Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan ve Pagan inanışının merkezi kabul edilen Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Bölgede son olarak kentin giriş kapısı ve dükkanlar gün yüzüne çıkartılmaya başlandı.

Buradaki kazı çalışmaları ilk olarak 134 yıl önce Osman Hamdi Bey tarafından başlatıldı. Başkanlığını bir Türk'ün yaptığı ilk kazı olma özelliğini de taşıyan Lagina'daki çalışmaları, şimdilerde ise Prof. Dr. Bilal Söğüt devam ettiriyor.

12 ay kazı ve restarosyan çalışmaları yaptığını açıklayan Söğüt, Lagina'nın yaklaşık 8,5 kilometre uzağındaki Stratonikeia Antik Kenti'nin iki dini merkezinden biri olduğunu belirtti. Antik dönemin önemli tanrıçalarından Hekate adına yapılan tapınağın Lagina'da olmasının kutsal alanı daha da önemli kıldığını kaydeden Söğüt, Hekate adına yapılan daha büyük bir kutsal alanın bulunmadığını, Lagina Kutsal Alanı'nda antik dönemde törenler yapıldığını, Doğu Akdeniz'den İspanya'ya kadar 22 ülkeden insanların bu törenlere katıldığını ve bu nedenle önemli bir merkez olduğunu ifade etti.


Antik dönemdeki kutsal alanlar ve buna benzer düzenlemelerin çoğunu genel anlamda bildiklerini aktaran Söğüt, kutsal alan girişindeki düzenlemelerin ve yapıların nasıl olduğunu ise henüz bilmediklerini söyledi.

Muğla’da korkunç olay: Banka tuvaletinde başından vurulmuş halde bulundu Muğla’da korkunç olay: Banka tuvaletinde başından vurulmuş halde bulundu

Burada yaptıkları çalışmalarla buna dair verilerin hepsini açığa çıkarmayı planladıklarını anlatan Söğüt, "Helenistik ve Roma döneminden kesin emin olduğumuz alanlarda çalışıyoruz. Burada 2 bin 400 yıl öncesinden günümüze ait kalıntılar var. Onlardan eminiz. Buradaki süreçlerin tamamını açığa çıkardıktan sonra hangi yapıyı hangi seviyede koruyacağımıza karar vereceğiz." diye konuştu.

Söğüt, çıkan blokları 3D programla anında birleştirdiklerini, mimari elemanların tamamı açığa çıktıktan sonra nasıl sergileneceklerine karar vereceklerini vurguladı.

Kaynak: AA