarf ettiğim kimisi maksadını aşan kimisi ise düpedüz yanlış olan sözler nedeniyle iletilen eleştirileri geliştirici buluyor ve kabul ediyorum. Yine geçmişteki sözlerimle oluşmuş yanlış anlaşılmalar varsa, kimi yurttaşlarımızın kalbini kırmış ya da hassasiyetlerini çiğnemiş isem de içtenlikle özür dilerim. Türkiye İşçi Partisi üyesi olmak, benim için sadece yeni bir örgütsel deneyim edinmek değil, aynı zamanda siyasal ve ideolojik gelişimimi ileriye taşımak, ülkemizin ve emekçilerin kurtuluşu için yürüttüğümüz mücadeleyi daha zengin bir bakış açısından kavramak anlamına gelir. Partimin, bende ve benim gibi binlerce üyemizde yarattığı siyasal ve ideolojik dönüşümden gurur duyuyorum.

Başta da söylediğim gibi, 40 yıldır sosyalizme ve sosyalist ilkelere inanmış biriyim. Bundan sonra da emekçilerin kurtuluşu, halkların kardeşliği, ülkemizin bağımsızlığı ilkelerine inanmaya, kapitalizmin ve emperyalizmin, şovenizmin ve gericiliğin yıkılması için mücadele etmeye devam edeceğim.”
 

Editör: Duygu Kaya