TBMM’de bu hafta dikkat çeken bir başkanvekilliği değişimi yaşandı. CHP’li Gülizar Biçer Karaca’nın yerine MHP’li Celal Adan görevlendirildi.
TBMM'de görev değişikliği gündemde
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Genel Kurul’un 13, 14 ve 15 Mayıs 2025 tarihli oturumlarını yönetmesi için MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan’ı TBMM Başkanvekili olarak görevlendirdi. Başkanlık Divanı Nöbet Çizelgesi kapsamında yapılan bu değişiklik, Meclis kulislerinde yeni tartışmaları beraberinde getirdi.
Kurtulmuş: Yetkilerimi kullanacağım
TBMM’de 16 Nisan’da Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğuna ilişkin hak ihlali kararını okutan CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’ya tepki gösteren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "yetkilerini kullanacağını" ifade etmişti.
Kurtulmuş, geçen hafta da hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder'in yerine Genel Kurul'u yönetmesi için Bekir Bozdağ'ı görevlendirmişti.
Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğuna ilişkin hak ihlali kararının okunduğu 16 Nisan 2025 tarihindeki birleşimi TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca yönetmiş, kararı Katip Üye CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez okumuştu.
Kararın okunmasının ardından tartışmalar başlamış, TBMM Başkanı Kurtulmuş, Karaca ve Suiçmez’in “Anayasa'ya, İçtüzük'e ve teamüllere aykırı davrandığını, söz konusu uygulamanın yetki aşımı ve hukuken yok hükmünde olduğunu” savunarak, “Haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum" açıklamasını yapmıştı.
Bu açıklamanın ardından Kurtulmuş’un Karaca ve Suiçmez’e nöbet vermeyeceği yönünde iddialar ortaya atılmıştı.
Başarır ne demişti?
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır geçen hafta yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Gülizar Biçer Karaca'ya görev vermemesi halinde Meclis'te büyük sıkıntı yaşanacağını vurgulamıştı.